IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори очакват още волатилност заради конфликта в Украйна

Част от тях обаче не очакват потенциалната инвазия да натежи на пазара в дългосрочен план

12:43 | 13.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Christopher Occhicone</em><em>/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Occhicone/Bloomberg

Геополитическите притеснения добавиха още волатилност към и без това колебливия пазар в САЩ, тъй като инвеститорите оценяват възможността за ексалация на конфликта между Украйна и Русия, макар че някои се съмняват дали въпросът ще натежи над цените на активите в САЩ дългосрочно, пише в свой анализ Ройтерс.

Съобщенията за нарастващото напрежение между двете държави разтърсиха борсовата търговия в петък и повишиха доходността по държавните ценни книжа, долара и други активи убежища. 

„Пазарът реагира, защото действителната инвазия още не се е случила“, коментира Майкъл Фар от Farr, Miller and Washington. „Тежестта на инвазията, ако се случи, ще корелира с тежестта на реакцията на пазара“.

Русия е струпала достатъчно войски в близост до границата с Украйна, че да може да започне голяма инвазия, каза Вашингтон в петък. Той призова всички граждани на Съединените щати да напуснат Украйна в рамките на 48 часа.

Съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан каза, че остава неясно дали руският президент Владимир Путин е дал окончателна заповед за нахлуване в Украйна.

Въпреки пазарните движения, някои инвеститори са скептични, че по-сериозен конфликт би могъл да повлече надолу американския пазар в дългосрочен план.

„Реакцията на пазара вероятно ще включва продажби, докато не стане по-ясно как ще изглежда инвазията и след това какъв ще бъде отговорът на американските и европейските съюзници“, коментира Марк Лушини, главен инвестиционен стратег в Janney Montgomery Scott. „Не предлагаме да правите промени, основани на новинарския поток по темата“.

Широкият индекс S&P 500 завърши търговията в петък с близо 1,9% понижение, а технологичният Nasdaq – с 2,8%. Спадовете бяха записани след слаба търговия в четвъртък, предизвикана от очакванията, че Фед ще се бори агресивно срещу ускоряващата се инфлация. Cboe Volatility Index, индикатор за страха на Wall Street, се повиши за втора поредна сесия, достигайки най-високото си ниво от края на януари,

Райън Детрик, главен пазарен стратег в LPL Financial, заяви, че влиянието на големите геополитически събития върху американските акции е ограничено.

„Например след убийството на Джон Кенеди през ноември 1963 г. акциите записаха едно от най-добрите си шестмесечни представяния“, допълва той. „Истината е, че стабилната икономика може да компенсира много грехове“.

Засилващият се конфликт би могъл да добави „повече доверие към нашето виждане, че Фед ще бъде по-склонен на компромиси, отколкото пазарът смята в момента, тъй като войната ще направи перспективите още по-несигурни“, коментира Джей Хетфилд, главен инвестиционен директор на Infrastructure Capital Management.

Но Фед може да остане агресивен, ако цените на петрола продължат да растат. Цената на суровия петрол вече се изкачи до седемгодишен връх заради тревогите, свързани с Украйна.

„Тласкайки нагоре цените на енергията, руската инвазия вероятно ще изостри инфлацията и ще удвои натиска върху Фед за повишаване на лихвените проценти“, коментира Бил Адамс, главен икономист в Comerica Bank.

„От гледна точка на Фед, инфлационните ефекти от руска инвазия и по-високите цени на енергията вероятно биха надхвърлили негативните последици от шока върху глобалния растеж“, казва той.

Притесненията около конфликта „ще създадат нестабилност докато хората потвърдят, че се е случило, разберат колко време ще е нужно преди международните лидери да се намесят и стане ясно до каква степен ще се задейства останалият свят“, посочва Томас Хейс, управляващ член на Great Hill Capital в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Мдам, ясно е, че ще се оправдаете с Русия, въпреки че ВИЕ напомпвате напрежението там !!! Колко време вече Русия все напада украйна другата седмица... ама друг път? Но разбира се, много по е удобно да се каже, че руснаците са виновни, вместо да се признае, че американските пазари (особено високотехнологическите акции) достигнаха стадия на безумно балонство и то на фона на трагическото общо състояние на щатската икономика, която счупи всички рекорди през 21-ва година, отбелязвайки 1 ГБ търговски дефицит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още