IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската диктатура сега е в последната си фаза - основана на страх

Причините за войната в Украйна са икономическата й стагнация, корупцията и свиващата се популярност на Путин, смята професорът по икономика Сергей Гуриев

19:48 | 19.04.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фактът, че руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна с огромна икономическа цена за Русия, не означава, че икономиката няма значение за него. Напротив, икономическата сила - или по-скоро липсата й - изигра ключова роля за неговото решение. Тъй като вече не можеше да осигури ръст на доходите или поне да убеди руснаците, че икономиката се справя добре, той се опита да разиграе сценария с Крим от 2014 г. Това може и да проработи, но той сгреши, пише за Financial Times професорът по икономика Сергей Гуриев. 

Агресията на Путин донесе материално опустошение и човешка трагедия на украинците. Но войната разруши и руската икономика. Прогнозите за 2022 г. са брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с най-малко 11 на сто - най-тежката рецесия от началото на 90-е години на миналия век. Защо му беше да започва тази война?

Политологът Адам Пржеворски веднъж написа, че авторитарното равновесие се основава на икономически просперитет, лъжи или страх. Подобно на повечето диктатори от XXI век Путин първоначално избягваше страха. През първото си десетилетие на поста той се радваше на бърз икономически растеж, движен от нарастващите цени на петрола и икономическите реформи от 90-те и началото на 2000-те. Този просперитет му донесе истинска популярност.

Но тъй като централизацията на властта на Путин насърчи корупцията и задуши конкуренцията, неговият икономически модел изгуби сила. След възстановяването от световната финансова криза растежът на руския БВП се забави почти до нула. След като доходите спряха да растат, популярността на Путин намаля значително. Според независимия център Левада рейтингът му на одобрение е спаднал от пика си от 88% през септември 2008 г. до малко над 60% в края на 2013 г.

Путин реши да се справи с икономическия проблем чрез неикономическо решение. Анексирането на Крим през 2014 г. увеличи неговата популярност, вероятно дори над очакванията му. Проучванията на Левада показаха, че одобрението за него се е върнало до 88% само в рамките на няколко месеца.

Ефектът „Крим“ обаче избледня. Тъй като управленският модел на Путин е несъвместим с икономическия растеж, руската икономика продължи да стагнира. Въпреки многократните обещания за реформи инвестициите не нараснаха, капиталът продължи да изтича от страната и Русия изостана още повече от развитите страни. Корумпираният модел на Путин защитаваше неговите приближени за сметка на обикновените руснаци. През 2019 г. руският БВП беше с 6% над нивото си отпреди анексията на Крим, но реалните доходи на руските домакинства бяха със 7% под пика си от 2013 г.

Тогава Путин се обърна към втория стълб на авторитаризма по Пржеворски: лъжите. Руското правителство засили цензурата и пропагандата. Путин се опита да убеди руснаците, че техният стагниращ жизнен стандарт е по-добър от всяка потенциална алтернатива. Този наратив обаче беше все по-труден за лансиране, тъй като по-младите руснаци избягваха пропагандата и заобикаляха цензурата чрез социалните медии. До април 2020 г. одобрението на Путин падна до исторически ниските 59%. Той отговори, като отрови и после затвори лидера на опозицията Алексей Навални, репресира независимите медии и закри правозащитната група "Мемориал". Дори това не помогна срещу намаляващия ентусиазъм относно неговото управление.

Изчерпвайки опциите си, Путин се върна към рецептата от 2014 г., надявайки се, че кратка победоносна война отново ще повиши популярността му въпреки липсата на икономически успех. Този път обаче той сериозно сбърка. Руският президент надцени военната си сила, подцени смелостта и волята на украинците да защитават страната си и не очакваше единството и решителността на западния отговор.

Диктаторите са склонни да правят подобни грешки, особено тези, които като Путин елиминират критиците, потискат независимите медии и задушават дебата във и извън системата. Заобиколен от послушковци, той неминуемо бе напът да стане прекалено самоуверен и да започне война, която не е нито кратка, нито, поне засега, победоносна.

Последиците от агресията на Путин са катастрофални за руската икономика и смъртоносни за руската политика. Преди войната той беше „хлъзгав“ диктатор, преструващ се на демократ и разчитащ на парите и информационната манипулация. След като видя, че 2022 г. не е 2014 г., той премина към третия стълб на Пржеворски: страхът. Седмица след началото на войната той закри малкото останали независими медии и въведе военновременна цензура.

Заимствайки от Адолф Хитлер, Путин сега нарича протестиращите срещу войната „национални предатели“ и заплашва да ги „разгони като мухи“. Режимът му завърши превръщането си от диктатура от XXI век в такава от XX век, основана на страх. За съжаление така ще изглежда Русия, докато той не си отиде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Не бе Импо, ти си в паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
То за Тодор Живков винаги гласуваха 95% за %4 въздаржали се и %1 против. Та какво викаш за рейтинга :) ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Според всички агенции, включително финансирани от САЩ, рейтингът на Путин е скочил, а не е паднал. КАК да продължа да чета след такова подзаглавие? Инвесторът, вие в паралелна реалност ли живеете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
Werter
преди 2 години
Типичноза тупинската пропаганда, да нарича бялото черно, свободните избори диктатура. Когато им се посочва "манипулацията, дезинформацията, тоталното следене на ВСЕКИ", убийства на политически опоненти (спомнете си Навални, Немцов, Политковская и много други) на режима в Русия, те се опитват да увъртат и да лепнат всичко това от болната на здравата глава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Я кажи НАТО и ЕС колко човешки същества погубиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 2 години
А САЩианската диктатура на какво е базирана?! Тотална манипулация, дезинформация, тотално следене на ВСЕКИ(спомнете си Сноудън), "демократизиране" на неудобните и опърничавите, подтискане и изтребване на ненужните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
jojoba70
преди 2 години
Ама на Путин никой няма да прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
jojoba70
преди 2 години
То и на Тодор Живков рейтинга му беше голям ама като падна от власт, остана горкия човечец само с едно одеяло. А сега, почти никой не си спомня, къде е погребан. А синът му ако не беше умрял, нямаше да знам че е имал син. Бог да ги прости и двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Ми.....посочи една причина поради която да са доволни от путин. Това че ще унищожава човешки същества и ще се кефи(а и те около него) е временно решение, палеатив. А след това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
onezero
преди 2 години
Чат пат гледам видеа на руснаци из ютюб, псоледните дето гледах по принцип се мазнят на западняците и критикуват Путин, може да го правят заради патреона, но поне на хартия се водят почитаели на запада и демонокрацията - та тия ги питат "как сте?", "мъчат ли ви санкциите?" и ония мънкат - "ми цените тука не са скочили, липси няма, рублата е стабилна" ама много по-зле живеем, да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още