IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще проведе безпрецедентен икономически експеримент

Под натиска на западните санкции Москва ще трябва да се опита да съживи промишлеността си, базирана на технологии, които ръждясват от 30 години

16:24 | 05.05.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

През следващите десет години икономическата история ще се обогати с нов, безпрецедентен експеримент: Как да се създаде технологично регресивно заместване на вноса? И точно Русия ще се сблъска с този напълно нов проблем.

За да обясним защо той е напълно нов, първо трябва да разберем какво означава заместване на вноса, пише в своя публикация в блога Global Inequality Бранко Миланович, професор в City University of New York и един от най-известните изследователи в областта на разпределението на доходите в света. Първоначално това е било политика по времето на Александър Хамилтън и Фридрих Лист. Целта е да се навакса технологичното изоставане на по-слабо развитите страни чрез поставяне на високи митнически бариери, за да се позволи местното производство на неща, които преди това са били внасяни.

Тази политика е имитирана от много други държави, включително императорска Япония след реставрацията Мейджи (процес на политически и обществени промени в Япония, довели до падането на шогуната Токугава и установяването на конституционна монархия през втората половина на 19. век) и Руската империя при министър-председателя Сергей Вите. Съветската индустриална политика през 30-те години и дори след Втората световна война също следва същия модел. И накрая, бразилската и турската вътрешна политика през 60-те и 80-те години на миналия век определиха значението на заместването на вноса за няколко поколения икономисти.

Във всички тези случаи целта на политиката е била - без изненада - технологичната модернизация. Никой никога не се е опитвал да провежда политика на заместване на вноса с цел да изостане във веригата на развитие. Русия също не би го направила, ако не беше подложена на натиск от западните икономически санкции.

Защо сега трябва да прави тази крачка назад? Причината е, че „включването" на Русия в световната икономика през последните 30 години доведе до пълна зависимост от чужди технологии, тъй като Русия се специализира в производството на суровини, храни и сравнително непреработени продукти. Индустриалните сектори, които обикновено са в основата на традиционното (преди дигитализацията) развитие, бяха добре развити в Съветския съюз. Но след това те изостанаха, оставени бяха да се разпадат и сега са технологично остарели, ако изобщо съществуват. Почти всичко, което е напреднало в технологично отношение, е създадено с помощта на западните технологии или е частично зависимо от тях.

През следващото десетилетие Русия ще се опита да съживи тези „стари" местни отрасли (например машиностроене за добив на нефт и газ, авиация, автомобилостроене) въз основа на технологии, които са ръждясвали в продължение на 30 години. Разбира се, Русия би искала да настигне Boeing и Airbus, но за подобно начинание са необходими години развойна дейност и десетки хиляди специалисти.

Вместо това, както показва току-що публикуваният план на руското Министерство на транспорта за периода до 2030 г., Русия ще трябва да разчита на технологии, подобни на тези на „Туполев“, и на тези на доста неуспешния суперджет „Сухой“, за да (пре)създаде национална авиационна индустрия.

Дори ако руското регресивно заместване на вноса успее по отношение на производството, което е много съмнително, тъй като в документа се предвижда увеличение на производството от 18 местни самолета през 2022 г. до почти 200 през 2030 г. (темп на растеж от 35% годишно!), всички тези усилия ще се окажат безполезни, след като руският пазар бъде отворен отново и санкциите бъдат отменени.

Това е така, защото новите руски модели, разработени от нулата, ще бъдат по-малко ефективни от западните. Така в най-оптимистичния сценарий Русия ще бъде в същото положение през годината Х, когато санкциите ще бъдат отменени, когато бе СССР през 80-те години: тя ще има индустриална база, но няма да бъде конкурентоспособна в международен план.

И сякаш въпросът за технологично намаляващото заместване на вноса не е достатъчно сложен сам по себе си, но тук се намесва и темата за работната сила. В предишните случаи на заместване на вноса работната ръка е била сравнително нискоквалифицирана и политиките за заместване на вноса са били подкрепени от мерки за подобряване на уменията, така че служителите да могат да работят с новите и по-сложни машини, пише още Миланович, който в продължение на дълги години е бил старши икономист в изследователския отдел на Световната банка и е автор на многобройни книги и на повече от 40 изследвания за неравенството и бедността.

В случая с днешна Русия проблемът е точно обратният. Русия разполага с висококвалифицирана работна сила, която, подобно на колегите си в други развити икономики, се ориентира към постиндустриални сектори. Но нивото на уменията им ще трябва да се понижи, за да бъдат подходящи за експлоатацията или (пре)производството на технологично регресивно заместване на вноса. Казано метафорично: Докато при първоначалното заместване на вноса се изискваше полуграмотните селяни да научат малко аритметика, за да работят с машини, тук очакваме софтуерните инженери да станат металурзи или бригадири в големи фабрики. Причината е, че търсенето на техните (напреднали) умения ще намалее, когато руската икономика бъде откъсната от световния пазар, а в страната има малко подобни напреднали сектори, в които те биха могли да работят.

