IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите времена за икономиката на Великобритания отново са тук

Високата инфлация, рязкото покачване на разходите за енергия и отслабващата икономика вече са налице, а глупавото увеличение на данъците ще влоши нещата

11:09 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но това не касае само паричната политика. Точно както в САЩ, макар и по различни начини, фискалната политика също е от значение. Това е така в два различни аспекта. Единият е, че само правителството разполага със средствата да смекчи удара върху тежко засегнатите от по-високите цени, особено на енергията. Второто и по-широко измерение е, че цялостната фискална позиция ще повлияе на съвкупното търсене, а оттам и на това, което АЦБ трябва да направи.

Що се отнася до първия аспект, правителството въведе широк пакет от мерки, фокусирани върху облекчаване на нарастващите разходи за енергия, като 9 милиарда британски лири (0,4 процента от брутния вътрешен продукт) ще бъдат изразходвани през следващата година. Мерките включва отстъпка от 200 паунда за всички сметки за електроенергия от октомври насам, което ще струва 5,5 милиарда лири. Но това ще продължи само една година и впоследствие трябва да бъде компенсирано. Ако цените на енергията останат високи, много хора вероятно ще изпаднат в затруднение и дори ще потънат в дългове. Допълнителни 150 паунда подкрепа ще отидат за домакинствата в най-ниските четири групи на общинския данък, на цена от 3,5 милиарда лири. Според Resolution Foundation, дори след отстъпката от 200 паунда годишното увеличение на цените на енергията (след вдигането на тавана на цените през април) ще бъде 39 процента.

Този пакет е зле насочен. Голяма част от помощите ще отидат за хора, които не се нуждаят от парите, а значителен брой по-бедни хора няма да ги получат, отчасти защото общинския данък е остарял, след като се основава на стойността на имотите от 1991 г. Като цяло бремето за бедните ще си остане най-тежко, защото те харчат най-висок дял от доходите си за енергия.

Междувременно, планираното увеличение на националните осигурителни вноски, уж за заплащане на допълнителните разходи за здравеопазване и социални грижи, се очаква да бъде задействано. И преди съм твърдял, че както самият данък, така и социалната политика, която финансира, са незащитими. Също толкова важен днес е фактът, че това увеличение на данъчното облагане ще се добави към въздействието на по-високите цени на енергията и другите стоки и услуги. Оптимистът може да каже, че тази комбинация от удари върху търсенето най-малкото ще позволи на монетарното затягане да е значително по-малко, отколкото иначе би трябвало да бъде. Песимистът може да отговори, че такъв многоаспектен удар ще направи работниците още по-решени да възстановят загубените си реални доходи чрез по-високи заплати.

Високата инфлация, рязкото покачване на разходите за енергия и отслабващата икономика вече са налице. Глупавото увеличение на данъците, което се задава, ще влоши нещата. АЦБ прогнозира растеж от 1,25% през следващата година и 1% през 2024 г. Правителството се надява на нещо по-добро. Едва ли ще има този късмет. Лошите времена отново са тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още