IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече изпитва всички последици на дефолта, без той да е настъпил

Външните заеми на частния сектор обаче значително надвишават държавния дълг в чуждестранна валута

18:39 | 19.03.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Западът почти обяви икономическа война на Русия в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна. Независимо дали страната ще успее да изплати лихви по своя доларов дълг - купонните плащанията по две облигации, дължими в сряда, не бяха направени, въпреки че има 30-дневен "гратисен период" - страната вече изпитва всички последици на дефолта: рублата се срина, правителството и повечето от неговите предприятия са изключени от заеми от други места, а се очертава и дълбока рецесия. Неплащането на купоните навреме в крайна сметка е просто още един аспект на щетите, които Путин нанесе, пише Financial Times в редакционен коментар.

Въпреки че дефолтът може да изглежда като неизбежен резултат от санкциите, чуждестранните правителства всъщност биха били щастливи да видят Русия да плаща лихви по външните си дългове - тъй като това би източило още от оскъдните й валутни резерви. От друга страна регулаторите се опасяват, че ако Москва пропусне плащания, това може да има непредвидени ефекти върху западните финансови системи. Руският дефолт от 1998 г. по дълга в местна валута и преструктурирането на част от доларовия дълга от съветската епоха - последният пълен дефолт на Русия по дълг в чуждестранна валута датира от 1918 г., след Октомврийската революция - допринесоха за колапса на няколко хедж фонда с голям ливъридж.

По-малко инвеститори имат подобни спекулативни залагания за Русия днес, особено след анексирането на Крим през 2014 г. Но го има потенциалът да се разкрие „скрития ливъридж“ в системата; огромните валутни резерви на Русия и приходите й от петрол и газ досега убеждаваха кредиторите, че страната е относително сигурен залог. Нито пък дългът е особено голям – следствие от годините на строга фискална дисциплина и опитът за изграждане на финансова крепост, устойчива на западните санкции.

Москва намекна, че може да се разплати в рубли, а не в долари. Въпреки че в някои облигации има клаузи, които биха й позволили да го направи, това би представлявало реален дефолт по други книжа. Правителството на Русия обаче вероятно ще твърди, че макар да има желание и възможност да плаща, то е възпрепятствано поради санкциите. В сряда финансовият министър Антон Силуанов каза, че Русия е изпратила инструкции до обичайната си американска банка-контрагент да плати предстоящите купони на стойност 117 милиона долара, но санкциите може да попречат за трансфера на парите.

Всеки евентуален дефолт вероятно ще бъде последван от интензивни правни спорове. Русия не се отказва от своя „имунитет на емитент-суверен“ - принципът, че правителствата не могат да бъдат изправени пред съд. Въпреки това съдиите могат да постановят, че инвеститорите имат право да конфискуват руски активи, ситуирани извън страната. На чужденците може да бъде забранено да договарят преструктуриране. Последиците от тези решения ще тестват пазара на суапове за кредитно неизпълнение, форма на застраховка, при която са заложени милиарди долари в зависимост от конкретното определение за „дефолт“.

По-голямо притеснение може би са дълговете на руския бизнес. Заемите на частния сектор - външният корпоративен дълг е около 150 милиарда долара, включително заеми и облигации - значително надвишават държавния дълг в чуждестранна валута, който е около 20 милиарда долара. Нефтените и газовите компании все още ще могат да вземат заеми благодарение на изключването им от санкциите, но „самосанкционирането“ от страна на кредиторите и сривът в руската търговия все пак ще ударят приходите им и ще застрашат финансовата им стабилност. Други руски водещи борсови компании ще трябва да погледнат в друга посока или да намалят операциите си.

Русия носи дамгата на страната с най-дългия дефолт в историята. През 1996 г. страната най-накрая изплати отхвърляния царски дълг. Не е в интерес на Русия - или на света - да се повторят подобни дългосрочни щети. Първата стъпка, която не подлежи на договаряне, за да се избегне подобна съдба, трябва да бъде сключването на мир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Юристката, ТОВА, не се ли отнася до ВСИЧКИ, позволили си да тровят чужд живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Охлювът, рекох, да се плющи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Гръмни се, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Толуме, ти рускитеуроди ли ще ни рекламираш? Тази нация освен датрепе друго не може да прави. Както е казвал петър велики, това не са хора, аскотове които искам да превърна в хора. Е, не е успял толуме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Още може- докато самите руснаци не излязат масово на улицата и не поискат путин да спре войната в Украйна. Ако не го направят и се РАДВАТ на умишлените убийства на цивилни украински граждани, деца и бебета в Украйна, значи си заслужават Съдбата и всичко негативно, което им се случва. Не можеш да разрушаваш и унищожаваш ЧУЖД човешки живот в ЧУЖДАТА държава, и после това да няма последствия за твоя живот в твоята държава- време е руснаците да разберат и този морален урок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Този цитат е от преди войната. :"Отсега е ясно, че този цикъл отново ще се повтори, защото в Русия всичко, което предстои да се случи, вече се е случвало. След Путин ще има опит за реформи и страната за малко ще живне. Реформите ще се провалят, тъй като там няма нито автономни индивиди, нито частна собственост, нито законов ред. След края на реформите ще настъпи стопански срив и хората ще хукнат да бягат. Ще дойде следващият самодържец, който ще обвини предшествалите го либерали за проблемите и ще предложи решение чрез възстановяване на пълното самодържие. За себе си, разбира се. И ще гони и ругае на чакали онези, които искат европейско бъдеще за Русия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Т.е., лакеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Ами те почнаха. Оттам и злобата на *** им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Ватенкофф, пак си спал отвит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Не, ватенка - това е началото на веселбата за западните пърчовци. Русия си намира вече пазари - ето - Индия започна да им изкупува слузта. Явно не разбираш, че "светът" не е нито САЩ, нито ЕС. Индия и Китай са 2.5 милиарда население. Дори Саудитска Арапия започна да продава слуз в юани. Газ, метали, торове, пшеница - цената на всичко е в небето - и дори западът ще трябва са купува поне част от тия неща от Русия, ако не иска да върне населението си в каменната ера. На бойното поле - само вчера бе взривен (с хиперзвукова) огромен склад за оръжие в Николаевск и бе унищожена цяла бригада на ВСУ в Донбас. Още десетина дни такъв "бой по руснаците", и след края на войната, украйна ще трябва да си прави нова армия от бабички, щото няма да има мъже, които да вземат оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още