Така се очаква да се появи несъответствие между нивото на квалификация на работната сила и технологично изискваното ниво на квалификация. Да предположим, че са необходими работници с високи нива на умения (HW), които да работят със сложни машини, като например роботи (HM). Но ако не са налични HM, защото всички досегашни са внос и не могат да бъдат произведени в страната, технологичното ниво на произведените в страната машини е посредствено, нека го наречем MM. За ММ обаче не са нужни работници с висока квалификация, а работници със средна квалификация. Така че трябва да съкратите висококвалифицираните работници или просто да пренебрегнете нивото им на образование и да ги назначите на работа, за която са свръхквалифицирани. Трудно е да си представим, че работниците биха намерили подобно пренасочване за привлекателно, било то по отношение на доходите, предизвикателствата на работата или интереса към дейността, която трябва да се свърши.

От икономическа гледна точка този принудителен експеримент ще бъде повече от интересен за наблюдение, тъй като, както вече беше споменато, в съвременната история никога не се е случвало подобно нещо. Но не мисля, че участниците ще се забавляват много с този опит, заключава Миланович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
имали умове...сега нямат! даже и по времето на СССР повечето им умове бяха украинци!.. в Украйна и балтика бяха белите хора на СССР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 1 година
Не повече, от колото то вярваш, на такива от измамници и Некадърници като оня къв беше.... Ритер?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
Невъзможно, повечето хора, нямат идея, колко малки части, се правят от други компании. Да не говорим, за машините, нужни за производство. Обучението на хора и тн., вероятно е по-евтино да се купуват същите продукти от други държави, където дори след комисионни и тн., пак ще е по-бързо и евентуално по-евтино. А трябват и пари, с които евентуално да купят част от технологиите от Китай примерно. Не виждам как, софтуерни инженери, ще станат заварчици. Спокойно могат да отидат в друга държава (Казахстан, Грузия) и да правят повече пари като такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 1 година
Ти май силно им верваш на украинските видеа . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
honaniga
преди 1 година
Другото, което куца при руснаците е организацията на работа и работната дисциплина.Държат половината от световните запаси на всички природни ресурси и са пълни с умове, но стигне ши се до мениджмънт и трудови отговорности, забравете.Затова и руската икономика е по-малка от италианската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 1 година
Едните отглеждат органи в прасета за да вдигнат средната възраст с 10 г другите се фалят ква ракета направили да убиват хора . Въпреки че според мен ракетите им са как микровълнови им фурни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
дааа, то така се копират технологии, седаш и рисуваш анимации.. кой ще им ги направи, като всичко образовано си би шута, или ще си го бие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
honaniga
преди 1 година
Руснаците имат традиции в ускоряването на технологичното израстване.Коральов е творил в затвора.Ето го пътя за мотивация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 1 година
Защо въобще ден хабиш с имбецилаторчето? Безнадежден е :)Щели да крадът/копират технологии:)) Та те и в това са тотално некадърни! Гледах видео как украинците разглобяват свален техен разузнавателен дрон - Орлан 10, голямата им гордост, мега безанлогова работа... Та разглобяват го пичовете и камерата му се оказва... нискокачествен DSLR фотоапарат на Канон,и то модел 2014-15 г...Паднах;) Капачката на резервоара за гориво, намиращ се под горният панел на дрона - срязана 500 мл бутилка с капачка тип кока кола , захваната за резервоара под панела с нещо като изолирбанд..Трагедия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Импе, ще ти дам три примера: 1) русНАЦИте обявиха създаването на нова ракета носеща незнам си колко ядрени глави за унищожаване на хора. Голема гордост! Прекрасна ракета! Без аналог в света. 2) НАСА, ЕКА, ККА създадоха, качиха и пуснаха в околоземна орбита космическата обсерватория "Джеймс Уеб". Рашистите дори нямат аналог на това. Та те нямат дори нито една мисия в момента извън ниска околоземна орбита. 3) В началото на годината, в усато одобриха за употреба изкуствен панкреас, вече е одобрен и в ЕС. Дори бегла представа си нямаш какво стои като технология зад това нещо. русНАЦИте нямат нищо подобно в цялата си технологична верига. НИЩО! Като започнеш от сензорите, изработка, та стигнеш до изкуственият интелект управляваш помпата. Същото важи и за космическата обсерватория - нито имат с какво да я качат и позиционират на тази орбита прецизно, нито имат технологиите за сензорите, нито имат технологиите за управление и обработка на информационният поток. Нямат нито една технология, която да ги доближава дори до такива разработки. Импе!! Всеки може да руши и да убива. Без изключение, кой с по-малък успех, кой с по-голям. Силата не е в този който руши, А В ТОЗИ КОЙТО СЪЗДАВА ПОЛЕЗНА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. русНАЦИте единствено могат да рушат, това доказват от около 10-15г. и с особена жестокост последните 3 месеца. Никаква полезна добавена стойност не генерират нито за населението си нито за останалата част от света. Те не могат тостери и миялни машини да произвеждат. Не могат да си направят лекарствата. А според теб, има или няма ресурси, в останалата 7/8 от земната суша?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още