IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият стрес тест на Драги: Продажбата на най-старата банка в света

За Monte dei Paschi di Siena има само един купувач и още няколко месеца, в които Рим трябва да излезе от нея, но споровете и критиките за сделката са сериозни

10:57 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Премиерът на Италия Марио Драги се изправя пред сериозни предизвикателства дори от собствената си управляваща коалиция заради продажбата на най-старата банка в света - Monte dei Paschi di Siena, пише онлайн изданието Politico.eu.

550-годишният тоскански кредитор в момента е под контрола на правителството, след като държавата го спаси през 2017 г. След това избухнаха политически противоречия за условията на продажбата на банката.

Критиците се опасяват, че Драги ще сключи сделка, която фаворизира банковия гигант Unicredit, който е готов да купи Monte dei Paschi, а италианските данъкоплатци в крайна сметка ще поемат разходите за необслужваните заеми и загубите.

„Моментът е неподходящ за продажба“, казва казва Карла Руоко, депутат от Движение „Пет звезди“, което е председател на италианската парламентарна комисия по банковата система. „Ако трябва да продадете актив в кратък срок и имате само един заинтересован купувач, познайте кой диктува условията“, посочва тя.

В рамките на управляващата коалиция на Драги както Движението „Пет звезди“, така и крайнодясната „Лига" също не са съгласни с продажбата. Най-гласовита е критиката от опозиционната дясна партия „Италиански братя“, която сега е една от т трите най-големи партии в страната, според социологическите проучвания.

Като бивш шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Драги вероятно ще се чувства удобно да се занимава със сложни финансови въпроси. Той обаче трябва да внимава много. За повече от половин хилядолетие Monte dei Paschi е оцеляла в кървавите войни между Сиена и Флоренция и е давала пари на кралски семейства в цяла Европа.

През 2017 г. италианското правителство трябваше да спаси банката с капиталова инжекция от 5,4 млрд. евро, след което хазната се превърна в основен акционер на банката. Брюксел каза „да“ на спасителния план, но изиска от Рим да излезе от банката след пет години, т.е. крайният срок изтича в началото на 2022 г. Остават само няколко месеца кабинетът да изпълни условието на европейските власти и Министерството на финансите намери потенциален купувач, но съюзниците на Драги виждат нещата много различно.

Руоко от „Пет звезди“ смята, че Драги трябва да предоговори крайния срок за продажбата на банката и да търси други решения, като запазване на обществения контрол. „Държавата трябва да е склонна да бъде играч в банковата система, а не да бъде държава, която извършва ремонти, след което напуска сцената в неподходящ момент“, казва тя.

Правителството на Драги обаче няма намерение да оттегля обещанията, дадени на Европейската комисия. Продажбата на публични акции до края на годината и сливането с друга банка е най -доброто решение „за общия интерес", коментира финансовият министър Даниеле Франко пред депутатите в разгорещено вечерно заседание на парламента в сряда.

Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още