IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Скъпите товарни превози може рязко да покачат цените през 2022 г.

Кризата в транспорта ще подкопае икономическото възстановяване

10:26 | 18.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

„Продължителното възстановяване до голяма степен зависи от възможността да смекчим отрицателното въздействие и от пускането на ваксини в световен мащаб“, каза Гринспан.

Въздействието на кризата Covid-19 ще засегне най-силно малките островни развиващи се държави (Small Island Developing States - SIDS) и най-слабо развитите страни (Least developed countries - LDCs), посочи тя.

Очаква се покачването на потребителските цени да бъде 7,5% в SIDS и 2,2% в най-слабо развитите държави.

В резултат на блокирането, затварянето на границите и липсата на международни полети стотици хиляди моряци са блокирани в морето и не могат да бъдат репатрирани или заменени.

UNCTAD призова правителствата и индустрията да работят заедно за прекратяване на кризата със смяната на екипажите в сектора, в който работят повече от 1,9 милиона души по целия свят.

Агенцията информира, че процентът на ваксинация на моряците е около 41% и призова те да бъдат ваксинирани приоритетно.

„Това е неприемливо, ако искаме да видим, че веригите за доставки работят отново“, каза Шамика Сириман, директор по технологии и логистика на UNCTAD.

Кризата активира дигитализацията и автоматизацията, което от своя страна трябва да осигури ефективност и спестяване на разходи.

Междувременно електронната търговия, ускорена от пандемията, промени навиците на потребителите при пазаруване и моделите на разходи, се казва в доклада.

„Това може да генерира нови бизнес възможности за корабоплаването и пристанищата“, каза UNCTAD. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
ООН: Скъпите товарни превози може рязко да покачат цените през 2022 г. >> A печатането на пари без покритие няма нищо общо със случая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още