IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед трябва да направи нещо повече от вдигане на лихвите

Централната банка на САЩ трябва да постигне напредък по четири ключови въпроса, за да възстанови доверието в себе си и да стабилизира икономиката

21:28 | 03.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Предизвикателствата се усложняват, защото Фед, който вече е толкова закъснял в разпознаването на проблема с инфлацията и предприемането на необходимите регулаторни действия, сега трябва едновременно да свива баланса си и да повишава лихвените проценти. Всъщност, в надпреварата с времето, Фед ще се нуждае от много повече умения и късмет, за да избегне проблемът с недостатъчната спецификация да се превърне в проблем на прекалената спецификация.

Преминаване от реактивна регулаторна реакция към проактивна такава

Т.нар. „зависим от данните Фед“ отдавна е закъснял в преминаването си от силно реактивна рамка на паричната политика към по-проактивна и насочена към бъдещето. Това изисква повече от просто думи относно неговата регулаторна реакция. Фед трябва или да еволюира своята „нова монетарна рамка“, или да се върне към това, което бе преди август 2021 г.

Отново това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Отнема време, за да се еволюира рамка, която е проектирана за свят на недостатъчно съвкупно търсене, но се реализира в свят на недостатъчно съвкупно предлагане. Въпреки че алтернативата за връщане към по-ранната рамка би отнела по-малко време, това би довело до още едно неудобство за Фед, който се сблъсква с накърнена репутация.

Признаване на грешките от близкото минало

За разлика от Европейската централна банка, която издаде бюлетин за това миналата седмица, Фед все още не е публикувал оценка защо неговите инструменти за прогнозиране не успяха да предскажат инфлацията през 2021 г. и досега през 2022 г.

Без такава оценка, заедно с обяснение как инструментите са били подобрени, увреденото доверие във Фед относно инфлацията ще остане пречка за неговата ефективност при ограничаване на тревожните и все по-разюздани инфлационни очаквания. Въпреки че наборът от пазарно калкулирани и аналитични мерки за бъдещата инфлация варира, те са в унисон за едно нещо: вероятно инфлацията ще остане над целта на Фед от 2% за няколко години.

Нито едно от тези предизвикателства не е лесно. Ако не ги адресираме, това само ще направи по-илюзорно бъдещето на приобщаващ висок икономически растеж и истинска финансова стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
До два часа след прекратяване на водещата причина ще е спряло развитието на сегашната инфлация в САЩ. Кратко за ситуацията: Прилаганият лош метод за емитиране на долари е водеща причина за инфлация в САЩ. Федералният резерв е жертва на финансовата грешка. В САЩ, прекратяването на сегашната инфлация е възможен за решаване национален проблем. С прекратяване на държавната финансова грешка се премахва водещата причина за сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
То хубаво трабва да продава облигации, но има ли кой да ги купи!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Трябва да продава облигации и да изтегли ликвидност по-бързо. Допълнително е вдигането на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още