IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Няма повече време за колебание по климатичния въпрос

От своя страна президентът Макрон също настоя за по-голям ангажимент от страна на богатите държави и големите замърсители

19:04 | 01.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън призова лидерите по света да посрещнат предизвикателството, което представлява глобалното затопляне. Пред участниците в международната конференция за климата COP26 той заяви, че няма повече време за колебаене по климатичния въпрос или за спорове за това каква опасност грози планетата ни, предаде БТА, позовавайки се на агенция Асошиейтед прес.

"Глазгоу трябва да бъде началото на едно десетилетие на амбицията", заяви Байдън.

Той допълни, че насред нарастващата катастрофа от все по-затоплящия се климат има една невероятна възможност за разрешаването на проблемите, причинени от екстремното време, от намаляващите ресурси и от други пагубни въздействия на климатичните промени.

Байдън заяви, че САЩ ще изпълнят ангажимента си за намаляване на емисиите на газове с парников ефект с 50-52 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г. Той подчерта, че светът трябва да помогне на развиващите се страни да направят повече, за да се справят с климатичните промени, допълва Ройтерс. "Точно сега ние продължаваме да не успяваме да отговорим на очакванията в тази насока", заяви той.

Същевременно днес администрацията на Байдън публикува стратегията си за превръщане на САЩ в нация с изцяло чиста енергия до 2050 г. Дългосрочният план, разработен в съответствие с Парижкото споразумение за климата, предвижда САЩ все повече да разчитат на вятърната и слънчевата енергия и на други чисти енергийни източници.

На конференцията в Глазгоу Байдън пък поднесе извиненията си за това, че предшественикът му Доналд Тръмп е изтеглил страната от Парижкото споразумение.

Макрон призова богатите държави да поемат повече отговорност

От своя страна френският президент Еманюел Макрон укори останалите страни за това, че са забравили ценностите на амбицията, солидарността и доверието, които са помогнали за създаването на Парижкото споразумение през 2015 г. Той също така поиска по-голяма ангажираност в борбата с изменението на климата от богатите държави и големите замърсители, съобщава Bloomberg.

Тези държави, които са отговорни за най-голямото производство на парникови газове, трябва да увеличат усилията си през следващите две седмици, коментира Макрон. Според него това е единственият начин „да върнем доверието в нашата стратегия“.

Богатите държави трябва да дадат пример и „да ускорят това финансиране“ до 100 млрд. долара годишно за климатични инициативи, но не посочи конкретни държави.

„Искам да се обърна към тези държави, които не допринасят колкото трябва днес, да поемат своите отговорности от сега до края на СОР, така че да можем да изпълним това задължение, което поехме в Париж“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Байдън: Няма повече време за колебание по климатичния въпрос == лягам да спинкам, а жената утре ще ми каже къде съм се събудил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
да ... списъкът е дълъг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Забрави недоразуменията Радев, Нинова, Доган, Манолова, Пеефски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
това е синдромът на 21 век ... гинеколожка -военен министър на германия и после шеф на ЕС ...*** женен за баба си -президент на франция ... за България няма да пиша ... всички познават недоразумението Плевелиев и гуруто му *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Сенилният старец с памперсът, дето не знае кои от роднините му са живи и кои: умрели, стана и климатолог. Хахахахахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още