fallback

Напрежение и опасения от провал на COP26

Новите ангажименти на Китай, поети в четвъртък точно навреме, не успокоиха защитниците на климата

08:35 | 02.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Червена тревога за човечеството". Заради страховете от  корабокрушение на започналата в неделя среща за климата лидерите на света, връхлетян вече от серийни  катастрофи, са засипвани с призиви да се действа по-активно и по-бързо, за да се забави затоплянето.

Сибир и Калифорния са опустошени от пламъци, зрелищни  наводнения в Германия и Белгия, влудяващи жеги в Канада… Планетата се е затоплила с близо 1,1 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и човешкият род вече преживява драматичните последици от затоплянето, което сам е предизвикал, пише в цитиран от БТА анализ за AFP Амели Ботолие-Дьопоа.

И това е само началото, предупреждават учените, подчертавайки, че всяка частица от градуса в повече ще предизвика нови бедствия.

В клип, разпространен от ООН, компютърно генериран динозавър нахлува в залата на Общото събрание на ООН с думите: „Ние поне бяхме пометени от астероид, а какво е вашето извинение? Не правете избора да измрете, спасете своя вид, преди да е станало късно".

Прогнозата за апокалиптично бъдеще на експертите по  климата, работещи за ООН (Междуправителствената експертна  група по климатичните промени), прави решението ясно - до 2030 г. емисиите на парникови газове да бъдат намалени с 45 процента, за да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса, каквато е най-амбициозната цел от Парижкото споразумение, и да се продължава до постигане на въглероден неутралитет към 2050 г.

Но според скорошен доклад на ООН, дори с оглед новите ангажименти на държавите за 2030 г., планетата върви към "катастрофално" затопляне с 2,7 градуса по Целзий.

Лудост

„Лудост - това е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат", иронизира Майлс Алън от Оксфордския университет, пeрифразирайки  Айнщайн, и посочва, че с настоящото темпо резултатите, набелязани за 2030 г., ще дойдат чак "през 2080-те".

Правителствата „не са на висота", отсича още по-твърдо генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и обвинява Г-20, на чиито страни членки се падат три четвърти от световните емисии. През уикенда в Рим имаше среща на върха на групата.

„Изключително важно е всички страни от Г-20 да представят преди Глазгоу или в Глазгоу принос, съпоставим с целта + 1,5 градуса", настояваше Гутериш, „дълбоко разтревожен" с наближаването на COP26. Тревога бият и британските организатори. "Много съм обезпокоен, защото нещата може да се развият твърде зле", заяви например тази седмица премиерът Борис Джонсън, който обаче не  губи надежда.

Новите ангажименти на Китай, поети в четвъртък точно навреме, не успокоиха защитниците на климата. Тъй очакваният документ ясно повтаря уверенията на президента Си Дзинпин за пик на емисиите преди 2030 и въглероден неутралитет преди 2060 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
fallback