IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към мира в Украйна минава през свалянето на Путин

До това може да доведе някаква комбинация от недоволство на елита, военен провал и брожение сред народа

22:21 | 28.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но един унизен и притиснат в ъгъла Путин вероятно ще стане още по-опасен и безмилостен. Това беше подчертано в неделя, когато руският президент приведе ядрените сили на страната си в бойна готовност.

Неспособен да постигне лесната победа, която очакваше, Путин изглежда малко вероятно да отстъпи. Гордостта, параноята и личното му оцеляване сочат към използването на все по-радикални и опасни тактики. Един високопоставен западен служител предрече пред мен, че „Путин ще продължи действията си и това ще е много неприятно“.

Западните анализатори по сигурността предупреждават за възможната употреба на термобарични ракети в Украйна – „огнехвърлящи“ бомби, които Русия разположи в Чечня и Сирия, и които могат да причинят огромни човешки жертви. Ядрените заплахи, с които Путин си служи, макар и очевидно да са предназначени за сплашване, не могат да бъдат напълно пренебрегнати предвид неговото умствено състояние.

Тъй като Путин е малко вероятно да отстъпи, изглежда има малко мирни изходи от този конфликт. Един малък лъч надежда носи съобщението, че руски и украински преговарящи са се договорили да се срещнат на границата с Беларус. Но все още няма признаци, че Путин е готов да отстъпи от своите максималистични искания, които включват по-нататъшно разчленяване на украинска територия и де факто край на независимостта на страната. Фактът, че първоначално номинираният да ръководи руската делегация е бивш младши служител, известен с крайния си национализъм, не е обещаващ знак.

Може да се окаже, че единственият реален път към мир е руският управляващ елит по някакъв начин да отстрани Путин от властта. Видеата, които техният лидер пусна, показващи как унижава членове на върхушката от областта на сигурността, принуждавайки ги да подкрепят политиката му, имат за цел да демонстрират пълната му власт. Но те също така подчертават опасенията в собствения му вътрешен кръг.

Сегашната руска система обаче е по-малко колективна дори от тази в Съветския съюз след Сталин. Високопоставените съветски функционери успяха да отстранят Никита Хрушчов от властта през 1964 г., докато Путин управлява по-скоро като цар от предсъветския период. Трудно е да се види как вътрешната опозиция срещу него, в рамките на правителството, може да се мобилизира.

Възможно е обаче, с нарастването на човешката и икономическата цена на войната, овладяването на обществените протести срещу конфликта да стане по-трудно. Руските войски в Украйна също така могат да се деморализират, тъй като поемат загуби и получават заповеди за използване на брутални тактики срещу цивилни. В крайна сметка някаква комбинация от недоволство на елита, военен провал и брожение сред народа може да отстранят руския лидер от поста му. Но засега опасността, която Путин представлява за Украйна, Русия и света, само нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Много добра статия. Виждам, че и тук си има руски ''защитници'',една от които със снизхождение ни нарича ''обикновени хора''. Г-жо руски тр777ол, тук пишат толкова ''обикновени хора'', колкото в русия е обикновено консумирането на гурме от всеки руски гражданин. По същността на статията- русия извършва в момента нападателна агресивна завоевателна война в Украйна. Украйна е нападната държава и най- логичното и законното нещо е да организира в максимална степен своята отбрана. Всякакви тъпотии от рода на ''ама ние искаме да премахнем само ''бандеровците'''' са ЛЪЖА- русия иска да установи руско държавно управление в окупираните части на Украйна, а юридически това означава точно унищожението на суверенната държава Украйна и невъзможността повече тя да бъде самостоятелен субект на международното право. Интересен подход към отбраната на една нападната от чужд агресор държава, ни предлагат руските застъпници- цивилното население да не се организира в отбраната на собствената си държава, а видите ли, да се оттеглило и да се предаде. Никой нормален човек няма да поиска това от гражданите на една нападната държава, освен гражданите на държавата- агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
абе тия националисти много бе, че и корави... цяла седмица ще стане, а могучая не може да напредне и сантиметър, търпяща яките згуби..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А каво ще стане с кремълските нацисти? Тях самите руснаци ли ще ги избият за да се изчисти света от убийци и военнопрестъпници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
многодобре
преди 2 години
В момента в украйна воюват с руснаците само националистите. Много от украинските войничета не искат да воюват и се предават. Предават се защото няма нужда да защитават страната си. Украйна ще си остане за украинците, но вече без фашизирани националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Развитието на събитията налага задължителна денацификация в целият Кремъл, ГРУ и ФСБ. След това дезинфекция, дезинсекция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
Захарова "Само луди хора , лишени от морал, могат да твърдят, че се готвим да нападнем Украйна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе то е ясно,че е така, но все отнякъде трябва да се започне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Абсолютно си прав.Руският народ и руската държава в момента са поробени и заслужават съчувствие не по-малко от Украйна и нейният народ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Факт е,че докато Путин не бъде премахнат от Кремъл, дори и да се успокои ситуацията в Украйна, сянката на несигурност и заплаха ще продължи да витае над Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
Путин не е Русия и Путин не е руският народ. Путин и групата олигарси и военни около него са КГБ-шайка завладяла държавата. Руският народ е издръжлив и търпелив, но рано или късно ще им писне, защото виждаме как ги управлява тази шайка. Милиарди за джуджето и компания, бой за майките, а синовете им да се бият със славяни в Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още