IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари ще се превърнат в поле на геополитическата битка

Те ще са място за защитаване на либералните ценности и подновяване на стари съюзи

08:37 | 03.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазарите често реагират силно на геополитически събития, но по-късно ги пренебрегват. Не и този път. Нахлуването на Русия в Украйна е ключова икономическа повратна точка, която ще има много трайни последици. Сред тях ще бъде ускоряването на преминаването към двуполюсна световна финансова система - едната, основава на долара, а другата - на юана, пише Рана Форухар за Financial Times.

Процесът на финансово отделяне между Русия и Запада, разбира се, продължава от известно време. Западните банки намалиха експозицията си към руски финансови институции с 80% след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., а бизнес отношенията им с останалата част от руския частен сектор оттогава намаляха наполовина, според скорошен доклад на Capital Economics. Новите и по-агресивни санкции, обявени от САЩ, ще засилят това отделяне.

Това също така ще направи Русия много по-зависима от Китай, който ще използва санкциите на САЩ и ЕС като възможност да получи по-евтино руски петрол и газ. Китай не е фен на войната на Владимир Путин. Но той се нуждае от руските суровини и оръжия и вижда страната като ключова част от нов ред, воден от Пекин - нещо, за което Москва е наясно.

„Китай е нашият стратегически буфер“, каза наскоро пред Nikkei Asia Сергей Караганов, политолог от базирания в Москва Съвет по външна и отбранителна политика. „Знаем, че във всяка трудна ситуация можем да разчитаме на този буфер за военна, политическа и икономическа подкрепа“, заяви той.

Това не означава, че Китай ще наруши санкциите на САЩ или Европа, за да подкрепи Русия, но със сигурност може да позволи на руските банки и компании по-голям достъп до собствените си финансови пазари и институции. Всъщност, само преди няколко седмици двете страни обявиха „приятелство без граници“, което със сигурност ще включва по-тесни финансови връзки, докато Русия е изключена от западните пазари. Това следва споразумение от 2019 г. между Москва и Пекин за осъществяване на цялата търговия помежду им в техните валути, а не в долари. Войната в Украйна ще ускори това. За това свидетелстват отменената наскоро забрана от Китай за внос на руска пшеница, както и новата дългосрочна сделка с „Газпром".

Всичко това подкрепя дългосрочната цел на Китай за изграждане на пост-доларизиран свят, в който Русия ще бъде една от многото васални държави, изпълняващи всички транзакции в юани. Стигането до там не е лесен процес. Китайците искат да се дедоларизират, но също така искат пълен контрол върху собствената си финансова система. Това е трудно. Една от причините, поради които доларът е световна резервна валута, е, че пазарите в САЩ са толкова отворени и ликвидни.

Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още