IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Си Дзинпин изгуби Австралия

Канбера се върна в орбитата на традиционните си партньори заради опитите на Пекин да я притисне

11:16 | 30.09.21 г. 10
<p>
	Президентът на Китай Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

През януари 2013 г., малко след като стана председател на Комунистическата партия и само месеци преди да стане президент на Китай, Си представи планове да превърне Китай в световна суперсила чрез икономическа и технологична мощ. „Трябва да концентрираме усилията си върху подобряване на собствените ни дела, като непрекъснато разширяваме нашата всеобхватна национална власт“, ​​коментира той пред членовете на Комунистическата партия.

„Фокусът ще бъде върху „изграждането на социализъм, който превъзхожда капитализма, и полагането на основите за бъдеще, в което ще спечелим инициативата и ще имаме доминираща позиция“, каза още той тогава.

На практика, докато публично обещаваше искреност и доверие, Си Дзинпин тайно се опита да притисне островната държава. Първо дойдоха кибератаките, при които китайски държавни хакери се прицелиха в австралийския парламент, Бюрото по метеорология на страната, Австралийския национален университет и много други. След това дойдоха атаки срещу австралийските медии на китайски език, като се появиха доклади за принуда, тормоз и сплашване във всяка от тях, дръзнала да се отклони от линията на Комунистическата партия.

Появиха се и публикации, че Китай е проникнал дълбоко в австралийската политическа система, опитвайки се да насочи политиката в своя полза.

През 2017 г. австралийската политика беше разтърсена от серия финансови скандали. През 2017 г. сенаторът на Австралийската лейбъристка партия Сам Дастяри беше принуден да подаде оставка заради връзките си с дарители, свързани с Китайската комунистическа партия.

По-късно същата година шефът по сигурността на Китай предупреди ръководството на лейбъристите, че партията би рискувала да загуби подкрепа сред китайската диаспора, ако не подкрепи договора за екстрадиция, който Пекин поиска да сключи с Канбена.

През последните 18 месеца Китай удари Австралия с редица търговски ограничения и мита в отговор на призива на Канбера за независимо разследване на произхода на пандемията от новия коронавирус, която възникна в китайския град Ухан.

Междувременно Китай изгради военна мощ в региона на фона на широкообхватните му претенции към Южнокитайско море. Пекин притиска Хонконг и Тайван и се движи на юг към Австралия.

2021 г.: Раздялата е факт

Австралия, която някога подаде ръка на Пекин, сега е отново в обятията на старите си партньори. По-рано през септември Канбера обяви широкомащабно партньорство в областта на сигурността със САЩ и Великобритания. Пактът, наречен AUKUS, бе сключен на фона на по-широк опит на Австралия да отклони икономиката си от Китай.

Съгласно новия англо-американски алианс САЩ, Великобритания и Австралия ще споделят една с друга модерни технологии, включително изкуствен интелект, киберсигурност, квантови изчисления, подводни системи и възможности за далечни удари. Австралия се отказа и от сделка за подводници с Франция на стойност над 50 млрд. евро и вместо това ще купи американски подводници с ядрен двигател.

„Това е забележителен срив в отношенията между Австралия и Китай и сериозно влошаване на перспективите за сигурност в региона“, коментира Майкъл Шобридж, директор на влиятелния мозъчен тръст Австралийски институт за стратегическа политика (ASPI), който получава финансиране от Австралия и други правителства.

По неговите думи Си Дзинпин предизвика трусове и промени, които биха били немислими само преди десетилетие. През недалечната 2016 г. австралийските политици считаха, че ядрената технология е твърде чувствителна и скъпа.

Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 4
dakl
преди 2 години
Вярното е точно обратно.Големият губещ е Австралия, а големият печеливш Русия и то благодарение на Джо Байдън! Сега руският експорт на суровини и материали комфортно ще заеме оставените доброволно от Камбера пазари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Китай си личи че е с много беден опит във външнополитическо отношение.На практика няма истински съюзници , но за сметка на това напоследък все по-усърдно се заобикаля с противници.Пък Си доста уверено се е заел да навре и досегашният им вътрешноикономически напредък в *** г3ъз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
На практика, докато публично обещаваше искреност и доверие, Си Дзинпин тайно се опита да притисне островната държава. ---Всеки ден научавам нещо ново от Инвестора и високоинтелигентинте му журналисти... островна, островна... колко де е островна тая държава! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Как Си Дзинпин изгуби Австралия > потъппо заглавие ското не бях чел. За да изгубиш нещо, значи си го имал. Ако Великобритания загуби Австралия, то би могло да се пише така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
++1000 Само където малко знаят какъв е терора в Австралия там сега. Но ние сме демократична държава и съответно имаме праведна цензура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
В момента в доста китайски провинции има прекъсвания на енергоподаването. Много предприятия са спрели производство. Си реши да накаже Австралия като отказа техните въглища, но не беше подготвил план Б и поне до момента те не са заменени. Австралийските въглища са качествени и пазар за тях има . Никой не е ***, за да твърди сериозно че русия или китай ще фалират. Някой може да го е писал като метафора. Но, те се спихват и това е необратимо. Както между впрочем ще се спихнат и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
terziеv
преди 2 години
До преди 2-3 години четяхме само статии как Русия фалира до две седмици. Сега е малко по-шарено - една статия Русия фалира, в друга Китай фалира, в трета Русия и Китай не е хубаво да са приятели, защото ще фалират заедно. И в същото време в "богатия" Запад опашки пред кухните за бедни, няма гориво по бензиностанциите, а САЩ нямат пари да си обслужват лихвите по заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
когато започнеш да четеш всеки ден на глас пред телефона си мъдрости на урсула гертруд фон дер лайен , за да се пречистиш ... когато започнеш в 6:30 сутринта да правиш физарядка по половин час , а не да се протягаш на топло м/у чершафите за втори сън ... когато започнеш да бачкаш и в събота на пълен работен ден , а не в петък на обяд да си на път към некоя вила ... тогава ще запчонеш да схващаш на 10% какво е да си обикновен китаец ... :))) ... дотогава е редно на безпросветните да им бъде забранен доживотно достъпа до изявления в интернет ... да четът и наваксват пропуснатото в средното си образование , да - но нищо друго ... !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
julian12
преди 2 години
Като гледам тиранията в Австралия, Китай ряпа да яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
mrynmryn
преди 2 години
Според мен е 50/50, Австралия колко човека са? 20-30млн, Китай гони сигурно млрд и половина вече. Китай има достъп до доста повече държави, докато Австралия не, а след това с подводниците, не се знае какво ще е настроението на ЕС към тях за бъдещи търговски сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още