IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Си Дзинпин изгуби Австралия

Канбера се върна в орбитата на традиционните си партньори заради опитите на Пекин да я притисне

11:16 | 30.09.21 г. 10
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Промяната започна през същата тази 2016 г., когато Канбера блокира офертите на две китайски компании за закупуване на електроразпределителното дружество Ausgrid заради опасения за националната сигурност. Две години по-късно Австралия напълно забрани китайския технологичен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата на страната.

Сега федералното правителство обмисля да лиши китайската компания Landbridge от нейния 99-годишен договор за наем на стратегически важното пристанище Дарвин - само шест години, след като регионалното правителство възложи договора.

Американските морски пехотинци редовно преминават през това пристанище за тренировъчни учения, а министърът на отбраната на Австралия Питър Дътън по-рано тази година предложи техният брой да се увеличи и да се създаде съвместна учебна бригада с австралийски войски.

Дътън предупреждава, че Канбера трябва да бъде подготвена за всичко, което се крие „на или под хоризонта“ на фона на нарастващото напрежение с Китай.

Къде е ЕС в картинката

Когато Австралия се отказа от френските подводници, президентът на Франция Еманюел Макрон първосигнално обвини Канбера и Вашингтон. Това, което нито Макрон, нито ръководството на ЕС отбелязват, е икономическата заплаха и заплахата за сигурността, които Китай представлява за Австралия през последните години.

Не че служителите на ЕС не обърнаха внимание на тактиката на Пекин спрямо Канбера. Австралийският министър на търговията Дан Техан, който посети Брюксел по-рано тази година, по времето, когато търговските преговори все още вървяха добре, призна, че Канбера има желание за по-тесни търговски връзки с ЕС на фона на икономическия натиск от Китай.

"Това, което мога да кажа, е, че от австралийска гледна точка това, което направихме, е да се придържаме към нашите принципи", коментира Техан пред Politico преди няколко месеца. "Ако това доведе до последици, при които може да се натъкнем на спорове с определени държави, ще постави суверенитета си на първо място“, допълва той.

Сега Франция заплашва да прекъсне търговските преговори между ЕС и Австралия, защото определя Канбера като ненадежден партньор.

„Пълното отсъствие в сегашното медийно отразяване дали сериозността на австралийските опасения за сигурността е оценена изцяло във френските кръгове е симптоматично като основен европейски недостатък“, казва Алесио Паталано, професор по войната в King’s College London.

Спечели ли Си Дзинпин?

Фактът, че много от европейските лидери бързо се обърнаха срещу Австралия и САЩ след обявяването на AUKUS показва, че Си Дзинпин поне засега печели, въпреки че губи добрата воля на Австралия.

След като нещата се уталожат, ЕС, включително Франция, ще се върнат на трансатлантическата маса и това няма да е от голяма полза за Китай. Пекин ще е обединяващият фактор за Запада, според Шобридж.

Той цитира и изследване, според което общественото възприятие за Китай по целия свят се срива. „Сега Си трябва да се изправи срещу една Австралия с нарастващи военни способности, включително с ядрени подводници, които са в резултат на посоката, към която поема Китай“, казва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 4
dakl
преди 2 години
Вярното е точно обратно.Големият губещ е Австралия, а големият печеливш Русия и то благодарение на Джо Байдън! Сега руският експорт на суровини и материали комфортно ще заеме оставените доброволно от Камбера пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Китай си личи че е с много беден опит във външнополитическо отношение.На практика няма истински съюзници , но за сметка на това напоследък все по-усърдно се заобикаля с противници.Пък Си доста уверено се е заел да навре и досегашният им вътрешноикономически напредък в *** г3ъз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
На практика, докато публично обещаваше искреност и доверие, Си Дзинпин тайно се опита да притисне островната държава. ---Всеки ден научавам нещо ново от Инвестора и високоинтелигентинте му журналисти... островна, островна... колко де е островна тая държава! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Как Си Дзинпин изгуби Австралия > потъппо заглавие ското не бях чел. За да изгубиш нещо, значи си го имал. Ако Великобритания загуби Австралия, то би могло да се пише така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
++1000 Само където малко знаят какъв е терора в Австралия там сега. Но ние сме демократична държава и съответно имаме праведна цензура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
В момента в доста китайски провинции има прекъсвания на енергоподаването. Много предприятия са спрели производство. Си реши да накаже Австралия като отказа техните въглища, но не беше подготвил план Б и поне до момента те не са заменени. Австралийските въглища са качествени и пазар за тях има . Никой не е ***, за да твърди сериозно че русия или китай ще фалират. Някой може да го е писал като метафора. Но, те се спихват и това е необратимо. Както между впрочем ще се спихнат и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
terziеv
преди 2 години
До преди 2-3 години четяхме само статии как Русия фалира до две седмици. Сега е малко по-шарено - една статия Русия фалира, в друга Китай фалира, в трета Русия и Китай не е хубаво да са приятели, защото ще фалират заедно. И в същото време в "богатия" Запад опашки пред кухните за бедни, няма гориво по бензиностанциите, а САЩ нямат пари да си обслужват лихвите по заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
когато започнеш да четеш всеки ден на глас пред телефона си мъдрости на урсула гертруд фон дер лайен , за да се пречистиш ... когато започнеш в 6:30 сутринта да правиш физарядка по половин час , а не да се протягаш на топло м/у чершафите за втори сън ... когато започнеш да бачкаш и в събота на пълен работен ден , а не в петък на обяд да си на път към некоя вила ... тогава ще запчонеш да схващаш на 10% какво е да си обикновен китаец ... :))) ... дотогава е редно на безпросветните да им бъде забранен доживотно достъпа до изявления в интернет ... да четът и наваксват пропуснатото в средното си образование , да - но нищо друго ... !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
julian12
преди 2 години
Като гледам тиранията в Австралия, Китай ряпа да яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
mrynmryn
преди 2 години
Според мен е 50/50, Австралия колко човека са? 20-30млн, Китай гони сигурно млрд и половина вече. Китай има достъп до доста повече държави, докато Австралия не, а след това с подводниците, не се знае какво ще е настроението на ЕС към тях за бъдещи търговски сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още