IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се надява да стане кандидат-член на ЕС през юни

Американският президент Джо Байдън подписа закона за лесно предоставяне на военно оборудване на Украйна и други държави от Източна Европа

07:15 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и украинският министър-председател Денис Шмихал бяха принудени да се приберат в бомбоубежище по време на обстрел над Одеса. <em>Снимка:&nbsp; EPA/EUROPEAN COUNCIL HANDOUT</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел и украинският министър-председател Денис Шмихал бяха принудени да се приберат в бомбоубежище по време на обстрел над Одеса. Снимка:  EPA/EUROPEAN COUNCIL HANDOUT

Украинският президент Володимир Зеленски се надява, че страната му ще получи статут на кандидат за членство в ЕС още през юни. Той изказа тази надежда в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. Часове по-рано в Брюксел бяха предадени документи в размер на около 1000 страници в отговор на известния въпросник за членството в ЕС.

Междувременно във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за улесняване на доставките на оръжие за Украйна и други източноевропейски държави. Същевременно той призова Конгреса да одобри скоро пакет за милиарди долари за Киев. От руска страна имаше няколко ракетни атаки срещу пристанищния град Одеса.

„Днес направихме още една стъпка по пътя към Европейския съюз, важна и не само формална", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. Той заяви, че в понеделник страната му е предала втората половина от отговорите на въпросника, който всяка държава трябва да попълни, за да кандидатства за членство. „Обикновено това отнема месеци, но ние го направихме за седмици“.

Зеленски заяви, че е разговарял за европейската интеграция на Украйна както с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, така и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. И двамата са били впечатлени от бързата реакция на въпросника, каза той. „И с удоволствие чух от нея (фон дер Лайен), че нашата бързина ще стимулира Европейската комисия да действа също толкова бързо“. Той заяви, че очаква положителен отговор и статут на кандидат за членство на Украйна през юни.

Байдън подписа законопроекта за доставки на оръжие за Украйна

Президентът на САЩ Байдън подписа закон, който - подобно на Закона за ленд-лийз от времето на Втората световна война - улеснява доставката на оръжие за Украйна и други източноевропейски държави. Байдън заяви, че това е „важен инструмент за подкрепа на украинското правителство и народ в борбата им да защитят страната и демокрацията си" срещу войната на руския президент Владимир Путин. „Цената на тази борба не е малка. Но отстъпването пред агресията е още по-скъпо“.

Зеленски нарече това „историческа стъпка". Украйна е благодарна, написа той в Twitter. „Сигурен съм, че отново ще спечелим заедно. И ще защитаваме демокрацията в Украйна. И в Европа. Както направихме преди 77 години“.

Така президентът на САЩ има право до 2023 г. да предоставя под наем или на лизинг военно оборудване на Украйна и други държави от Източна Европа, засегнати от агресивната война на Русия. Подобен закон за заема и лизинга е приет от Конгреса на САЩ през 1941 г:  той позволи на САЩ да доставят въоръжение на съюзниците, които се борят срещу нацистите.

Байдън призовава Конгреса да побърза с пакета за милиарди долари за Украйна

Байдън поиска от Конгреса бързо да одобри поискания от него пакет от милиарди долари в помощ на Украйна. „Почти съм изчерпал средствата, предоставени ми от двупартийното мнозинство в Конгреса за подкрепа на украинските бойци", обяви Байдън в понеделник. Според него това може да се случи само след около десет дни. „Не можем да позволим доставките на помощи да бъдат прекратени, докато чакаме по-нататъшни действия от страна на Конгреса“.

Байдън е поискал от Конгреса още 33 млрд. щатски долара (31,3 млрд. евро). По-голямата част от тази сума - повече от 20 млрд. долара - ще бъде използвана за военна помощ. Преди това правителството на САЩ беше предприело няколко големи пакета за подпомагане на Украйна. От началото на войната в края на февруари САЩ са обещали или вече са доставили само на бившата съветска република оръжия и боеприпаси на стойност над 3,7 млрд. долара (около 3,5 млрд. евро).

Загинали и ранени при руски ракетни атаки в Одеса

Най-малко един човек е загинал, а други петима са ранени при руски ракетни удари по украинския пристанищен град Одеса във вторник вечерта, съобщава агенция „Униан“, като се позовава на местното военно ръководство. „Врагът продължава да оказва психологически натиск и истерични атаки срещу мирни граждани и гражданска инфраструктура", се казва в съобщението.

Вечерта градът е бил разтърсен от множество експлозии. По данни на медиите сред пострадалите са търговски център и склад. Малко преди това руските военновъздушни сили са изстреляли няколко хиперзвукови ракети „Кинжал“ по Одеса, твърдят украинските военни. „Украинска правда" съобщава, че са засегнати „туристически обекти" и са разрушени най-малко пет сгради. Украйна Украйна

От неделя вечерта пристанищният град в Южна Украйна е обект на засилени руски ракетни атаки. В понеделник следобед по време на посещението на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел в региона бяха изстреляни няколко ракети. Това принуди Мишел и украинският министър-председател Денис Шмихал да потърсят убежище. „Това показва истинското отношение на Русия към Европа“, коментира вечерта президентът Зеленски.

Противно на съобщенията за пълна евакуация на всички цивилни от обсадения от руските войски завод „Азовсталь" в украинския пристанищен град Мариупол, се твърди, че около 100 цивилни все още се намират там. Освен това около 100 000 души все още се намират в тежко пострадалия град, съобщи в понеделник вечерта началникът на областната администрация Павло Кириленко. „Трудно е да се каже кой от тях иска да напусне града", казва той, цитиран от „Украинска правда".

Украинските войски са се укрепили в стоманодобивния завод - последния бастион в Мариупол. През последните дни с помощта на ООН и Червения кръст оттам бяха евакуирани няколкостотин жени, деца и възрастни хора. Въпреки това защитниците на „Азовсталь" не изключват възможността цивилни все още да се намират в някои от мазетата на обширния комплекс.

Какво ще донесе денят

Зеленски планира да се обърне към словашкия парламент с видеообръщение във вторник. На фона на войната в Украйна министрите на страните от Г-7, отговарящи за цифровизацията, се срещат в Дюселдорф, за да обсъдят как могат да си сътрудничат по-тясно в областта на киберсигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още