IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към мира в Украйна минава през свалянето на Путин

До това може да доведе някаква комбинация от недоволство на елита, военен провал и брожение сред народа

22:21 | 28.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин е "гений", скимтеше Доналд Тръмп. Бившият президент на САЩ говореше в самото навечерието на руската инвазия в Украйна - и беше отдаден на възхищение от "акъллията" в Кремъл, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

И така, какво постигна този гений? Четири дни след инвазията руските войски не успяват да спечелят бързата победа, на която Путин разчиташе. Украинската съпротива е много по-ожесточена, отколкото руският лидер очакваше, тъй като украинската армия отвръща на удара, а населението се мобилизира. Заловени руски войници бяха заснети да се оплакват, че им е било казано, че отиват на тренировъчна мисия.

Международният отговор също беше по-остър, по-координиран и единен, отколкото Путин се надяваше. Русия поетапно е изключвана от световната финансова система. Повечето европейско въздушно пространство бе затворено за руските авиокомпании. Има исторически обрат в германската външна политика и тази в областта на сигурността - Берлин най-накрая изпрати оръжие в Украйна и обеща да харчи повече от 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. НАТО получи ново усещане за цел. Русия се превръща в парий, като дори Китай не я подкрепи в ООН, а се въздържа.

В самата Русия паникьосани граждани бързат да теглят пари от банките. Стойността на рублата се срина, както и целият руския фондов пазар. Множество малки демонстрации срещу войната избухнаха в цялата страна, като протестиращите бяха бързо арестувани. Местни знаменитости, олигарси и дори децата на някои руски функционери осъдиха войната. Собствените служители на Путин изглеждат видимо неловко, докато получават заповедите му пред телевизионните камери. Руските официални медии бяха поставени в невъзможната позиция да отричат ​​войната, като продължават да настояват, че това е само специална военна операция в подкрепа на отцепилите се региони Донецк и Луганск.

Междувременно самата Украйна получава ниво на международно възхищение и признание, което е безпрецедентно откакто страната спечели независимост през 1991 г. Украинският президент Володимир Зеленски, някога осмиван като комик, комуто липсват политически способности, спечели международно признание за своето вдъхновяващо лидерство. Физическата му храброст по улиците на Киев е в ярък контраст със страхливостта на Путин, който е твърде уплашен от един вирус, за да позволи на собствените си служители близка дистанция при разговори с тях. Призивите Украйна да бъде пусната по бърза писта за членство в ЕС нарастват.

Путин постигна всичко това само за четири дни. Истински гений!

Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Много добра статия. Виждам, че и тук си има руски ''защитници'',една от които със снизхождение ни нарича ''обикновени хора''. Г-жо руски тр777ол, тук пишат толкова ''обикновени хора'', колкото в русия е обикновено консумирането на гурме от всеки руски гражданин. По същността на статията- русия извършва в момента нападателна агресивна завоевателна война в Украйна. Украйна е нападната държава и най- логичното и законното нещо е да организира в максимална степен своята отбрана. Всякакви тъпотии от рода на ''ама ние искаме да премахнем само ''бандеровците'''' са ЛЪЖА- русия иска да установи руско държавно управление в окупираните части на Украйна, а юридически това означава точно унищожението на суверенната държава Украйна и невъзможността повече тя да бъде самостоятелен субект на международното право. Интересен подход към отбраната на една нападната от чужд агресор държава, ни предлагат руските застъпници- цивилното население да не се организира в отбраната на собствената си държава, а видите ли, да се оттеглило и да се предаде. Никой нормален човек няма да поиска това от гражданите на една нападната държава, освен гражданите на държавата- агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
абе тия националисти много бе, че и корави... цяла седмица ще стане, а могучая не може да напредне и сантиметър, търпяща яките згуби..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А каво ще стане с кремълските нацисти? Тях самите руснаци ли ще ги избият за да се изчисти света от убийци и военнопрестъпници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 9
многодобре
преди 2 години
В момента в украйна воюват с руснаците само националистите. Много от украинските войничета не искат да воюват и се предават. Предават се защото няма нужда да защитават страната си. Украйна ще си остане за украинците, но вече без фашизирани националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Развитието на събитията налага задължителна денацификация в целият Кремъл, ГРУ и ФСБ. След това дезинфекция, дезинсекция и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
Захарова "Само луди хора , лишени от морал, могат да твърдят, че се готвим да нападнем Украйна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе то е ясно,че е така, но все отнякъде трябва да се започне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Абсолютно си прав.Руският народ и руската държава в момента са поробени и заслужават съчувствие не по-малко от Украйна и нейният народ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Факт е,че докато Путин не бъде премахнат от Кремъл, дори и да се успокои ситуацията в Украйна, сянката на несигурност и заплаха ще продължи да витае над Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
Путин не е Русия и Путин не е руският народ. Путин и групата олигарси и военни около него са КГБ-шайка завладяла държавата. Руският народ е издръжлив и търпелив, но рано или късно ще им писне, защото виждаме как ги управлява тази шайка. Милиарди за джуджето и компания, бой за майките, а синовете им да се бият със славяни в Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още