IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия планира продажбата на дял от Aramco на чужд инвеститор

Сделката ще подсили позициите на петролната компания в "голяма държава", казва принцът Мохамед бин Салман

09:53 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Саудитска Арабия ще продаде 1% от Aramco на водеща енергийна компания, коментира принц Мохамед бин Салман в телевизионно интервю, цитирано от Ройтерс. Петролната компания е листната на саудитската фондова борса в края на 2019 година.

Очакванията са в следващите две години компанията да продаде дялове на чужди инвеститори.

Без да дава подробности, принцът коментира, че в момента се водят преговори с енергиен гигант за продажбата на 1% от капитала на държавната Aramco, което ще подсили позициите ѝ в "голяма държава".

И други компании се интересуват от покупката на дял от петролния гигант и част от акциите ѝ може би ще бъдат прехвърлени в инвестиционния фонд на страната, става ясно още от думите на Мохамед бин Салман.

Първичното предлагане на Aramco достигна 25,6 млрд. долара през 2019 година, припомня още Ройтерс. При допълнителните продажби на акции компанията набра общо 29,4 млрд. долара при излизането си на борсата.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия се смята за един от инструментите, които използва принцът за реформа на икономиката и откъсване на страната от зависимостта ѝ от петрола.

В началото на месеца консорциум от чужди инвеститори придобиха част от тръбопроводния бизнес на Aramco. Компании, водени от EIG Global Energy Partners, купиха 49% от Aramco Oil Pipelines за сумата от 12,4 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още