fallback

Как Си Дзинпин изгуби Австралия

Канбера се върна в орбитата на традиционните си партньори заради опитите на Пекин да я притисне

11:16 | 30.09.21 г. 10

Преди близо 10 години Австралия смяташе, че е на върха на приятелството си с Китай. Страната отвори икономиката си за Пекин, искаше да преподава мандарин в училищата и покани китайския президент да изнесе реч пред парламента.

Сега всичко свърши, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Тези дни Австралия купува подводници с ядрен двигател, за да отблъсне Пекин, забрани участието на Китай на ключови пазари и се настрои срещу опитите на китайските власти да сплашат австралийските политици и медии.

Тази промяна частично отразява нарастващата глобална предпазливост от поведението на Китай. За президента на Китай Си Дзинпин това е забележителен пример как неговите неумолими опити да контролира икономическия и културния климат в чужбина могат бързо да се върнат като бумеранг – дори в страна, която първоначално възприе китайските увертюри.

Вместо да подчини Австралия, тактиката на Си Дзинпин върна Канбера към традиционните ѝ военни отношения със САЩ и Великобритания, което струва на Пекин потенциално ценен партньор в региона.

2012 г.: Австралия се готви за „азиатски век“

Когато Си Дзинпин пое контрола над Китайската комунистическа партия през 2012 г., австралийското правителство беше в разгара на геостратегически промени. Тогава Канбера си постави национални цели, сред които бяха преподаването на азиатски езици като мандарин в училищата, укрепване на търговските отношения с Пекин и отваряне на икономиката към Азия.

Т.нар. Бяла книга за азиатския век е част от по-широкото оттегляне на Австралия от нейните колониални корени и позиция в Британската общност, за да се позиционира като лидер в Азиатско-тихоокеанския регион и регионална сила.

Канбера естествено се обърна към Пекин - най-големия играч в региона и най-големия ѝ търговски партньор, за знаково споразумение за свободна търговия и възстановяване на отношенията.

Австралия и Китай приключиха преговорите за търговския пакт през ноември 2014 г., като Си Дзинпин беше поканен да изнесе реч пред австралийския парламент - чест, която обикновено се запазва за главнокомандващите на САЩ. „Трябва да засилим взаимното разбирателство и да бъдем искрени и надеждни партньори“, каза Си Дзинпин пред парламента и добави, че Китай и Австралия „не са обременени от исторически проблеми… Имаме всички основания да преминем отвъд търговското партньорство, за да станем стратегически партньори, които имат споделени визия и преследване на общи цели“, допълни той в речта си.

Някои смятаха, че това е зората на нова ера между двете страни. Само че това не се случи.

2013 г.: Си поиска „господстващо положение“

Докато Австралия се приближаваше към Китай, Пекин си създаваше своя собствена опорна точка: Си Дзинпин все пак произнесе съвсем различно обръщение към своите сънародници преди речта си пред австралийския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
fallback