IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Защитата срещу усложнения и смъртни случаи остава силна при хората с две дози ваксина, но предаването на вируса не е добре контролирано, коментират експерти

19:04 | 21.11.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

От понеделник в съседна Чехия, която има едно от най-лошите нива на ваксинация в ЕС, ще е необходим "зелен сертификат“ за редица дейности на закрито, след като страната регистрира най-високия си брой нови случаи досега в петък.

Раздразнението нараства и сред по-добре ваксинираните нации. В сряда вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар каза пред CNN, че незащитените хора "причиняват много проблеми" и че Ирландия "няма да налага ограниченията, които трябва да наложи сега", ако всички бяха ваксинирани.

Разликата между нивата на ваксинация от 70% и 80% е огромна, казват експертите, тъй като всеки процент допълнително изолира вируса и облекчава натиска върху болниците. Макконки посочва, че предвид преносимостта на делта варианта никоя страна не може наистина да се смята за "силно ваксинирана". По думите му докато не се ваксинират поне 95% от общото население, неваксинираните хора все още ще предизвикат масово предаване.

И така - докато ваксините са може би най-важният инструмент в борбата с вируса, не може да се очаква от тях да се спрат предаването сами.

"Новите вирусни варианти са по същество по-инфекциозни от старите щамове", обяснява Макконки. "Ваксините продължават да намаляват драстично вероятността от сериозно заболяване и смърт и следователно те промениха групата хора, които се нуждаят от лечение в отделенията за интензивно лечение. Сега в болниците са предимно неваксинирани млади хора или много възрастни хора", обяснява той.

Според Варадкар около 50% от хората в интензивното отделение в Ирландия в момента са неваксинирани. Ръст на новохоспитализираните може да натовари здравната служба на страната. От 294 легла за интензивно лечение в Ирландия 118 са заети от пациенти с COVID-19 и само 17 остават на разположение за други пациенти, според ежедневната актуализация на ирландското правителство в четвъртък.

"Значителна част от здравния персонал напусна работа след първите две вълни. Те изпитват чувство на умора и изтощение, което не са изпитвали преди", казва Макконки, обобщавайки морала на екипа на своята болница, докато се бори с новата вълна от случаи."Просто бихме искали това нещо да приключи", казва той.

Отслабващият имунитет излиза на преден план

Първоначалното внедряване на ваксини в Европа се ускори бързо в първите месеци на 2021 г., но сега нациите се съобразяват с постепенно намаляващия имунитет на тези дози.

Две проучвания, публикувани миналия месец, потвърждават, че имунната защита, предлагана от двете дози на ваксината на "Пфайзер", започва да намалява след около два месеца, въпреки че защитата срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт остава силна. Проучванията показват сходни резултати за ваксините на "АстраЗенека" и "Модерна", които също се използват в Европа.

"Имунната реакция на хората, които са ваксинирани, намалява след определен период от време... и тъй като кампанията за ваксинация започна в Германия в началото на тази година, сега виждаме някои възрастови групи и някои хора, които губят имунитета си срещу COVID -19 бързо", казва Тобиас Курт, професор по обществено здраве и епидемиология и директор на Института по обществено здраве в университетската болница Шарите в Берлин.

"Това вероятно е една от причините, поради които броят на ваксинираните хора, които се нуждаят от хоспитализация, бавно се увеличава в момента - особено при по-възрастното население, което бе ваксинирано първо", добавя Рейнджес.

Експертите подчертават, че защитата срещу усложнения и смъртни случаи остава силна при хората с две дози, които все още не са получили трета. "Добрата новина е, че както антителата, така и Т-клетките, създадени от ваксинацията, изглеждат доста добре поддържани в продължение на месеци. Има лек спад в концентрацията им, но е много малък", казва Бангам. "Този имунитет продължава да осигурява много добра защита – имунитетът срещу тежки заболявания и смърт се поддържа много добре. По-вероятно е да получите симптоми, но все още сте доста добре защитени срещу тежко заболяване“, пояснява той.

"Проблемът е, че ако получите симптоми, е по-вероятно да предадете вируса. Така че предаването не е толкова добре контролирано", допълва той.

