fallback

Пътят към мира в Украйна минава през свалянето на Путин

До това може да доведе някаква комбинация от недоволство на елита, военен провал и брожение сред народа

22:21 | 28.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Владимир Путин е "гений", скимтеше Доналд Тръмп. Бившият президент на САЩ говореше в самото навечерието на руската инвазия в Украйна - и беше отдаден на възхищение от "акъллията" в Кремъл, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

И така, какво постигна този гений? Четири дни след инвазията руските войски не успяват да спечелят бързата победа, на която Путин разчиташе. Украинската съпротива е много по-ожесточена, отколкото руският лидер очакваше, тъй като украинската армия отвръща на удара, а населението се мобилизира. Заловени руски войници бяха заснети да се оплакват, че им е било казано, че отиват на тренировъчна мисия.

Международният отговор също беше по-остър, по-координиран и единен, отколкото Путин се надяваше. Русия поетапно е изключвана от световната финансова система. Повечето европейско въздушно пространство бе затворено за руските авиокомпании. Има исторически обрат в германската външна политика и тази в областта на сигурността - Берлин най-накрая изпрати оръжие в Украйна и обеща да харчи повече от 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. НАТО получи ново усещане за цел. Русия се превръща в парий, като дори Китай не я подкрепи в ООН, а се въздържа.

В самата Русия паникьосани граждани бързат да теглят пари от банките. Стойността на рублата се срина, както и целият руския фондов пазар. Множество малки демонстрации срещу войната избухнаха в цялата страна, като протестиращите бяха бързо арестувани. Местни знаменитости, олигарси и дори децата на някои руски функционери осъдиха войната. Собствените служители на Путин изглеждат видимо неловко, докато получават заповедите му пред телевизионните камери. Руските официални медии бяха поставени в невъзможната позиция да отричат ​​войната, като продължават да настояват, че това е само специална военна операция в подкрепа на отцепилите се региони Донецк и Луганск.

Междувременно самата Украйна получава ниво на международно възхищение и признание, което е безпрецедентно откакто страната спечели независимост през 1991 г. Украинският президент Володимир Зеленски, някога осмиван като комик, комуто липсват политически способности, спечели международно признание за своето вдъхновяващо лидерство. Физическата му храброст по улиците на Киев е в ярък контраст със страхливостта на Путин, който е твърде уплашен от един вирус, за да позволи на собствените си служители близка дистанция при разговори с тях. Призивите Украйна да бъде пусната по бърза писта за членство в ЕС нарастват.

Путин постигна всичко това само за четири дни. Истински гений!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
fallback