IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вината е на Фон дер Лайен

Председателят на ЕК допусна серия критични грешки, които доведоха до хаоса с ваксините, според анализ

11:12 | 05.02.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Развитието на събитията през последните няколко седмици сочи към различен резултат. Докато Великобритания е имунизирала около 15 процента от населението си, а САЩ – 8 процента, повечето страни от ЕС все още не са достигнали прага от 3 процента. Тогава, сякаш за да отклони вниманието от този провал, Фон дер Лайен едва не предизвика международен скандал, след като ЕК отмени действието на протокола за Северна Ирландия, което означаваше възобновяване на проверките между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Комисията реши, че този ход е подходящо предупреждение към AstraZeneca да не изнася ваксини, произведени в Европа, във Великобритания. Вместо това Брюксел застраши споразумението, донесло мир на о. Ирландия. Фон дер Лайен бързо обърна курса, но щетите вече бяха нанесени.

За всеки, запознат с историята на Фон дер Лайен като политик в Германия, нейното лошо управление на коронакризата не би трябвало да е изненада. Въпреки че беше най-дългогодишният член на кабинета на Ангела Меркел, Фон дер Лайен никога не е била сериозен кандидат за наследник на германския лидер като канцлер и това си има своите основателни причини.

В Брюксел тя действа почти по същия начин, както и в Берлин, обграждайки се от сплотена група дългогодишни съветници, чиято лоялност към нея е повече от техния опит. В редките случаи, когато говори с пресата, тя дава приоритет на германските медии, а останалите се насочват към групови интервюта.

За разлика от последните си предшественици като председател на Комисията, Фон дер Лайен никога не е бил национален лидер. В резултат на това ú липсват гравитацията, отношението и размахът, които често са от решаващо значение, за да се постигат нещата в ЕС. В отношенията си с европейските национални лидери тя не може да изиграе картата „бях на ваше място“.

Въпреки че Германия никога не се е притеснявала да упражнява влиянието си в Брюксел, дългогодишният подчинен на Меркел, председателстващ Комисията, е превърнал Берлемон в сателитен офис на канцеларията в Берлин. Това стана твърде ясно в края на декември, когато по настояване на Берлин ЕС сключи спорен инвестиционен пакт с Китай, пренебрегвайки резервите на някои столици.

С Берлин зад гърба си обаче Урсула фон дер Лайен няма от какво да се страхува. Позицията ѝ като председател на ЕК може и да е сигурна, но неправилното управление на кризата с коронавируса вече навреди на доверието както към нея, така и към ЕС. Това е, което притеснява привържениците на ЕС на континента, защото от ситуацията успешно могат да се възползват популистите, които са против европейския проект.

„Като цяло не мисля, че нещо се е объркало", каза Меркел наскоро по германската телевизия в опит да отклони вниманието от ЕС и, в допълнение, от Фон дер Лайен. Все пак рядкото появяване на Меркел в праймтайма само по себе си е мълчаливо признание, че нещата са се объркали и то лошо.

„Трябва да изградим доверие“, коментира тя европейската стратегия за ваксиниране. Добра първа стъпка би била да спрем да отричаме кой ни е довел дотук, заключава се в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
nintendo
преди 3 години
Урсула е кръгла "0". Просто е жена и в днешното сбъркано общество, амбицията й без покритие направи така, че цъфна на тоя пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Вие - ултралиберали я избрахте, не бягайте от отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
в "управлението" на ЕС има всякакви , но основната маса включая и дер Лайен са парашутисти ... гинеколог-военен министър-шеф на ЕК ... само телевизионен водещ и липсва да докаже всестранните си таланти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Жената(фон дер ***) има 7 деца, да ходи да си гледа децата. Да остави управлението на хора, които рабират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
мнооого *** статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още