IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия има ново правителство, но колко стабилно е то?

Напрежението сред новите управляващи съюзници може да избухне веднага след като партиите започват да обсъждат трънливи въпроси

13:52 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги по време на встъпването му в длъжност. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Марио Драги по време на встъпването му в длъжност. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Новото правителство на бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги бележи възхода на властта на най-голямото мнозинство в Италия в нейната 75-годишна републиканска история. Предстоят обаче предизвикателства при определянето на общ дневен ред и справяне с несъгласието в рамките на движението „Пет звезди“, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Шестте партии, формиращи управляващия алианс, включително бившите опозиционни групировки Forza Italia и „Лига“, сега трябва да преодолеят политическите си различия и да работят заедно за изпълнение на обща програма.

Смесеното експертно-политическо правителство на националното единство на Драги има два основни приоритета: борбата срещу пандемията чрез приключване на кампанията за ваксинация и определянето на план за ефективно използване на около 220 млрд. евро директна европейска помощ чрез фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС).

Планът трябва да бъде изпратен на Европейската комисия до април.

„Трябва да работим бързо, за да избегнем риска от загуба на тези средства. Това е златна възможност за Италия и досега е направено малко по отношение на планирането как да се инвестират безвъзмездните средства и заеми. Това вече е съвместен фокус“, коментира представител на Демократическата партия.

„Предстоящите дни ще бъдат ключови при определянето на някакъв рамков дневен ред, който може да задоволи различните политически флагмани и цели на партиите“, допълва източникът на медията.

Очаква се Драги да представи насоките на програмата си пред парламента следващата седмица. Тогава кабинетът му трябва да спечели вот на доверие и в двете камари.

Драги първо ще говори в Сената в сряда, а след това – и в долната камара в четвъртък. Ако нещата вървят гладко, Италия ще има напълно действащо правителство до края на следващата седмица.

Ще оцелее ли Движението „Пет звезди“

Драги със сигурност ще спечели вот на доверие благодарение на голямото мнозинство, което го подкрепя. Формирането на кабинета му обаче предизвика разрив в рамките на движението „Пет звезди“, който рискува да разруши стабилността на ключовия съюзник на управлението.

Въпреки че привържениците на движението миналата седмица подкрепиха Драги чрез онлайн гласуване, давайки на партията зелена светлина да бъде част от правителството, напрежението между ръководството и около 30 противници на Драги ескалира, като създаде риск от вътрешно разделение.

Членовете, които се противопоставят, винаги са били критични към ръководството на Драги в ЕЦБ и заплашват с вот на недоверие в парламента, ако не бъде насрочен друг онлайн референдум.

Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още