IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към мира в Украйна минава през свалянето на Путин

До това може да доведе някаква комбинация от недоволство на елита, военен провал и брожение сред народа

22:21 | 28.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин е "гений", скимтеше Доналд Тръмп. Бившият президент на САЩ говореше в самото навечерието на руската инвазия в Украйна - и беше отдаден на възхищение от "акъллията" в Кремъл, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

И така, какво постигна този гений? Четири дни след инвазията руските войски не успяват да спечелят бързата победа, на която Путин разчиташе. Украинската съпротива е много по-ожесточена, отколкото руският лидер очакваше, тъй като украинската армия отвръща на удара, а населението се мобилизира. Заловени руски войници бяха заснети да се оплакват, че им е било казано, че отиват на тренировъчна мисия.

Международният отговор също беше по-остър, по-координиран и единен, отколкото Путин се надяваше. Русия поетапно е изключвана от световната финансова система. Повечето европейско въздушно пространство бе затворено за руските авиокомпании. Има исторически обрат в германската външна политика и тази в областта на сигурността - Берлин най-накрая изпрати оръжие в Украйна и обеща да харчи повече от 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. НАТО получи ново усещане за цел. Русия се превръща в парий, като дори Китай не я подкрепи в ООН, а се въздържа.

В самата Русия паникьосани граждани бързат да теглят пари от банките. Стойността на рублата се срина, както и целият руския фондов пазар. Множество малки демонстрации срещу войната избухнаха в цялата страна, като протестиращите бяха бързо арестувани. Местни знаменитости, олигарси и дори децата на някои руски функционери осъдиха войната. Собствените служители на Путин изглеждат видимо неловко, докато получават заповедите му пред телевизионните камери. Руските официални медии бяха поставени в невъзможната позиция да отричат ​​войната, като продължават да настояват, че това е само специална военна операция в подкрепа на отцепилите се региони Донецк и Луганск.

Междувременно самата Украйна получава ниво на международно възхищение и признание, което е безпрецедентно откакто страната спечели независимост през 1991 г. Украинският президент Володимир Зеленски, някога осмиван като комик, комуто липсват политически способности, спечели международно признание за своето вдъхновяващо лидерство. Физическата му храброст по улиците на Киев е в ярък контраст със страхливостта на Путин, който е твърде уплашен от един вирус, за да позволи на собствените си служители близка дистанция при разговори с тях. Призивите Украйна да бъде пусната по бърза писта за членство в ЕС нарастват.

Путин постигна всичко това само за четири дни. Истински гений!

Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 7
coder
преди 2 години
Колко трябва да си наивен, за да мислиш, че като отстраниш Путин, ще решиш проблема. Нали всички надолу са обучени по същия начин... Като гледам с Медведев са в пълен синхрон. Ако той или друг дойде, ще е много различно? Едва ли... Истинският въпрос е кой има полза да натика руснаците в ъгъла и в момента с палячото Зеленски да им тества решимостта. Щото ако беше лидер, щеше да отстъпи в името на здравето на поверената му нация, пък после пътища много... Но не, трябва да се правим на защитници мъченици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Не грешиш ! Твоя путин подписа 1994-та договор с който гарантира териториалната цялост на Украйна. До 2014 Украйна дори не искаше да влиза в ЕС или НАТО ! Всичко това стана след окупацията на Крим ! Е задай си въпроса защо иска да е в НАТО и ЕС ? Заради окупатора от Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Е винаги ще има 2-3 трола които предпочитат милиони да бъдат изселени , убити и т.н. ... Путин бил осигурил коридор цивилните да се изтеглят ?!?! Е къде да идат посред зима разни баби бебета ... майки и т.н. ?!?! ами те са си в тях защо изобщо трябва да ходят някъде ?!?!? Ти какво правиш в Украйна ?!?!? пълен *** заслужаващ просто един куршум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чували сме всякакви ваши лъжи, "няма да нападаме Украйна нито днес, нито утре...", "няма да окупираме Украйна", "не сме ние в Крим", "не свалихме малайзийския самолет", "изтегляме войските от границата" и тн. Вече сме ви свикнали, гнycни лъжци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А така, стрино комсомолке, бързо на амбразурата в защита на най-мразеното същество на планетата - Пyттю. Знаеш ли, жал ми е за теб. За да стигнеш до това дъно си представям какъв е живота ти. Няма щастлив и успял човек, фен на Пyттю, пpocт психологически факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
serafima
преди 2 години
Истински изживявам случващото се между Русия и Украйна. Но ми си струва, че Зеленски театралничи според занаята си. Фразата му е по аналогия с шеговитата фраза на шпионина "В Москва съм. В Москва съм". И нека не се надценява много. Повече ме боли за него, че ТОЛКОВА се стараеше и служеше на западните си господари, но както казват руснаците, май ще излезе ЗРЯ. Западняците си гонят техните сметки, пък нека двете съседни и братски държава в Източна Европа се унищожават. Същото сега е и по мисленето на санкциите към Русия. Вижте колко ОБИКОЛНО ги споменават. В смисъл да не им навреди. За съжаление на ВСИЧКИ ще навреди. И стига евтини хитрини, "печени" натовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
serafima
преди 2 години
ФАЩ искат и докараха ЕС да им е слугинаж. Помните ли Виктория Нюланд "*** the EU!" Това е отношението на краварите към ЕС.- Свещената им задача е да разделят Русия от ЕС и да продават скъпия си втечнен газ на Европа и особено на бедна Източна Европа вместо да я получават по естествения път от Русия. Какво се случи с корупционната сделка на сина на Джо Байдън да 5 милиарда долара в Украйна? Знаете ли, обикновени хора, че за ОСЕМ години от 2013 г. насам Украйна върви все по-надолу в икономическо развитие. ФАЩ и некадърните *** от ЕС имат интерес да я затрият. Нито се разследваха случаите на изгорените десетки хора в Профсъюзния дом, за избодените очи с ЛЪЖИЦИ на руски войници. ИМА ЛИ ПО-големи *** от подкокоросващите ги? Единствено Украйна ВСЕ ОЩЕ не е върнала нивото си на БВП от 1989 г. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ!!!! С мизерия и насилие ги настройват срещу Русиия. Само оръжие изпращат и продават на Украйна!!! Защо не си го използват в своите конвои на свободата?Всичко се връща, пише в библията! И сега като приемат Украйна в ЕС, този джендърски калпаво управляван съюз ИЗОБЩО ще се сгромоляса. Искате ли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесна статия, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Jorkata
преди 2 години
Грешна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Jorkata
преди 2 години
САЩ отдавна искаха да накарат Европа да плаща повече за отбрана и чрез Украйна успяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още