IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путиновата автокрация блокира политическата и икономическата промяна в Русия

Отсъствието на върховенство на закона и напреженията със Запада възпират чуждите инвестиции

08:32 | 09.05.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Руското общество е разнородно. Около 25 процента от хората са образовани жители на големите градове, където опозицията срещу Путин е най-силна. Приблизително същото количество, може би малко по-малко, живеят в „електорални султанати“, където властват феодални и дори племенни правила. Останалите 50 до 60 процента живеят в индустриални общества от средата на 20-ти век - в така наречените „моноградове“ и други градски райони на централна Русия, които имат само по две или три големи предприятия.

Междувременно населението на големите градове се промени значително поради притока на мигранти от Централна Азия. Поради всички тези причини не съм сигурен, че можем да очакваме положителни политически промени в Русия, предизвикани от обществен натиск, посочва Ходорковски.

Що се отнася до значимата икономическа промяна, няколко пречки стоят на пътя ù. Първата са вътрешните инвестиции. Не само че много държавни разходи са непродуктивни, но и властите задържат инвестициите, необходими за модернизиране на икономиката. Освен баналните кражби аргументът за тази политика е натрупването на резерви с цел избягване на зависимостта от западните страни.

Второ, западните санкции, наложени в отговор на военните и шпионски дейности на Путин в чужбина, ограничават потока от инвестиции и технологии към Русия. Те ограничават участието на чуждестранни специалисти и предприемачи от високо ниво в икономиката. Малко вероятно е тази ситуация да претърпи радикална промяна, тъй като никой не иска да укрепи автархия, склонна към външно насилие.

Стои и въпросът за руските институции и върховенството на закона. Държавата при Путин многократно демонстрира високопоставеното си отношение към частната собственост и решенията на международните съдилища. Парламентът, съдът и други институции не са независими. Днес Русия просто не е подходящо място да инвестирате своята енергия, проницателност и капитал, отбелязва още Михаил Ходорковски в своя материал.

Редовно избухват скандали, свързани с корупция, пране на пари и дори тежки престъпления - експлозии, отравяния, убийства. Скоро ще представя нов доклад относно незаконните механизми за влияние на Кремъл в Западна Европа, разкрива Ходорковски. Тази работа ще продължи.

Сега всички трябва да разберат, че Кремъл гледа на икономиката като на политически инструмент. Казано просто, човек може да постигне и да задържи икономическия успех в Путинова Русия, единствено ако участва в корупция или като стане агент на Кремълската политиката. С това трябва да са наясно западните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 2 години
При Елцин петролът пада под $20, при Путин се вдига над $160. Простолюдието си мисли, че това се дължи на Путин.https://***.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chartВиж, нападението над Украйна и цената дето ще платят колхозниците наистина се дължи на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Брюкселската автокрация блокира политическата и икономическата промяна в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
инвесторееее , какъвто ви е аршинът в политиката , такъв да ви е и в икономиката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
Зайо Байо
преди 2 години
Ееех, а каква чудесна демокрация имаше при Елцин, особено за такива аферисти, като господина сътворил статията. Не че при Путин всичко е цветя и рози, но определено обикновения руснак е в пъти по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
retro_69
преди 2 години
Я виж ти,бивш олигарх,натрупал богатствата си и участвал активно в полетиката - във времето,когато огромната част от руското общество беше на дъното на мизерията,се е превърнал в борец за права ,свободи и справедливост....Похвално!Ей това е определение на думата лицемерие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** мюсулмани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо целия московски слyгинаж и клакьори на амбразурата!За путина! Аама ха, ще ми пишат истини, я бързо да се отвърне за негpите, за мюсулмани, за ваксини, абе за всичко, с което да се насочи вниманието в друга посока! Между другото, копейки, знаете ли, че в расийката процентно живеят 2 пъти повече ***, отколкото във Франция или Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
deaf
преди 2 години
Кога ще престанете с тая тъпотия наречена "върховенство на закона"?! Словосъчетанието "върховенство на закона" е толкова безсмислено,колкото да кажете че водата е мокра! Пояснявам с въпрос - върховенство НА КОЙ закон? Когато говорите за върховенство на закона,непременно трябва да посочите за кой закон се отнася. Например,има ли закон в България и ЕС,който да разрешава на арабски и мюсюлмански тълпи да нахлуват в Европа безпрепятствено през границите и? М?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия, браво.С анализ и широк поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Официална щатска статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още