IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На нас се пада да поемем отговорност за планетата

Никакъв политически процес няма да отговори на предизвикателството, нужна е добре насочена технологична промяна

12:02 | 13.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изданието „Да направим мисията възможна: Осигуряване на икономика с нулев въглерод”, публикувано от Комисията за енергиен преход през септември 2020 г., очертава, отбелязва Търнър, правдоподобен преход към нулеви нетни емисии до 2050 г. В основата е промяна към разчитането на слънчева светлина и вятър, под формата на слънчева и вятърна енергия. Това ще бъде комбинирано с батерии, водород и други форми на съхранение на енергия, както и използване на биоенергията и улавянето на въглерод в средносрочен план. Благодарение на срива в цената на възобновяемата енергия, този преход сега е осъществим и евтин. Няколко сектора, като желязото и стоманата, ще бъдат скъпи за трансформиране, но те не са достатъчно големи, за да променят общата картина.

Накратко, физиката на енергийния преход е проста. Трудността е в недостига на време. Трябва да постигнем голям напредък към по-ниски емисии през следващото десетилетие. Но не можем да обновим цялата си инфраструктура за толкова кратък период. Така че в краткосрочен план мнозина ще трябва да ограничат потреблението си. Но в дългосрочен план техно-оптимистите ще се окажат прави относно енергийния преход.

За съжаление, те (все още) не са прави по отношение на хранителния преход. Проблемът не е в енергията, от която се нуждаем за храна, която е само 6 процента от нехранителната. Проблемът е, че фотосинтезата и превръщането на растенията в месо с помощта на животни са енергийно неефективни. И така, биохимията обяснява защо човечеството трябваше да усвои толкова голяма част от планетата. Необходими са огромни площи от слънчевите рецептори, наречени растения, за да се получи достатъчно храна, а и земеделието също отделя големи количества парникови газове.

Търнър предлага комбинация от три решения на този огромен проблем. Първото е големи подобрения в селскостопанската практика. Ние, например, съсипваме земя и я заместваме с нова, отклонена от други употреби. Генното инженерство със сигурност ще изиграе роля тук. Второто решение е промяна в начина ни на хранене, по-специално далеч от месото и млечните продукти. Третото са радикалните промени в технологията, в крайна сметка превръщащи производството на храна в просто поредния индустриален процес.

Като цяло сме на исторически кръстопът. На нашето поколение се пада да поеме отговорност за планетата. Няма съмнение, че голяма част от отговора трябва да се изразява в добре насочена технологична промяна, тъй като никакъв политически процес, най-малкото пък демократичен, няма да отговори на тези предизвикателства, като преустанови двата века на увеличено използване на енергия. Човечеството няма да се върне към предмодерното си съществуване, когато животът е бил лош, скотски и кратък за почти всички. Но като се има предвид къде сме сега по отношение на нашето въздействие върху биосферата, ще трябва да променим и поведението си, поне в краткосрочен до средносрочен план.

Дали ще бъде възможно да се постигне съгласие и да се приложи толкова радикална корекция на курса, е меко казано под въпрос. Досега почти не показахме способност да разрешим това огромно предизвикателство пред колективните действия. Но необходимостта е очевидна. Не трябва да продължаваме да се държим така, както досега. Много от нас ще трябва да променят поведението си, особено най-богатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Сладкодумни душепреказчици като Атънбъро, Търнър, Грета Тунберг, Гутереш и прочее Агит-пропове, би трябвало да насочат словесната си мощ в посока на промотиране на нови зелени технологии и да активират по-достъпни начини за финансирането им - каквито съществуват в изобилие, вместо да си скубят косите и да бълват апокалиптични заклинания.Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg например би могла да осигури неограничено снабдяване с храни, горива, енергия и материали в 100% ИЗОЛИРАНА и Стерилна среда, при НУЛЕВО влияние върху околната среда.С помощта на такава технология Земята би могла да изхрани не 7, а 700 милиарда човеци. При това без ГРАМ проблем относно Замърсяване на Въздух-Вода-Почва, Отпадъци, Глобално Затопляне, Обезлесяване, Намаляване на Биоразнообразието и пр.Такава Ферма е напълно Самодостатъчна, консумира единствено Вода и Въздух (СО2), и би могла да бъде разположена навсякъде, в средата на Нищото - насред Пустини, Океани, Планини, Тундри, на Полюсите, в Стратосферата, в Космоса, на Луната, Марс или Венера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
извратеняците и психопатите измислили тая абсурдна теория трябва да бъдат озаптени ... в противен случай оцелелите заминават директно в ранното средновековие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dzk
преди 3 години
"На нас се пада да поемем отговорност за планетата..." - подобни изказвания във психологията и психиатрията се води като психично разтройство, изразяващо се в крайна степен на преоценка на своята важност, известност, популярност, богатство, власт, гениалност и политическо влияние, водещо до всемогъщество. Още се води като мания за величие, мегаломания и е част от симптомите на параноята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
"Нашето поколение е отговорно" - ала-бала. Да наложат 30% данък богатство за "миналото поколение" и готово. За едно десетилетие всичко ще е мед и масло! Значи някои се нагушили - а пък "ние" сме отговорни. Пропагандата е ок, но парите трябва да се вземат от тези, които ги имат! На другите колкото да им вменявате отговорности - файда няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още