IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Германия си остава отделна държава

Въпреки, че в региона живее малка част от населението на Германия, вотът там е решаващ за политическия разговор

13:07 | 11.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

За разлика от тях партията на Зелените - която постоянно се класира на второ място в националните избори и вероятно ще бъде част от или дори ще ръководи следващата управляваща коалиция в Германия, се представя сравнително слабо на изток, борейки се да привлече гласоподаватели извън шепата леви градове. Левицата – партията, родена от комунистическата партия, също е значително по-силна на изток, отколкото на запад, въпреки че през последните години загуби инерция заради възхода на AfD.

Анкета на Forsa през юни подчертава тези различия: 26% от анкетираните в Западна Германия заявяват, че ще гласуват за Зелените в сравнение с едва 12% в Източна Германия.

Междувременно AfD е втората най-силна партия на изток с 21 процента от гласовете - три пъти повече от подкрепата им на запад (7%).

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел е единствената партия, която получава относително подобна подкрепа и в двете части на страната: 25 процента на запад и 23 процента на изток.

„Дори 30 години след обединението пак е различно“, коментира Петер Матушек, главен политически анализатор във Forsa. "Все още има два различни електората“, допълва той.

Тазгодишните избори в три провинции хвърлят светлина върху това как се различават моделите на гласуване - и до степента, до която пандемията може дори да е изострила тези различия. В средата на март две западногермански провинции отидоха пред урните: Баден-Вюртемберг на юг и Рейнланд-Пфалц на запад. AfD претърпя тежки загуби и в двете, докато зелените спечелиха. В Рейнланд-Пфалц AfD спадна до само 8,3%, а Зелените междувременно се повишиха с 4 пункта до 9,3%. В Баден-Вюртемберг Зелените, които ръководиха правителството там от 2011 г., спечелиха с 32,6%. AfD, за разлика от това, загуби близо една трета от електората си в щата (спадайки от 15,1% на 9,7%).

Междувременно Саксония-Анхалт, която проведе избори на 6 юни, е приятелска територия за AfD. Дори след като пандемията леко намали подкрепата си, крайнодясната партия спечели 20,8 процента в провинцията миналия месец – лек спад спрямо резултата от 2016 г., но повече от два пъти по-висок от средния процент гласове.

Какво отчитат тези разлики? Въпреки че Вандервиц би могъл да отдаде политическия пейзаж в Източна Германия на опита на своите избиратели по време на комунистическото управление, повечето хора го възприемат като продукт на събитията след падането на стената, а не преди това. „По-високият от средния успех на AfD в източните провинции може почти изцяло да се обясни с опита, който хората са имали след 1990 г.“, пише социологът Волфганг Енглер в „Кои сме ние: Опитът да бъдем източногерманци“.

Има много причини германците от източната част на страната да бъдат разочаровани. Регионът изостава икономически от западната част на страната, със значително по-ниски заплати и значително по-висока безработица. Голяма част от индустрията там е собственост на западногермански или чуждестранни компании. Регионът все още е слабо представен в почти всички аспекти на обществения живот и политиката.

Добавете към това притока на бежанци през 2015 и 2016 г. Ето един мощен микс за парти като AfD. Въпреки че много малко бежанци се озоваха в Източна Германия, Гамелин обяснява, че е имало голямо притеснение, че ще дойдат и хората отново ще загубят поминъка, който са успели да възстановят за себе си. Затова много от тях гласуват за AfD, защото партията обещава, че това няма да се случи.

AfD съзнателно си играе с тези негодувания, правейки източногерманската идентичност имплицитна и явна част от позицията си пред избирателите в региона. Още през 2019 г., когато три от петте източни провинции проведоха регионални избори, лидерите на AfD се кандидатираха под лозунга „Завършете революцията“ („Vollende die Wende“), а агитационните плакати заявиха „Ние сме хората“, общ рефрен от протестите от 1989 г. срещу източногерманския режим.

Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
източногерманците са тия , които все още носят немския дух ... останалото е дебилизирана от американски експерименти консуматорска маса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още