IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият стрес тест на Драги: Продажбата на най-старата банка в света

За Monte dei Paschi di Siena има само един купувач и още няколко месеца, в които Рим трябва да излезе от нея, но споровете и критиките за сделката са сериозни

10:57 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Той обаче не изключи, че дори след сделката държавата ще притежава някакъв дял от банката.

Тосканската банка се представи много зле в стрес тест на Европейския банков орган. Данните показват, че при хипотетичен икономически шок целият ѝ капитал ще бъде заличен. Законодателите, които се противопоставят на сделката, настояват обаче, че банката е на прав път, тъй като приходите ѝ непрекъснато се увеличават, както е документирано в последния доклад на банката, публикуван в четвъртък.

Според депутата от Лига Джулио Сентемеро прогресивното възстановяване на банката е още една причина да не се сключва сделка с Unicredit и да се водят преговори с Брюксел. „Прибързаността е лош съветник“, казва той.

Финансовият министър Франко потвърди, че Unicredit ще купи само основната дейност на Monte dei Paschi и ще остави лошите заеми и други загуби за милиарди евро на държавата. Планът за преструктуриране на банката може да доведе до съкращаване на 2500 души.

Критиките за сделката са тясно свързани с регионалната политика и с участието на лявоцентристката Демократическа партия, която също е част от коалицията на Драги. В продължение на десетилетия съдбата на банката зависи от местната администрация на Сиена, която се управляваше от лявоцентристки партии до 2018 г. Решението за спасяване на банката през 2017 г. беше взето от тогавашния финансов министър Пиер Карло Падоан от Демократическата партия. Той в момента е президент на Unicredit.

Джорджа Мелони, лидер на „Италиански братя“, казва, че преговорите с Unicredit „са само шестнадесетото потвърждение на срамния начин на действие на италианската левица, която използва държавата за непрозрачни финансови маневри и за собствена политическа и лична изгода". Тя допълва, че „конфликтите на интереси между Демократическата партия и финансите са вредни за банките и фатални за данъкоплатците, както показаха събитията от последните години“.

След министерския си мандат Падоан влезе в парламента от избирателен регион Сиена. През 2020 г. той напусна политиката, за да стане президент на Unicredit. Ръководителят на Демократическата партия Енрико Лета сега се кандидатира за неговото място в парламента.

Фактът, че Падоан участва в спасяването на Monte dei Paschi първо като министър, а след това като банкер, е „неуместен", казват Руоко от „Пет звезди“ и Сентемеро от Лига. „Кандидатурата на Лета носи допълнителен натиск, който съсипва преговорите", допълва Сентемеро.

Дискусиите за бъдещето на банката разпалват напрежението в управляващата коалиция на Драги, според Лоренцо Кастелани, професор и политически анализатор в университета Луис в Рим. Той прогнозира обаче, че бившият главен централен банкер на еврозоната може да „покаже сила“ и да убеди депутатите, че няма алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още