fallback

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Защитата срещу усложнения и смъртни случаи остава силна при хората с две дози ваксина, но предаването на вируса не е добре контролирано, коментират експерти

19:04 | 21.11.21 г. 27
Автор - снимка
Създател

В началото на 2021 г. разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията. Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничяване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността, пише CNN. Докато поредната COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса. Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават. Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си от преднината на страната в прилагането на ваксините. В Нидерландия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насилие. Всичко това се случва, въпреки че един основен факт остава верен - ваксините работят и работят добре. Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Както Западна Европа откри, дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна, за да спре разпространението на COVID-19. Предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните граждани. "Ваксината продължава да осигурява много добра защита - имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан", казва Чарлз Бингам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. "Ние знаем, че делта вариантът е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно", казва той. Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.

"Ваксините помагат", казва Ралф Райнтес, професор по епидемиология и наблюдение на общественото здраве в Хамбургския университет за приложни науки в Германия. "Те са един камък в процеса на спиране на вируса. Но той не е достатъчно силен сам", посочва още той. Какво се счита за "силно ваксинирана" страна? Ирландия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа – 89,1% от хората на възраст над 12 години и три четвърти от цялото население са ваксинирани. Наскоро страната наложи вечерен час за барове, ресторанти и нощни клубове, тъй като се бори с ръст на случаите и хоспитализациите. Това не трябва да е изненадващо, казват експертите, защото дори малък процент от неваксинирани хора могат да предизвикат увеличение в заболеваемостта. При населението на Ирландия от 5 милиона души около един милион все още не са защитени. "Това, което имаме сега, е епидемия от неваксинирани хора – около 10% от нашето население над 12 години е неваксинирано и наблюдаваме епидемия сред тези хора, предвидимо", обяснява Сам Макконки, ръководител на Международното здравеопазване и тропическа медицина отдел в Университета по медицина и здравни науки RCSI в Дъблин. Макконки отбеляза, че повечето деца са неваксинирани, че възрастните и уязвими хора със съпътстващи заболявания все още могат да страдат от пробивни инфекции, а безсимптомните здрави хора се заразяват и предават вируса. "Комбинацията от тези четири или пет неща означава, че нашите болници се пълнят все повече", добавя той. Лидерите в цяла Европа са все по-разочаровани от процентите на неваксинирани хора в техните общества. В драматична стъпка в петък Австрия обяви, че ще направи имунизацията задължителна за всички от февруари. Този ход предизвика протест, като близо 10 000 души се събраха във Виена в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
fallback