IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед трябва да направи нещо повече от вдигане на лихвите

Централната банка на САЩ трябва да постигне напредък по четири ключови въпроса, за да възстанови доверието в себе си и да стабилизира икономиката

21:28 | 03.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

При толкова много анализатори, да не говорим за пазарните цени, които калкулират увеличение на основния лихвени процент на Федералния резерв с 0,50 процентни пункта тази сряда, би било разбираемо да се предположи, че това е „гарантирано“. Ситуацията обаче не би могла да бъде по-далеч от нужното, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz и председател на Gramercy Fund Management.

Остават няколко въпроса с потенциални последици, по които Фед трябва да постигне напредък, ако иска да  трансформира част от икономическите и финансови проблеми и да им намери решение решение. Ето четирите нужни действия на централната банка според Ел-Ериан:

Възвръщане на регулаторния контрол чрез достоверни бъдещи насоки относно лихвените проценти

Без достоверни насоки от Фед и наблюдавайки данни за инфлацията, които постоянно изненадват с ръстове, пазарите се втурнаха да калкулират исторически агресивен лихвен път през тази година. Колкото повече ръководителите на Фед се насочваха към по-ястребов наратив, за ​​да отговорят на пазарните нагласи, толкова повече пазарите се накланяха към калкулирането не само на повече, но и на по-големи лихвени увеличения. В началото на тази седмица пазарните цени вече предполагат три последователни повишения с по 0,50 пункта.

Фед отчаяно трябва да си възвърне контрола върху регулаторния наратив, ако иска да има някакъв шанс да приземи икономиката меко. Отново и отново Фед не успява да повлияе на пазарите с ясни и надеждни защитни рамки.

Колкото повече Фед продължава да преследва пазарите напразно, толкова по-голяма е вероятността от друга сериозна регулаторна грешка, тъй като е принуден да приеме една от двете крайни алтернативи: или да потвърди пазарните очаквания и да рискува скъпоструваща рецесия, или да ги разочарова и допълнително да обърка инфлационните очаквания.

Очертаване на път за количествено затягане (QT)

Пазарите ще търсят сигнали за тайминга и мащаба на намаляването на баланса на Фед. При липса на такива сигнали нараства загрижеността, че QT само по себе си може да наруши както стабилността на пазара, така и икономическото благополучие.

Това е по-трудно, отколкото звучи. След като разду баланса си до 9 трлн. долара, Фед не разполага с историческо ръководство за това как да осъществи постепенно и организирано намаляване.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
До два часа след прекратяване на водещата причина ще е спряло развитието на сегашната инфлация в САЩ. Кратко за ситуацията: Прилаганият лош метод за емитиране на долари е водеща причина за инфлация в САЩ. Федералният резерв е жертва на финансовата грешка. В САЩ, прекратяването на сегашната инфлация е възможен за решаване национален проблем. С прекратяване на държавната финансова грешка се премахва водещата причина за сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
То хубаво трабва да продава облигации, но има ли кой да ги купи!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Трябва да продава облигации и да изтегли ликвидност по-бързо. Допълнително е вдигането на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още