IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Путин и обкръжението му залогът в Украйна е безкрайно голям

Те се борят за своя свят и за тях може да е психологически невъзможно да приемат поражението, което ги прави готови на всичко

16:00 | 21.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато Русия и Украйна се подготвят за това, което може да се окаже най-голямата танкова битка в Европа след Втората световна война, бъдещето на войната на Владимир Путин остава невъзможно да се предвиди. Мащабните танкови и артилерийски сблъсъци в равнинния открит терен на Източна Украйна може да са в полза на Москва, а самата сила на руската военна машина може да доведе до териториални придобивки, но са възможни и други резултати. Украинската смелост, тактическата брилянтност и достъпът до западни оръжия и оборудване могат да доведат до нова поредица от унизителни неуспехи за Русия, пише Уолтър Расъл Мийд за Financial Times.

Най-лошият сценарий за Путин би бил войната на Русия в Украйна да завърши с всеобхватно военно поражение, с разпадането на проруските анклави в Донбас и Молдова, и с интеграцията на Украйна със Запада. Такова поражение би било повече от лично унижение; това може да бъде краят на неговата кариера. Това също би довело до психологически и стратегически шок за статута на Русия и представата й за самата себе си. Ходът на руската история би се променил в такъв случай. 

Русия няма да е първата бивша империя, изправена пред повратен исторически момент. Поражението на Испания през 1898 г. от младата Америка е преломен момент в испанската история. Глобалната империя, която дефинираше Испания след пътешествията на Колумб, внезапно изчезна и испанците започнаха да поставят под въпрос всичко - от монархията до ролята на църквата.

За Великобритания и Франция техният позорен провал в Суецката кампания от 1956 г. накара и двете страни да осъзнаят, че вече не са независими глобални сили. Славата на империите им отмина и двете бивши суперсили започнаха болезнено и неохотно да се приспособяват към новите обстоятелства.

Категоричен руски провал в Украйна може да бъде суецкият момент на Москва. Ако Русия не успее да завладее сърцето на Украйна (Западна Украйна е по-малък проблем в контекста на руската историческа митология), руснаците няма да могат да избегнат заключението, че империята на царете, болезнено изграждана в продължение на много векове и възстановена от Ленин и Сталин след бедствията на Първата световна война, безвъзвратно си е отишла. Това ще наложи онзи вид дълбока интроспекция в Русия, с която други бивши империи трябваше да се сблъскат. Последствията ще бъдат огромни.

При Романови, комунистите и Путин руската политическа мисъл е оформяна от три вярвания: че Русия е различна, че разликата е философски важна и че тя дава на Русия уникална роля в световната история. Евентуалното поражение в Украйна би подкопало радикално доверието в тези идеи, тласкайки Русия към криза на идентичността с непредвидими политически последици.

Царете, народните комисари и путинистите виждаха Русия като уникална и отдадена на борбата срещу Запада. За царете Москва беше „третият Рим“, който щеше да носи факела на християнството и цивилизацията, след като първият Рим бе повален от варварски нашественици, а вторият (Константинопол) - от турците. За комунистите Москва беше цитаделата на глобалната пролетарска революция, обречена да унищожи декадентската буржоазна култура на Запада. Путин и неговите сподвижници виждат света по подобен начин, като Русия е отдадена на война за оцеляване срещу западните упадък, бездушие и необузданата алчност.

За да отстоява своето в неравностойната конкуренция с по-развития Запад и да осигури управление, съобразено с нейната уникална психика, Русия, твърдят нейните управници, трябва да концентрира властта на върха. Само някой толкова силен като Екатерина Велика, Сталин или, твърдят неговите почитатели, Путин може да даде възможност на Русия да надделее в нейната конфронтация със Запада.

Украйна е сърцевината на въпроса. С Украйна под свой контрол Москва вижда себе си като най-голямата сила в Европа. Без Украйна мечтата, че Русия може да си върне статута на Съветския съюз като суперсила, ще умре.

Може би по-лошо, от гледна точка на „евразийските” теоретици и радикалните руски националисти, които осигуряват легитимна обвивка на режима на Путин, една победа на православната, славянска и демократична Украйна над деспотична Русия би оспорила не само личната легитимност на Путин. Тя би била предизвикателство за идеята за руската изключителност и би подкопала фатално възгледа, че деспотизмът е формата на управление, която е най-подходяща за руската душа.

