fallback

Фед трябва да направи нещо повече от вдигане на лихвите

Централната банка на САЩ трябва да постигне напредък по четири ключови въпроса, за да възстанови доверието в себе си и да стабилизира икономиката

21:28 | 03.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

При толкова много анализатори, да не говорим за пазарните цени, които калкулират увеличение на основния лихвени процент на Федералния резерв с 0,50 процентни пункта тази сряда, би било разбираемо да се предположи, че това е „гарантирано“. Ситуацията обаче не би могла да бъде по-далеч от нужното, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz и председател на Gramercy Fund Management.

Остават няколко въпроса с потенциални последици, по които Фед трябва да постигне напредък, ако иска да  трансформира част от икономическите и финансови проблеми и да им намери решение решение. Ето четирите нужни действия на централната банка според Ел-Ериан:

Възвръщане на регулаторния контрол чрез достоверни бъдещи насоки относно лихвените проценти

Без достоверни насоки от Фед и наблюдавайки данни за инфлацията, които постоянно изненадват с ръстове, пазарите се втурнаха да калкулират исторически агресивен лихвен път през тази година. Колкото повече ръководителите на Фед се насочваха към по-ястребов наратив, за ​​да отговорят на пазарните нагласи, толкова повече пазарите се накланяха към калкулирането не само на повече, но и на по-големи лихвени увеличения. В началото на тази седмица пазарните цени вече предполагат три последователни повишения с по 0,50 пункта.

Фед отчаяно трябва да си възвърне контрола върху регулаторния наратив, ако иска да има някакъв шанс да приземи икономиката меко. Отново и отново Фед не успява да повлияе на пазарите с ясни и надеждни защитни рамки.

Колкото повече Фед продължава да преследва пазарите напразно, толкова по-голяма е вероятността от друга сериозна регулаторна грешка, тъй като е принуден да приеме една от двете крайни алтернативи: или да потвърди пазарните очаквания и да рискува скъпоструваща рецесия, или да ги разочарова и допълнително да обърка инфлационните очаквания.

Очертаване на път за количествено затягане (QT)

Пазарите ще търсят сигнали за тайминга и мащаба на намаляването на баланса на Фед. При липса на такива сигнали нараства загрижеността, че QT само по себе си може да наруши както стабилността на пазара, така и икономическото благополучие.

Това е по-трудно, отколкото звучи. След като разду баланса си до 9 трлн. долара, Фед не разполага с историческо ръководство за това как да осъществи постепенно и организирано намаляване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
fallback