fallback

ЕС може да наложи санкции срещу Русия много по-скоро от очакваното

Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ срещу Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, няма да са американските, изтъква Весела Чернева

17:15 | 14.02.21 г. 15

Европейският съюз (ЕС) може да наложи санкции срещу Русия много по-рано от очакваното, тъй като се видя, че броят на желаещите за подобни действия нараства, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Клуб Investor”, Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

“Отношението на Русия към блока от край време е доста неуважително и това достигна своята кулминация по време на срещата между върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров”, коментира Чернева.

По нейни думи в рамките на посещението на Борел в Русия протоколът е бил напълно загубен.

“Борел като че ли не беше разбрал, че отивайки в Москва, е хубаво, освен критиката за задържането на опозиционния лидер Алексей Навални, да има други теми”, посочи експертът.

Чернева коментира и доколко Урсула фон дер Лайен е компрометирана като председател на Европейската комисия (ЕК).

“Кризата с ваксините е основната тема в Европа в момента. Неспособността на ЕС да осигури достатъчен брой ваксини навреме във всички части на съюза е същински провал... Това сега е слабостта на Фон дер Лайен”, изтъква директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Друга тема, на която Чернева се спря, са връзките между Европа и Китай в контекста на инициативата на азиатската страна “17+1”. Според госта този формат е започнал да изчерпва значението си, което е показателно от факта, че шест страни от Източна Европа не изпратиха своите президенти като представители на последната среща.

“Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ по отношение на Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, със сигурност няма да са американските - те ще бъдат някъде по средата”, заключва Чернева.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
fallback