IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежение и опасения от провал на COP26

Новите ангажименти на Китай, поети в четвъртък точно навреме, не успокоиха защитниците на климата

08:35 | 02.11.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Китай пропусна възможността да покаже, че си поставя амбициозни цели, изрази съжаление Ли Шуо от "Грийнпийс".

Нищо не пречи страните, заявили вече своя принос, да бъдат по-амбициозни по време на COP26, настояват експертите.

В опит да дадат силен политически импулс на двуседмичната конференция в Глазгоу, Шотландия, над 120 лидери се очаква да посетят проявата в понеделник и вторник - сред тях са например американецът Джо Байдън, индиецът Нарендра Моди, французинът Еманюел Макрон и австралиецът Скот Морисън.

Но не и руският президент Владимир Путин, нито кралица Елизабет Втора, отказала се "със съжаление" да пътува за Глазгоу след престой в болница. Колкото до президента Си, който не е напускал Китай от началото на епидемията от Covid-19, той не е в списъка на ораторите на срещата.

За да упражнят натиск върху лидерите, "Бунтът срещу унищожението" и други организации предвиждат акции по време на COP26, а младата шведска активистка Грета Тунберг призовава всички да се присъединят към нея на 5 ноември в Глазгоу за шествие с искане на "климатична справедливост".

„Въпрос на оцеляване"

Въпросът за справедливостта е централен на тази световна конференция за климата, отложена с една година поради пандемията - неравенството в достъпа до медицински грижи и средства срещу Covid-19 бе заклеймено по този повод от организациите на гражданското общество, първостепенни участници в мащабните прояви, посветени на климата.

Сред взривоопасните теми, свързани с тази справедливост, е въпросът за солидарността между Севера, виновник за затоплянето, и Юга, който е най-засегнат от последиците на климатичните промени - но и тези на Covid-19.

И по-конкретно, все още неизпълненото обещание на развитите страни да повишат през 2020 г. до 100 милиарда долара годишно подкрепата си за бедните страни с цел те да се адаптират към последиците и да ограничат емисиите си на парникови газове.

Докладът, представен тази седмица от председателството на COP26, който уверява, че стоте милиарда може да се съберат през 2023 г. и сумата да нараства после всяка година, изобщо не смекчи гнева на по-уязвимите страни.        
„Това е страшен удар за развиващия се свят", отправи упрек Уолтън Уебсън, председателят на Алианса на малките островни държави (AOSIS). За тези острови, най-застрашени от покачването на океанското равнище, финансовата помощ е "въпрос на оцеляване", изтъкна той.

Други спорни въпроси, които ще са във фокуса на двуседмичните дискусии, засягат отказа от изкопаеми горива, най-вече въглищата, за производство на ток, необходимото ускоряване на адаптацията към последиците от затоплянето, също и преговорите с цел да се приключи най-сетне разработката на правила за прилагане на Парижкото споразумение, по-специално за дейността на въглеродните пазари.

„COP26 е идеалната възможност за страните да покажат, че са си взели поука от неотдавнашните климатични катастрофи", резюмира Анаид Веласко, която членува в "Мрежата за действия на климата", обединяваща десетки НПО.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Грета в училището на Мазньо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Отвратителната пионка грета без да иска си репостна през пролетта командите от кукловодите - вече се забрави, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
хаха ... пикам ти се и на гретата и на идеята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
всичко ще е супер, само разкарайте Грета! Тя вреди на идеята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
еми те бодат тия дивотии след като станаха много маймуни на клона се променя до известна степен въздушното течение, щот тия пръчки го спират после олеле .... еми олеле, минааме си на тунджа как си беше и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
мдам ..... алабалистики до забрава, как сме щели сички да Омрем и Рилата ше стане най големото пристанище, още малко и швепс и почакайте само малко се загаща .... Но чайниците не мислат че треа да се върнат в каменната ера ама ич даже, докато швабите пък искат доброволно икономиката им да хои в кланницата с публично погребение.... просто за тва Жълтурите са "червената заплаха" щот наистина са заплаха за англо-педераските господари които вече просто няма се изживяват кат такива и от там го поемат до гърло и да се мятат с треперещ език към върхара .... Точка с тоя климат, то не беха затопляния, не беха претопляния, щехме хоиме на плаж по Коледа ама боц, Ал Гора и нему подобни станаа милиардери хоат си с часните си самоледи на "Климатични" срещи, а Тиквесториските баллъци само преписват тъпотиии и си карат 20йс годишните талиги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още