IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай все още е много далеч от суперсила

На Пекин може би му липсва амбицията, необходима за разгръщане на глобално военно присъствие, което да съперничи на американското

18:57 | 01.08.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако китайското правителство или народът не са склонни да воюват, това несъмнено е похвално. Но войните обикновено са начинът, чрез които се появяват нови суперсили и променят световния ред, от Великобритания през 19 век до Съветския съюз и САЩ през 20 век.

Икономическата тежест на Китай, като най-голямата търговска сила и производител в света, му дава значителен политически лост в международен план. Страните, които са зависими от китайската търговия или инвестиции, често не са склонни да се изправят срещу Пекин - което отчасти обяснява приглушената глобална реакция на политиката на Китай за масово интерниране в провинция Синдзян.

Но икономическата мощ на Пекин невинаги е политически решаваща. Въпреки че Китай е най-големият търговски партньор на Япония, Южна Корея и Австралия, тези страни понякога се противопоставят на Пекин. Южнокорейците позволиха на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана на тяхна територия; Япония отказа да отстъпи в териториалните спорове; Австралия вбеси Пекин, като призова за разследване на произхода на Covid-19.

Японците, южнокорейците и австралийците са демокрации, които се притесняват да бъдат притеглени в политическата орбита на авторитарна, еднопартийна държава. Те също така са договорни съюзници на САЩ и имат американски военни бази на тяхна земя - което може би им дава увереността да се опълчват на Китай.

Китай понякога намеква, че на гаранциите за сигурност на Америка не може да се разчита. Но доверието в системата от американски съюзи ще се срине само ако Вашингтон не успее да се намеси, след като Китай е нападнал негов съюзник. За щастие няма реални доказателства, че Китай е готов да поеме този риск - дори с Тайван, който не се ползва с изрична отбранителна гаранция от САЩ.

Вместо да се опитва да подкопае глобалната мрежа от съюзи и бази на Америка, Китай може да се опита да изгради своя собствена алтернативна система. Доши от Белия дом твърди, че Китай се готви да разшири глобалния си военен отпечатък - може би чрез добавяне на военен компонент в допълнение на гражданските пристанищни съоръжения, които купува или развива по целия свят.

Но тази експанзия, макар и правдоподобна, все още не се е случила. Дори ако Китай осъществи военноморско присъствие в пристанища като Гуадар в Пакистан или Хамбантота в Шри Ланка, изглежда малко вероятно Пекин да предложи гаранциите за сигурност, които накараха толкова много държави да приветстват американските войски и бази. САЩ се ангажират да защитават своите 29 съюзници в НАТО и също така предлагат военна защита на около 30 други страни, включително Япония, Австралия, Южна Корея и голяма част от Латинска Америка.

Ако Китай не желае или не може да постигне глобално военно присъствие, което да съперничи на американското, той може да се принуди да намери нов начин да бъде суперсила - или да се откаже от амбицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Всички упорито се опитват да набутат Китай да поеме ролята на САЩ, но китайците са хитри и не искат. Много по лесно и евтинко е да си в опозиция на лидера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ми *** в китай , кво праиш тук ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Наскоро имаше пограничен конфликт между няколкостотин китайци и индийци в тясна клисура, на която от двете страни има стръмни пропасти. Обзаложили се да разрешат спора с ръкопашен бой и оставили оръжията. Използвали само камъни. Резултатът - 46 убити и няколко десетки ранени китайци срещу 16 убити и 13 тежко ранени индийци. Някои от войниците, когато виждали, че губят двубоя се вкопчвали в противника си и се хвърляли в пропастта заедно с него. Толкова за китайската суперсила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Бе ква ти военна сила, то който не ги е хванал той не ги е лупал здраво.Монголци руснаци, японци, виетнамци, дори англофренската флота по време на опиумните войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Да си суперсила, НЕ значи автоматично, да си И супернагъл. Във Вашингтон,не са особено наясно с дефинициите на понятията по света, явно. И не допускат - което, е грешка - че, Китай, би могъл да има други разбирания за нещата. Съответно, да не стане някой ден, да ядат лабут от една "несуперсила".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Какво значи да си суперсила? Да имаш 700 млрд долара военни разходи? нали си давате сметка, че дълговете на САЩ само военните разходи. Китай и без това си има огромна задлъжнялост, почти колкото на САЩ. Ако решат и суперсила да стават, мали, мале!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Назад си с материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
На днешно време икономически санкции и ембарго са много по-ефективни срещу твои противници стига да си икономическа суперсила. Засега Китай много добре си изиграва картите според мен. 2027 номиналната им икономика ще се изравни с тази на Сащ. Те още отсега извиват ръцете на държави като Австралия и фирми като H&M. Доколкото знам средната им заплата е вече колкото в България. А в училище едно време преди 20г. им се смеехме на китайците, колко били бедни и, че за цял ден работа получавали 1 купа с ориз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Россия построит Канал через Никарагуа с Китаем, в обход панамского канала.https://***.youtube.com/watch?v=Ftp4ejehef4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Китай все още е много далеч от суперсила > Такава бойка пропаганда - само Пешето! Никой друг! Оказах се прав :) Давай Пеше > https://youtu.be/Ftp4ejehef4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още