С течение на времето това повишава процента на инфекции в страната и може да повлияе на капацитета на болниците. "Със сигурност е имало намаляваща защита от инфекция и способността за предаването й. Но за щастие има по-малко намаляваща защита от тежко заболяване", отбелязва Макконки.

Едно проучване от Израел обхваща 4800 здравни работници и показва, че нивата на антителата намаляват бързо след две дози от ваксина срещу COVID, "особено сред мъже, сред хора на възраст над 65 години и сред хора на имуносупресия". Второ проучване от Катар показва, че защитата от ваксината на "Пфайзер" достига своя връх през първия месец след ваксинацията и след това започва да намалява. Тези констатации добавят неотложност към въвеждането в Европа на допълнителни дози.

"Със сигурност е притеснително. Ние ваксинирахме много бързо в началото, а след това темпото се забави много. Така че сега отслабването вероятно се случва по-бързо, отколкото се прилагат третите дози", казва Рейнджес.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, каза тази седмица пред CNN, че последните данни от Израел показват, че сред хората на възраст над 60 години, тези, които са получили бустер, са по-малко склонни да се разболеят тежко, отколкото ваксинираните хора, които не са получири трета доца. Процентът на тежко заболяване остава най-висок сред тези, които не са били ваксинирани.

Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Мангъров го каза - тази недоизследвана течност е фактор за мутация на вируса. Гасят огън с бензин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Не мога да допусна, че не са се "сетили" какво ще стане. Много инфо изтече за намеренията на някои кръгове, чрез медийно предизвикана "пандемия", да надянат хомота на простолюдието. Всичко е изчислево, вероятно дори с ИИ. Световните управници не обръщат внимание на никаква съпротива и твърдо си гонят плана. Преди година и нещо беше "конспирация". Сега придобива все по-видими очертания на реалност. Варят ни като жаби, стъпка по стъпка, градус след градус. Какво ще стане, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
Venislav
преди 2 години
И тук ще напиша същото, което под две други теми. Независимо дали ваксината работи или не, кога ние като общество ще махнем всички мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот? Едно е да говорим как ей сега се връщаме към нормалното, само две седмици да укротим болеста, само 70% ваксинирани за имунитет и т.н друго е изцяло да преобърнем обществения договор и начина ни на живот за винаги, особено пък прикрито сякаш ей сега зад ъгъла ни чака нормалността.Къде е червената линия - 1 доза, 2 дози, 100% ваксинация, вече отиваме на 100% ваксинирани с дози през 6 месеца и с мерки?Кога точно мерките трябва да отпаднат изцяло, или ние трябва да примем перманентно - маски, ваксини на 6 месеца, сегрегация ако не си ваксиниран или статуса ти изтече и извънредна власт на управляващите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
За вредите и ползите зависи от гледната точка. За нас са вреди, за ТЯХ са ползи. Благодарение на "психопандемията", ОНИЯ отписаха над 30 трилиона дългове. Нека им е лошо. А всички правителства "много се загрижиха", че ще прочистят населението от безполезните и дори вредни за бюджета дядки и бабки. А Търговските Здравни Заведения по цял свят процъфтяват. Нови милиардери цъфнаха на празно място. Та все пак гледната точка не е маловажна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Това не са ваксини, а генни терапии. Освен това причиняват много повече вреди от колкото ползи. Науката не можете да я промените колкото и да искате.Долнорпробни тирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
++1 000 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Будалкане му е майката. Ваксините не били достатъчни. А какви ваксини имаше при "свинския грип", че изчезна безследно само за няколко месеца? Да сте чували тогава някой да фъфли за "локдаун" и затваряне на всичко? Да бяха "претоварени" болничните заведения? Да ви облъчваха ден и нощ колко умрели и колко ще умрат? Изобщо нямаше такива ненормални изг&зици. Но тогава види се не беше отдадена заповед по гарнизона да се всява паника, нагнетяване на страх и ужас сред населението. Въпреки че имаше доста смъртни случаи. Не бяха готови, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Докторе, няма анонимност по интернет. Пиши си глупостите за Путин и Русия. Не смей обаче да тръгваш и с "ваксините". Не си слагай чак такъв грях на душата, че после и тялото може да те боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...девва..." ............опцията ти е само с език ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
сpaли са ти вече ... ем добре ... гълтай и легай ... девва и катъpa миpизлив ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още