fallback

Китайски апетити към саудитската Aramco?

Компанията води разговори за продажбата на 1% от капитала си, който се изчислява на 19 млрд. долара на базата на пазарната ѝ оценка

10:51 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големи китайски инвеститори са в преговори за покупката на 1% от капитала на саудитската петролна компания Aramco, съобщават източници на Ройтерс. Преди ден принцът на страната Мохамед бин Салман обяви в телевизионно интервю, че се водят разговори за продажбата на дял от държавната компания.

Той не даде подробности за плановете, но каза, че става дума за енергийни гиганти, а сделката ще даде позиции на Aramco в "голяма държава". От коментарите на Мохамед бин Салман стана ясно още, че вероятно това няма да е единствената сделка с капитала на Aramco в следващите месеци.

1% се изчислява на около 19 млрд. долара на базата на пазарната капитализация на компанията в момента, посочва още Ройтерс.

Според информацията за този дял наддава китайският суверенен инвестиционен фонд, както и петролни компании в страната. Преди броени дни саудитската компания продаде 49% от петролопроводите си за малко над 12 млрд. долара. Купувач е консорциум воден от EIG Global Energy Partners.

Кой има интерес да купи дял от Aramco?

Според изданието Oil Price освен китайски компании, които са много вероятен купувач на фона на подобрението отношения между двете държави, интерес към дял от саудитската компания може да има още от Русия и нейните енергийни гиганти "Газпром", "Роснефт" или от държавния инвестиционен фонд на страната.

Продажбата на дял от Aramco изглежда по-добър ход за набиране на средства в момента от излизане на пазарите, смята изданието. Средствата могат да бъдат използвани не само за развитие на компанията, но и от инвестиционния фонд на Саудитска Арабия и плановете за икономически реформи.

През последните години населението на Саудитска Арабия расте, увеличава се и безработицата, което кара управляващите да търсят нови възможности за развитие. Голямата зависимост към приходите от петрол е заплаха за страната, признава принцът, но допълва, че съвсем не смята да се откаже от петрола.

 "Ще развиваме всичко - и петролния сектор, и други сектори", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
fallback