fallback

Не разчитайте, че втечненият газ ще спаси Европа през зимата

Пазарът ще бъде несигурн и ще зависи и от времето през зимата

17:35 | 20.08.21 г. 20

През юли доставките на втечнен газ в Европа достигнаха най-ниското си ниво за последните три години за този сезон, а прогнозите са за продължаващ спад. Само една доставка е планирана да пристигне през август - за Великобритания. Търговци, които съхраняват суровината в Испания, планират шест доставки за Азия, където цените са по-високи, пише Bloomberg.

lng

Източник: Bloomberg

Всъщност европейците първи започнаха играта с отказа на доставки - през пролетта на 2020 г. континентът беше блокиран от ограничения, свързани с коронавируса, а хранилищата бяха необичайно пълни. Тогава европейските клиенти отказваха доставките на производителите на втечнен газ, които потърсиха нови пазари.

На фона на липсата на втечнен газ европейските газохранилища са на много ниско ниво и опасенията за тежка зима на континента се засилват. Според анализи, цитирани от Politico, газохранилищата в Европа са запълнени до около 60% от нивото си, или в запас на континента има около 70 млрд. куб. метра природен газ. Традиционно континентът се нуждае от поне 80 млрд. куб. метра, за да си гарантира нормален отоплителен сезон през "газовата" година, започваща от 1 октомври.

Пазарът ще бъде много несигурен, дори и тръбният газ да се увеличи, като до голяма степен ситуацията ще зависи и от времето през зимата. Надеждите са свързани с повечето заявени доставки на втечнен газ в края на годината.

Според Bloomberg Русия доставя по-малко газ за Европа през основните си транзитни пътища - през Украйна и през газопровода "Ямал", който минава през територията на Полша и Беларус. "Газпром" съобщи обаче, че има рекордни доставки в Европа от началото на годината насам.

Прогнозите са, че след пика през лятото търсенето на втечнен природен газ в Азия - основно Китай, Южна Корея и Япония, ще започне да намалява през есента. Тогава е времето Европа да се опита да привлече доставките на втечнен газ. Ако през октомври времето е благоприятно, зимният сезон ще започне с добро ниво на газовите находища, защото компаниите ще могат да нагнетяват до последно.

Глътката въздух вероятно ще бъде само през октомври, защото търсенето в Азия ще се поднови отново през ноември, когато потребителите в Азия ще започват да се подготвят за новия отоплителен сезон.

Не само голямото търсене обаче повишава цената на суровината. Доставките на втечнен газ от Норвегия например са намалени заради сериозните ремонти, които се налагат след забавянето на този тип дейности в месеците на ограничения заради пандемията от коронавируса. В подобно положение са много терминали по света, включително и в Нигерия и Египет.

Едва ли има по-добър момент за появата на "Северен поток 2" , коментира анализаторът Тим Партрийдж от DB Group. Според него газопроводът може да облекчи доставките, а някои колеги на Партрийдж даже прогнозират, че газопроводът може да заработи още през октомври 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback