IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на САЩ може да зависи от това как остаряват

Възрастните хора са не само най-слабо използваният ресурс на Америка, но и най-бързо растящият сегмент от населението

13:58 | 28.05.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но политиките в подкрепа на раждаемостта са смесени. Много страни в Европа, например, имат далеч по-добра мрежа за социална сигурност и финансирани от държавата системи за грижа за децата от САЩ, но въпреки това по-малките семейства станаха нещо обичайно там.

Възможно е подпомагането на растежа като цяло, а оттук и чувството за икономически оптимизъм, в крайна сметка да са по-добър начин за покачване на раждаемостта, аргумент, който републиканците, загрижени за плана за стимулиране на Байдън, издигат. 

Това се отнася до факта, че САЩ ще се нуждаят от креативно двупартийно мислене, за да се справят с мащаба на демографското си забавяне и потенциалните икономически и геополитически последици от него. Свиването на демографските тенденции и свързаните с тях разходи (като грижа за възрастните хора и дълговата тежестта на Medicare и социалното осигуряване) са основна причина Бюджетната служба на Конгреса да предвижда по-ниска производителност и по-бавен растеж за САЩ в бъдеще.

Връщането на жените, които понесоха непропорционален удар от свързаната с COVID безработица, обратно в работната сила е важен начин за промяна на тенденцията. Такъв е и намаляването на имиграционните ограничения и търсенето на начини за връщане на възрастните хора с високо ниво на образование и опит на пазара на труда. „Възрастните хора са не само най-слабо използваният ресурс на Америка, но и най-бързо растящият сегмент от населението“, изтъква Джаксън.

Ние се нуждаем от тях, а те се нуждаят от работа. Ръстът на активите след пандемията, съчетан със сътресения в работната сила, накараха много хора да се пенсионират по-рано, отколкото биха могли. Но като се има предвид, че средните пенсионни спестявания през 2019 г. за американците на възраст между 55 и 65 години са били само 144 хил. долара на домакинство, е трудно да си представим, че работата до по-висока възраст не е новата нормалност.

Публичният сектор би могъл да помогне за тласкането на по-възрастните хора към работната сила с политики, като намалени данъци върху заплатите или като се превърне Medicare, а не частното осигуряване, в приоритетната здравна грижа за по-възрастните американци.

Понастоящем частното осигуряване е първият избор за тези, които все още са заети. Това създава разходи за компаниите, които може да са готови да наемат повече възрастни хора, ако не поемат и пряката тежест на техните разходи за здравеопазване.

През по-голямата част от историята си САЩ са били обсебени от младостта. Сега обаче бъдещето им може да зависи от това как остаряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Работят печелят и си живеят. Тук не работят , мрънкаат и все някой друг е виновен ,че не си успял. Нещата зависят над 90% от теб не от друг. Като не можеш тук какъв е проблема да опиташ другаде ? Това прави човек от хилядолетия :) Ако няма храна тук просто се премества това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
george353
преди 2 години
Човешки ресурс или както пише на входа на Освиенцим, "Трудът освобождава". В Америка това освобождаване вече е започнало. То и ние се освобождаваме, но с доста по-бързи темпове. Свободно място колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
те не живеят. те работят.arbeit, arbeit, arbietArbeit macht frei.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
говори ми... живял съм там година и половина... всичките са биотор! Живеят за да работят, роботи до един!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Специално възрастните в сащ не са ресурс, а чист биотор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
започне ли някой да ви говори за хората като ресурс ... бегайте далеч и не го слушайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Бъдещето зависи от ФЕД, а те са казали: шит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още