IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ поддържа ниски количества в европейските си складове

Подобни действия могат да изплашат пазара дори ако руският монополист доставя на своите дългосрочни клиенти

17:05 | 21.09.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След продължителната зима на 2020-21 г. наличностите в газохранилищата в Европа спаднаха до по-ниски нива от обичайното, така че търсенето на доставки от спотовия пазар за попълване на запасите беше по-високо. Но най-големият доставчик в Европа отказа да предостави този допълнителен газ.

С наближаването на зимата нивата на съхранение в Европа сега са доста под нормалното за този период на годината, което се превърна в основен двигател за скока в цените. Съществуват реални опасения, че в случай на продължителна или особено студена зима пазарът може да остане без газ.

Публичните изявления на „Газпром“ размътиха водата. Компанията призна, че запълва вътрешните складове с по-високи темпове, отколкото през предходните години, което предполага, че може да има по-малко газ за износ.

Но Алексей Милер, ръководителят на „Газпром“, заяви в петък, че компанията е в състояние да увеличи производството на газ и да осигури допълнителни доставки, ако е необходимо.

Говорител на руския президент Владимир Путин също заяви миналата седмица, че пускането на „Северен поток 2" ще осигури повече газ, включително и на спот пазара.

Самият Путин разпали огъня, като каза, че „умниците“ от Европейската комисия са поне отчасти виновни, като настоя за „пазарно“ ценообразуване като част от усилията за увеличаване на конкуренцията при доставките на газ.

Но ако „Газпром“ е щастлива да прави спот продажби след като „Северен поток 2“ вече е в експлоатация, въпреки предпочитанието си към дългосрочните договори, имат ли основание хората да питат защо няма да го направи сега?

Критиците казват, че най-яркото доказателство, че „Газпром“ играе опасна игра с пазара, може да бъде намерено в данните за европейските газохранилища. Въпреки че общото количество е по-ниско от нормалното, европейските енергийни компании като цяло успяха да попълнят запасите в контролираните от тях съоръжения до разумно ниво.

По-голямата част от хранилищата в Европа, които не са запълнени, всъщност се контролират от самата „Газпром“.

Оставяйки собствените си складови бази в Европа на много ниски нива, „Газпром“ ефективно отказва да се самоснабдява и сигнализира на индустрията, че пазарът ще бъде затегнат. Подобни действия могат да изплашат пазара, дори ако компанията доставя на своите дългосрочни клиенти.

