IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е САЩ да сложат край на специалната връзка с Израел

Нормализиране на отношенията ще принуди Тел Авив да се задейства, за да постигне по-траен мир в региона, според анализ

08:16 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Въпреки че проучванията показват, че американските евреи са склонни да не подкрепят по-малко войната от обществото като цяло, Американският израелски комитет за обществени работи и други организации в израелското лоби хвърлят тежестта си зад войната. Специалните отношения не предизвикаха войната, но близките връзки между двете страни помогнаха да ѝ се проправи пътят.

Разбира се, пукнатините в специалната връзка започват да стават видими. По-лесно е да се говори по тази тема, отколкото преди, а смели личности като Питър Бейнарт и Нейтън Трал помагат да се разкъса булото на невежеството, което отдавна заобиколи тези проблеми. Старите клишета за „решението за две държави“ и „правото на Израел да се защитава“ губят своята сила и дори някои сенатори и представители смекчават подкрепата си за Израел в последно време - поне риторично. Ключовият въпрос е дали и кога тази промяна в дискурса ще доведе до реална промяна в политиката на САЩ.

Да призоваваш за прекратяване на специалните отношения не означава да се застъпваш за бойкот, отнемане и санкции или за прекратяване на всякаква подкрепа от САЩ. По-скоро това е призив към САЩ да имат нормални отношения с Израел, подобни на отношенията на Вашингтон с повечето други страни. При нормални отношения Вашингтон би подкрепил Тел Авив по въпроси, които са в съответствие с интересите и ценностите на САЩ, и ще се дистанцира, когато Израел постъпва по друг начин. Съединените щати вече няма да защитават Израел от осъждане от Съвета за сигурност на ООН, освен когато Израел явно заслужава такава защита. Американските политици, експерти и политици биха били свободни да хвалят или критикуват действията на Израел - както обикновено правят с други страни, без страх да загубят работата си или да бъдат погребани в хор от политически мотивирани клевети.

Нормалните отношения не са развод: САЩ ще продължат да търгуват с Израел, а американските фирми ще продължат да си сътрудничат с израелските си колеги при произволен брой начинания. Американците ще могат да посещават светите земи, а студенти и учени от двете страни ще продължават да учат и работят в университетите. Двете правителства биха могли да продължат да споделят разузнавателни данни по някои въпроси и да се консултират често по множество външнополитически теми. САЩ ще могат да се притекат на помощ на Израел, ако оцеляването му е застрашено, както би могло да бъде за други държави. Вашингтон също ще остане твърдо против истинския антисемитизъм в арабския свят, в други чужди страни и в собствения си двор.

По-нормалната връзка може да бъде от полза и за Израел, защото ще прекрати политиките, които поставят дългосрочното му бъдеще в по-голямо съмнение, сред които е и не толкова скритото желание да се създаде „Голям Израел“, който включва Западния бряг и ограничава палестинците до архипелаг от изолирани анклави. В този списък може да влязат още няколко ключови събития, сред които инвазията в Ливан през 1982 г., Фатах, смъртоносното нападение на кораба за помощ на Газа Mavi Marmara през май 2010 г., бруталната въздушна война срещу Ливан през 2006 г., която направи Хизбула по-популярна, и предишните нападения над Газа през 2008, 2009, 2012 и 2014 г.

По-нормалната връзка - такава, при която подкрепата на САЩ е по-скоро условна, отколкото автоматична, би принудила израелците да преразгледат сегашния си курс и да направят повече за постигане на истински и траен мир. По-специално, те ще трябва да преосмислят вярата, че палестинците просто ще изчезнат и ще започнат да обмислят решения, които да гарантират политическите права както на евреите, така и на арабите.

Подходът, основан на правата, не е панацея и би се сблъскал с много препятствия, но би бил в съответствие със заявените ценности на САЩ предлага повече надежда за бъдещето, отколкото това, което правят Израел и САЩ днес. Най-важното от всичко е, че Израел ще трябва да демонтира системата за апартейд, която е създал през последните няколко десетилетия, защото дори на САЩ ще бъде все по-трудно да поддържат нормални отношения, ако тази система остане непокътната. Нито една от тези позиции не предполага и най-малкото одобрение или подкрепа за Хамас, тъй като организацията е също толкова виновна за военни престъпления в последните бойни действия.

Въпреки че нормалните отношения с Израел - подобни на тези, които САЩ поддържат с почти всички други страни в света, не би трябвало да бъдат особено противоречива идея, все още има мощни групи, които защитават специалните отношения и много политици имат остарял поглед върху проблема. Промяната обаче е неизбежна, поради което защитниците на статуквото са толкова бързи, че смазват и маргинализират всеки, който предлага алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още