IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за внос на руски петрол в САЩ ще има ограничен ефект

Все пак тя би могла да усили натиска върху други страни или петролни компании да последват примера и да прекратят търговията с Русия

16:47 | 11.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тактическата причина за забраната за внос на руски петрол и газ в САЩ и за плана на Обединеното кралство да прекрати вноса на руски петрол до края на годината, е ясна: да лиши Москва от чуждестранната валута, необходима за водене на войната в Украйна, и да запълни една от малкото останали празнини в икономическата блокада, наложена на Русия. Сами по себе си ходовете е малко вероятно да бъдат ефективни. Двете страни представляват само малка част от руския износ на петрол. Суровината е заменима и се търгува на световните пазари. Всяко по-широко ембарго трябва да бъде част от добре обмислена стратегия, пише Financial Times в редакционен коментар.

Приходите от петрол и газ са жизненоважни за Москва, като съставляват 36% от бюджета на страната през 2021 г., въпреки че това отчасти отразява вече започналите да растат цени. Значението на тези средства само нараства: след като бяха наложени санкции срещу валутните резерви на централната банка, Русия промени правилата си, за да позволи приходите от петрол и газ да се използват по-свободно за финансиране на ежедневните разходи.

САЩ обаче внасят много малко петрол от Русия; много повече отива за ЕС и Китай. С все по-високите глобални цени на "черното злато" - отчасти поради очакването, че руските доставки по един или друг начин ще бъдат засегнати от войната - страната все още ще печели значителна сума от износ за други търговски партньори.

Въпреки това въздействието на забраната от САЩ не трябва да се омаловажава. Макар че може да има най-вече символичен ефект, тя би могла да усили натиска върху други страни или петролни компании да последват примера и да прекратят търговията с Русия. Shell, водеща англо-холандска петролна компания, беше принудена да прекрати операциите си в Русия след обществен протест заради покупката на пратка с голяма отстъпка. По-ниското или несигурно търсене от рафинериите може да доведе до съкращения в руското производство.

Още преди мерките на САЩ и Обединеното кралство, т. нар. самосанкциониране и натискът от страна на потребителите бяха отворили разлика между цената на основния руски петрол "Уралс", и международния стандарт Брент, но това все още не е достатъчно, за да компенсира напълно ефекта от по-високите световни цени. Като алтернатива на забраната, налагането на специална мита за внос на руски петрол може да разшири тази разлика.

Така или иначе, ограничаването на доставките на петрол от втория по големина производител в света ще навреди както на Запада, така и на Москва. По-високите цени на петрола ще повишат вече високите нива на инфлация и ще напрегнат още повече потребителските бюджети. Това може да тества солидарността с Украйна и желанието на избирателите да подкрепят тези политики, докато войната продължава. Натискът на САЩ за намиране на допълнителни доставки - потенциално водещ до частично разведряване с Венецуела и Иран - може да осигури известно облекчение, особено ако други производители от ОПЕК бъдат убедени да увеличат доставките.

Русия вероятно ще отвърне. Вицепремиерът Александър Новак предупреди, че Москва може да намали доставките на природен газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" в отговор на западните санкции. Осъществяването на тази заплаха обаче в крайна сметка би било самоунищожително, намалявайки допълнително валутните приходи на Русия. Газът разчита много повече от петрола на тръбопроводната инфраструктура, за да бъде доставян. Извън Европа единственият голям купувач на руски газ е Китай, като има ограничени краткосрочни възможности за увеличаване на доставките в тази посока.

Общественият гняв заради сцените на унищожение в Украйна и сърцераздирателните истории на бежанците направиха ескалацията на санкциите неизбежна. Също толкова неизбежно е строги мерки като петролното ембарго да ударят и двете страни. Западните лидери трябва да започнат да подготвят своите избиратели за въздействието, което ще има това върху цените на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
По време на соца СССР си произвеждаше 75% от нещата останалите 25% ги внасяше. Въпреки това една програма Буран за 1 трилион долара и една война в Афганистан доведоха до фалит. Преди войната в Украйна Русия внасяше 75% от нещата отвън. За вноса и трябваха долари. Какво предстои рецесия в целия свят ... спадане на икономическата дейност, излишъци от петрол, ниска цена , фалит за Русия. Точно както през 80-те. Понял :) ? Изход : Путин си прибира ордите, плаща за разрушенията, плаща за убитите, Украйна влиза в ЕС, но остава извън НАТО. Л/Д референдум. Крим се връща на Украйна. Сакнциите падат и света си отдъхва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Според данни от митниците(таможная) всяка година между 35 и 50% от приходите в руският бюджет идват от износа на въглеводороди. Различен процент са, защото цените варират. От вътрешният пазар събират съвсем малко. Приходите са нищожни, защото газпром продаваше газта малко над 100$ за 1000 куб метра, а бензина е 50 рубли за литър, което в момента е 0.40$ по официален курс. Но за това момче(момиче?) важи правилото - едно си баба знае, едно си бае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Хефтът е стара новина, има нови : "ВАШИНГТОН, 11 мар РИА Новости. Президент США Джо Байден запретил своим указом продажу в Россию долларовых банкнот."Запрещается нижеследующее... экспорт, реэкспорт, продажи или поставки напрямую или опосредованно из США, а также от физических или юридических лиц США вне зависимости от их местонахождения банкнот, номинированных в долларах США, правительству Российской Федерации или любому лицу, находящемуся в Российской Федерации", сказано в документе."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
понеже половината количества са за вътрешния пазар, значи и половината приходи са от там... евала, на човека който вярва само в числата, но не знае как да ги ползва и не може да смята! :) .... и дали ще е същото ниво на вътрешно потребление след излизането на толкова много инвеститори? ... или това удобно не си го помислил! До сега не е имало нещо в което да си твърдял, че си разбирач и да не си се излагал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Коментират се числа за 2021 г., от соито за 2/3 от периода бяха по-скоро спокойни на пазара на нефт и газ. Нефтът - по 3-месечни фючърси в рейндж от $60-80/G и газ по дългосрочни договори от порядъка $150-200/1000/м3...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
...особено, на фона на цените.;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
...особено, на фона на цените.;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Приходите от петрол и газ са жизненоважни за Москва, като съставляват 36% от бюджета на страната през 2021 г. . . ." . . . Това, което не се коментира е, че доста над половината от тези приходи са от вътрешното потребление на Русия. Само за пример, Газпром за 2021 г. е добил 520 млрд. м3 газ, от който е изнесъл зад граница 215 млрд. м3. С нефта положението е подобно: от добити 550 млн. тона нефт, за експорт са отишли 220 млн. т. Това значително сваля процентите на приходите в бюджета от износа на енергоресурси до около +-20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Обикновенно империите нападат първи и съответно са лоши. Така,че май ти бъркаш местоположението. Трябва да си отговориш какво прави Русия в Украйна ?! После се запитай какво правеше Германия и отново Русия в Полша през 1939-та ? Агресорите рано или късно ги бесят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В миналото: Украина це Европа! Сега: Европа це Украина. Или за украинизацията на ЕС. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още