IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия има ново правителство, но колко стабилно е то?

Напрежението сред новите управляващи съюзници може да избухне веднага след като партиите започват да обсъждат трънливи въпроси

13:52 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги по време на встъпването му в длъжност. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Марио Драги по време на встъпването му в длъжност. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

„Този онлайн референдум беше шега. Обикновен фарс. Въпросът, за който бяха приканени да гласуват привържениците, беше като глупава загадка. Той беше изрично формулиран да подтикне електората ни да гласува с „да“. Това беше нечестив вот, подигравка и трябва да се повтори с директен въпрос, а времето за гласуване трябва да бъде най-малко 24 часа“, казва един от бунтовниците пред изданието.

Сроковете за гласуване бяха по-кратки, отколкото за предишните 5 референдума в движението – само 8 часа. Според източници на медията такова ускорено гласуване е единственият начин да се гарантира идването на Драги на власт.

Поддръжниците на Драги са подкрепили създаването на мощно „суперминистерство“ за екологичен преход, за да обединят усилията си с Драги, което според бунтовниците в партията заблуждава избирателите. Сега те настояват за ново онлайн гласуване, за да се каже дали партията трябва да бъде „в“ или „извън“ коалицията.

„Загубихме първоначалната си идентичност, изоставихме ценностите си. Първо отвратителният съюз с демократите преди две години беше трудно смилаем. Сега тази отвратителна бъркотия от партии от всякакъв цвят, исторически врагове и бивши съюзници, които няма да приемем", казва друг източник от партията.

Движението отдавна е във вътрешна криза, тъй като липсва ясен модел на ръководство и организация. След победата им през 2018 г. консенсусът спадна и десетки членове или се отказаха, или смениха партията си. Все пак „Пет звезди“ има около една трета от гласовете в парламента.

„Има все по-голяма разлика между базата за гласуване и решенията, взети от ръководството на движението, което действа като кукловод с марионетките си, манипулира комуникацията и унищожава нашия идеал за пряка демокрация", допълва източникът на медията.

Източниците твърдят, че докато Драги все още може да „оцелее много добре без нас“, екипът от „антагонисти“ има правомощието да възпрепятства законодателния процес в парламента, като блокира или отлага одобрението на ключови закони и мерки в комисиите. Бунтовниците обещават да се превърнат в опозиционна сила в рамките на мнозинството.

Междувременно Италия вече има само една официална опозиционна партия в парламента, която вече се възползва от сътресенията в движението и решението на „Лига" да застане на страната на Драги. Дясната група „Братя на Италия“, водена от Джорджия Мелони, каза „не“ на правителство на Драги от началото на политическите преговори, но е готова да си сътрудничи по ключови въпроси, като борбата срещу пандемията и плана за възстановяване.

„Получихме тонове имейли с подкрепа от разочарованите гласоподаватели на „Лига" и движение „Пет звезди“, които се чувстват предадени и изоставени и потенциално търсят насоки от нас. „Пет звезди“ вече са крайник на Демократическата партия и буквално се изпаряват, загубиха първоначалния си обновителен дух“, коментира представител на „Братя на Италия“.

Според източника на медията началото на края на движението е, когато гласуваха за назначаването на Урсула фон дер Лайен за шеф на Европейската комисия, а след това – заради съюза им с демократите в новия кабинет.

„Братя на Италия“ вярват, че напрежението сред новите управляващи съюзници ще избухне веднага след като партиите започват да обсъждат трънливи въпроси, включително данъчни и правосъдни реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още