fallback

Полша се превръща в гореща дестинация за ВЕИ инвеститори

Страната е притискана от зелените цели на ЕС да се откаже от въглищата, а проектите за офшорни паркове валят

08:30 | 22.02.21 г. 9

Полша бързо се превръща в гореща дестинация за инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Страната е единствената в ЕС, която още не е потвърдила плановете на общността за въглеродно неутрална икономика до 2050 година, защото разчита основно на въглищата - над 70% от необходимата енергия идва от тях, пише в анализ Ройтерс.

Но растящият натиск от Брюксел, високите цени на квотите за емисии и настроенията сред гражданите за действия за опазване на околната среда накараха правителството на Полша да започне да обръща внимание на проекти за зелена енергия. Основно става въпрос за вятърни паркове и слънчеви панели.

Страната има дълга плажна ивица, но нито един офшорен парк досега, отчитат още от Ройтерс. Разположената отсреща Дания пък има толкова инсталации, че вече покрива половината от потреблението си с вятърна енергия. Датска е най-голямата компания за изграждане на подобни вятърни паркове - Orsted.

Наскоро компанията сключи договор с най-големия производител на енергия в Полша - PGE, за развитието на проекти за офшорни вятърни паркове.

Германската RWE също има интерес към страната. "Полша е много привлекателна, може би един от най-привлекателните развиващите се офшорни пазари в Европа", коментира Холгер Матисен, ръководещ звеното за офшорна енергия в Скандинавия, Полша и Балтийските страни в компания.

Германският гигант планира да предложи проект за изграждането на 350 мегаватов офшорен вятърен парк. PGE и Orsted пък имат идея за няколко обекта с обща мощност от 2,5 гигавата.

Полша е много по-апетитен пазар спрямо преди 5-6 години, потвърждава интереса към страната и източник на Ройтерс в друга международна енергийна компания. Страната става атрактивна не само с плановете за намаляване на дела на въглищата, но с пазарната си либерализация, посочват инвеститорите.

Интересът към Полша не спира дотук - испанската Iberdrola купи дял от Sea Wind, за да получи възможност да строи офшорни паркове в Полша, а държавната шведска компания Vattenfall подписа меморандум с химическия производител Synthos за проучване на потенциала в полското крайбрежие.

За целия този инвеститорски интерес тласък даде одобрението на дългоочаквания закон за вятърните паркове в Полша. В него са предвидени договори за разлика, които гарантират стабилни приходи от инвестицията.

В момента Полша има 49 гигавата инсталирани енергийни мощности. 72% от електроенергията през 2020 година е от въглища, а останалият дял се разпределя между газ, водни централи, вятърни паркове на сушата и соларни панели.

Страната е на опашката в ЕС по дял на възобновяемите източници в енергийното потребление, включително и транспорта. Плановете на правителството обаче са да инсталира между 10 и 16 гигавата соларни панели, между 7 и 10 гигавата вятърни паркове на сушата и между 8 и 11 гигавата офшорни вятърни паркове до 2040 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
fallback