Ако "Газпром" започне да запълва своите европейски хранилища сега, цените вероятно ще се стабилизират или отстъпят. Зимата се задава, но остава под въпрос дали с нея ще пристигне още руски газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Я тоя *** от Файнейшъл Таймс да каже - къде са колосалните количества втечнен газ, които САЩ ни обещаваха? Как Газпром се явява монополист, като има под 40% пазарен дял? Откъде накъде Газпром да са длъжни да подават извънредни количества, след като си изпълняват договорите? Дори в британските форуми англичаните казват директно: "Руснаците не са виновни, че ние сме ***-0ти и си съсипахме енергетиката !!!" Че даже политици, мислещи като Стоенчик, си вярват, че могат да казват на Газпром откъде да си доставя стоката !!! Компанията добива рекордно и доставя на всички държави доста над миналогодишните количества - но дава приоритет на газохранилищата си в самата Русия. Или какво - руснаците сами да мръзнат, за да са на топличко някакви еврогейци, които открито демонстрират омразата си към Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Хахахха =значи потуркото ПръдлеФ ще каже на Газпром откъде да му минава газа :) Верно ли :) Нали не вЕрваш, че на Газпром им е лошо да продават на досегашните цени. Ако си чел (знам, че не си), Газпром има едва 13% от договорите по дългосрочни и с привързване към нефтените цени, всичкото останало е на спот с лаг между 1 и 11 месеца :) При внос в ЕС от порядъка на 160 млрд кубика, сам сметни далаверата СП2 да не работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Дeбилинo, СП-2 има 55 млрд свободен капацитет за мен и за теб, ако имаме какво да продаваме. Газпром няма право и един грам да транзитира. Да събаряме закони, заради мегаломанията на хаяcко. Защо дeбилино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Хepмафpoдитино, защо да не транзитира допълнително газ и да продава на спота по 900 $ за 1000, а газпром изпълнява само привързаните към нефта договори на цена 220 $ за 1000?????????? А хepмaфродитино?????? Защо мразиш руският народ, та се радваш неистово на на загубите (нереализираните печалби) на "народното достояние", които според мен до момента са 10 000 000 000$. Ти и хaяcко се опивате от страданията на мyжиците и изпадате в нирвана от мизерното им и скотско ежедневие. Аз съм русофил и не го крия, но поради това съм задължен да бъда пyтинoфоб. Пък ти хepмaфpoдитино се възхищавал на твоят кумир - клептократ авторитарен yбиец, колкото си искаш. путин ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Колко глупости прочетохме :) 1. Газпром трябвало да достави повече газ, отколкото по договорите за да смъкнел цената ? Защо да го прави ? Кой търговец предпочита да си сваля печалбата ? Вие бихте ли го направили ? Нали има куп газови терминали - нека демократичните молекули идват - какво им пречи ? Ааа пазарът в Азия - значи САЩ и Катар могат да печелят от високите цени, а Газпром не може ! 2. ПръдлеФ както винаги е написал другата голяма глупост - имало свободен капацитет в хохландия и Полша ? Има да, то има и 55 млрд свободен капацитет във СП2. Защо да трябва Газпром да минава през горните две страни изнудвачи, при положение, че хем е по-скъпо (твърди се, че СП2 е 2х по-евтин оъ Полша и 3х от хохландия), хем е по-екологично. Изобщо откога някой определя на търговеца как да си докара стоката. Все едно да кажете на Ка.уф.ла.нд, че не може да си вози със собствен транспорт доматите. В крайна сметка всеки търговец си има стратегия. Те ви Норвегия, те ви САЩ, те ви Алжир, те ви Грьонинген, те ви Катар - газ колкото искате :) Ама вие не искате на $950, а освен това искате да кажете и откъде да мине - смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
BTW, може би в последния ред от скментара ми и да се корени тази брутална институционална ненавист в ИЮ и вследствие на нея - тази денонощна медийна промивка на нискочели мозъци кат теб и Ко., обзети от необяснима и неаргументирана сериозно . . . но най-вече - пагубна и абсурдна в пратматичен план омраза към хаяско . . . Само жените и перасите, в т.ч. латентните, мразят просто заради идеята, или щот така е модерно . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ето, сега е златният шанс да наритате малкия хаяско - спрете да купувате газ от хаяско и останалите джуджаровци! *** отдавна спря! Според перфидния мъж Стоенча и останалите енергийни активисти тука, а особено според независимите и неоспорими констатации на Най-Умните- И-Най-Образовани-Ръководители-На-Най-Великата-Държава, с възможностите на американския шистов БУУУУМ-И-ТРЯС! и азерския ***-ТАНАП-ТАРАП-ТАС-КЕБАП, мурзилският газ на хаяско е ненужени и дори вреден за енергийната независимост на НВИ - Най-Великата-Икономика, или както я нарече Най-Големият-Й-Френд г-жа Нюланд - ИЮ . . . ;) :lol:Всъщност, силно си прав - европейските политици нищо те направиха, но те толкоз си могат . . . или толкоз им разрешават знамената с дъгата и посоката на резбата . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всеки прави така, когато има възможност. Забравихте ли Енрон.? Ама да беше само Енрон... Съвременната алчна и атеистична култура отглежда алчни, безскрупулни и крадливи типове, заради които отдавна няма никакви морални граници за нищо. Какво очакваме от подобни политици, мениджъри, собственици на компании, учени и бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Аз имам решение. Налагаме акциз на руският природен газ за Европа, използваме събраните суми за да надцакаме Азия и LNG-то тръгва към Старият континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ама не е длъжен ве, макар че досега го правеше. В момента не иска, може и да го глобят за злоупотреба с монополно положение. Пътища за транзит има - през Украйна или през Полша, газпром не резервира капацитет. путин щял да събаря европейското законодателство, заради СП-2. Ше поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още