Тъй като войната разкрива мракът, присъщ на режима на Путин, и тъй като зверствата в чужбина и репресиите у дома отпечатват белега на Каин все по-дълбоко върху челото му, е невъзможно да не се надяваме на руско поражение. Въпреки това трябва да се внимава. Путин и хората около него знаят, че в Украйна не се борят само за коригиране на границите. Те се борят за своя свят и за тях може да е психологически невъзможно да приемат поражението, докато не използват всякакви действия, колкото и безмилостни да са те, и всяко оръжие, колкото и отвратително да е то.

За Владимир Путин и тези около него залогът в Украйна е безкрайно голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
А думите на нинова,че ако снабдяваме Украйна с оръжие ще удължат войната така и не успях да ги разгадая. Опитвам се да ги анализирвам но нищо не ми идва :( Някой с идеи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Или пък за комунистите да отидат в Русия и да живеят истински свободно и да ни освободят от присъствието си. Последните 100 години все сме против САЩ и все лапаме бубата :) Вярвам ,че на третият път ще бъдем по умни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Русия не може да спечели тази война по никакъв начин... имаха 10 дена в началото за успех... това им беше шанса! Но всичко свърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Тази война е религиозна. путин изпраща мюсюлманини в Украйна, за да убиват християни. Мюфтиите обещават място в рая на падналите за "родината". Антихристът путин е повел глутницата на Кадиров на джихад. Повече от половината руски войници са мюсюлмани. Ранени и убити са основно дагестанци. Няма нито един убит московчанин. Пристигат в Грозни, приемат исляма и заминават на джихад. А радев ще изпраща каски? Четете господин радев : "Россияне Юрий Татаринцев и Алексей Алябьев прибыли в Грозный, чтобы вступить в ряды добровольцев на Украине. Но прежде они приняли еще и ислам. Слова свидетельств они произнесли в стенах муфтията республики, говорится к репортаже ЧГТРК Грозный."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Смятам, че се надценява теорията, че нямало да могат opките да приемат загубата. Какво е победа / загуба в днешно време в пPocия - каквото реши пропагандата. Решават да обявят победа и толкова, пък на фронта може да са пребити. И какво, като навлязат с танкояе по нивите нещо ще променят ли? Не, само нива по нива украинците ще ги взривяват. Афганистан номер 2, само дето сега има доста повече модерна западна техника. пPocия няма как да спечели тази война по военен конвенционален начин, а на икономическия фронт такива шамари ядат и ще ядат, че и водката ще им се вкисели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Поставих Ви плюс на коментара- изразявам пълно съгласие с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Aaaaaa, тук съм 100% съгласен с теб. Полиграф, тестове за наркотици и то регулярно. На тези им е възложено управление на държава и огромни суми за разпределяне и са безконтролни. Цялата власт на тестове политици, магистрати и прочее. Един мой познат навремето беше кандидатствал за работа е едно посолство. Направили му тест и излязла някаква марухуана, че пушил... И му отказаха работата, като говорим за обикновена работа, не нещо особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
И още нещо- който обича България като своя Родина и своя Държава, я поставя НАД ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ. Всички депутати от НС трябва да преминат през детектор на лъжата и да стане ясно реално държавните интереси на коя държава защитават- България или друга държава- независимо русия или сащ. Копейкин от *** и нинова от бсп ще се провалят хиляда процента на този тест...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
Борката
преди 2 години
Жалко, че крокодила не ме е захапал за гърлото. Мен, Борката Джонсън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
НЯМА такава опция, но има ДРУГА опция- всеки етнически руснак или руски гражданин в България, да се измете оттук, след като подкрепя руската агресивна война в Украйна. БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ- НЕ НА РУСНАЦИТЕ, в България трябва да останаът онези чужденци, които спазват БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ, а именно- ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ изм. ДВ. бр.22 от 18 Март 2022г. Чл. 4. Чужденците, които пребивават в Република България, са длъжни да спазват законите и установения правов ред, да са ЛОЯЛНИ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и да НЕ УРОНВАТ ПРЕСТИЖА И ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Масово украинките- бежанки и децата им реагират по посочения в закона начин, но много руснаци с имоти в България не реагират така, както изисква нашият закон и си провеждат в България проруската пропаганда, подпомагани от бсп и ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още