IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Германия си остава отделна държава

Въпреки, че в региона живее малка част от населението на Германия, вотът там е решаващ за политическия разговор

13:07 | 11.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По време на кампания Десау-Рослау тази пролет тази стратегия отново беше показана. Говорейки с около стотина поддръжници на главен градски площад един съботен следобед, партийните лидери обявиха AfD като единствен защитник на индивидуалните права и наследник на протестиращите от 1989 г.

„Всички помагате да се пише история“, коментира тогава Андреас Мросек, който представлява AfD в германския Бундестаг, пред тълпата. „Някой ден по-късно можете да кажете на децата и внуците си:„ Помогнах да въведа истинска политическа промяна“.

Мартин Райхерт, друг депутат, говори за „политическо земетресение“ още през 2016 г., когато партията за първи път влезе в парламента на провинция Саксония-Анхалт. „Този ​​резултат даде на много хора в Германия смелост и нови сили“, коментира той. Тази година, както с щатски, така и с федерални избори, „става въпрос за нищо по-малко от запазване на нашите граждански свободи и запазване на демокрацията в Германия, както я познаваме през последните години и десетилетия“.

Анте Херменау, бивш депутат от Зелените в Бундестага, който напусна партията си през 2015 г., вярва, че разликите в избора между Изтока и Запада имат ясно обяснение. "Това е много просто: Източна Германия е трезва в начина, по който гледа на реалността, а Западът мечтае", казва тя.

В книгата си за 2019 г. Изгледи от центъра на Европа: Как Саксония вижда света, тя твърди, че източните германци остават по-скоро част от Източна Европа, отколкото от Западна, и това се отразява на техния подход към политиката. Източните германци преминаха през тежък преход в годините след падането на Берлинската стена и се стремят най-вече да запазят живота, който са изградили за себе си, затова остават скептични към управляващите и медиите.

Най-доброто доказателство, че коментарите на Вандервиц за авторитарните преживявания са извън базата, добавя Херменау, е, че AfD е силна сред всички възрастови групи - включително млади хора, които дори не са били родени, когато Източна Германия е съществувала. В Саксония-Анхалт миналия месец AfD спечели 17% от 18 до 24-годишните, само малко след християндемократите, 28% сред 25- до 34-годишните, които са и най-големите поддръжници на партията.

„Не можете просто да кажете, че само възрастни хора не са приели напълно демокрацията; това са глупости ", добавя тя. „Младите хора, които никога не са живели в [Източна Германия] и не са били социализирани там, също гласуват за AfD“, посочва тя.

Нещо повече, избирателите в Източна Германия имат по-малко лоялност към която и да е конкретна партия, което води до нестабилност (и отварянето, което помогна на AfD да получи силната си позиция там). „Няма стари, верни партии - хората сменят партията си винаги, когато почувстват, че имат нужда“, казва Херменау. „Много избиратели се възприемат като потребители: Те гласуват тактически, за да подкрепят или избягват определени политически събития“, допълва още тя.

След федералните избори в Германия на хоризонта през септември ролята на Източна Германия за определяне на политическото бъдеще на страната отново е в заглавията. Въпреки че регионът обхваща само част от германския електорат - в него живеят само 12,5 милиона души от 83,2 милиона в страната - той има непропорционално въздействие върху политическия разговор, както пряко, така и косвено.

С тясна надпревара за определяне кои потенциални коалиции биха могли да бъдат жизнеспособни, изместването от няколко процентни пункта за всяка отделна партия може да бъде решаващ фактор. Нещо повече, въздействието на Изтока се проявява не само в урните. Миналогодишното фиаско заради неформалното сътрудничество с AfD в Тюрингия в крайна сметка доведе до оставката на избрания наследник на Меркел като лидер на ХДС, мощен пример за ролята на изтока при определяне на националния разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
източногерманците са тия , които все още носят немския дух ... останалото е дебилизирана от американски експерименти консуматорска маса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още