IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ поддържа ниски количества в европейските си складове

Подобни действия могат да изплашат пазара дори ако руският монополист доставя на своите дългосрочни клиенти

17:05 | 21.09.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След продължителната зима на 2020-21 г. наличностите в газохранилищата в Европа спаднаха до по-ниски нива от обичайното, така че търсенето на доставки от спотовия пазар за попълване на запасите беше по-високо. Но най-големият доставчик в Европа отказа да предостави този допълнителен газ.

С наближаването на зимата нивата на съхранение в Европа сега са доста под нормалното за този период на годината, което се превърна в основен двигател за скока в цените. Съществуват реални опасения, че в случай на продължителна или особено студена зима пазарът може да остане без газ.

Публичните изявления на „Газпром“ размътиха водата. Компанията призна, че запълва вътрешните складове с по-високи темпове, отколкото през предходните години, което предполага, че може да има по-малко газ за износ.

Но Алексей Милер, ръководителят на „Газпром“, заяви в петък, че компанията е в състояние да увеличи производството на газ и да осигури допълнителни доставки, ако е необходимо.

Говорител на руския президент Владимир Путин също заяви миналата седмица, че пускането на „Северен поток 2" ще осигури повече газ, включително и на спот пазара.

Самият Путин разпали огъня, като каза, че „умниците“ от Европейската комисия са поне отчасти виновни, като настоя за „пазарно“ ценообразуване като част от усилията за увеличаване на конкуренцията при доставките на газ.

Но ако „Газпром“ е щастлива да прави спот продажби след като „Северен поток 2“ вече е в експлоатация, въпреки предпочитанието си към дългосрочните договори, имат ли основание хората да питат защо няма да го направи сега?

Критиците казват, че най-яркото доказателство, че „Газпром“ играе опасна игра с пазара, може да бъде намерено в данните за европейските газохранилища. Въпреки че общото количество е по-ниско от нормалното, европейските енергийни компании като цяло успяха да попълнят запасите в контролираните от тях съоръжения до разумно ниво.

По-голямата част от хранилищата в Европа, които не са запълнени, всъщност се контролират от самата „Газпром“.

Оставяйки собствените си складови бази в Европа на много ниски нива, „Газпром“ ефективно отказва да се самоснабдява и сигнализира на индустрията, че пазарът ще бъде затегнат. Подобни действия могат да изплашат пазара, дори ако компанията доставя на своите дългосрочни клиенти.

Ако "Газпром" започне да запълва своите европейски хранилища сега, цените вероятно ще се стабилизират или отстъпят. Зимата се задава, но остава под въпрос дали с нея ще пристигне още руски газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Виждал съм хора, които вярват на писаното по такива парцаливи сайтове. Много повече обаче са отвратените от тази бездарна и обидно елементарна пропаганда. Нетната "печалба" от cоросoиднитe инвестиции според мен е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
"Само не разбрах, защо Газпром трябва да поддържа високи количества в европейските си складове" >> Карай бе! не си разбрал!! Пропаганда да става. На Пешето това му е фамилията: Пропагандистки. Петър Нейков Пропагандистки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Колко му е - 1-2 LNG кораба и проблема е решен..А да - и няколко ВЕИ-та.Все пак трябва да сме позеленясали, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Само не разбрах, защо Газпром трябва да поддържа високи количества в европейските си складове и защо трябва да се грижи да има извънконтрактни количества, които допълнително трябва да продава на спот пазара? Къде в цялото уравнение е демократичният американски пресован шистов газ, който трябва да издуа от спотовия пазар газта с разтворени петолъчки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
.. и къде в статията видя че са виновни за нещо? Мурзилажите май не може да четете... ако има някой виновен, това са нашите и европейските политици, че вече 10та година нищо не направиха за да наритат малкия хаяско, защото това се очакваше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Начи Газпром изцяло изпълнява своите договори, но на някой му се иска още. И сега Газпром виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
das
преди 2 години
Ами като доставчик има право да решава колко резерв да държи и къде да го държи. А пък и на тези цени явно не си струва да се трупат много резерви, като скочат още, тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още