IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не е готова за членство в ЕС и ЕС не е готов да приеме Украйна

Брюксел ще помогне повече на страната, ако създаде нова категория членство - на партньор, а не да дава фалшиви надежди, според анализ

08:28 | 15.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фалшивите надежди от Брюксел не биха били добра основа за възстановяването на Украйна. Вместо това ЕС би направил по-добре, ако предложи на Киев нещо, което носи реални политически ползи, които да се усетят незабавно. В тази връзка въвеждането на нова категория на членство – на партньор, би разширило инструментите, с които разполага ЕС, за да се справи с разширените отговорности към съседите.

От присъединяващите се държави членки в тази нова категория трябва да се очаква да зачитат ценностите, на които е основан ЕС, както и позицията му в международните отношения. Те ще се ангажират също така да развиват привилегировано партньорство със съюза. Те обаче няма да бъдат задължени да се присъединят към целите на политическия, икономическия и валутния съюз.

За Украйна това би надградило настоящото споразумение за асоцииране, включващо по-силни функционални връзки между Киев и изпълнителните, законодателните и съдебните институции на ЕС. То следва също така да включва участие в гласуването с квалифицирано мнозинство в Съвета относно всяка регулация на единния пазар, която би била приложима и за страната.

Така на Украйна ще бъде предложен и договор за реално присъединяване на някакъв етап. Това ще бъде един вид промеждутък за пълноправно членство.

За други трети страни, по-специално Обединеното кралство, статутът на партньор може потенциално да стане удобен и постоянен. Някои от сегашните членки – например Унгария, могат да намерят пристан в този статут вместо да отпадат от членството.

След това идва въпросът за сигурността. Знаем, че Украйна няма да се присъедини към НАТО и молбата за членство в ЕС не гарантира военна сигурност. Членството ѝ в ЕС също трябва да бъде подкрепено от покана за участие в нов Европейски съвет за сигурност – междуправителствен орган на върха на западната архитектура за сигурност, която излиза от кризата.

Този съвет за сигурност би могъл да преодолее историческото разделение между двете базирани в Брюксел организации на ЕС и НАТО, като помага на първите да действат военно, а на алианса – да мисли стратегически. Неговият основен приоритет ще бъде да осигури на Украйна сигурна защита срещу всяка по-нататъшна руска агресия.

Бързото пълно приемане на Украйна в ЕС не е осъществимо и членството също така няма да помогне на страната да реши текущите си проблеми. Все пак европейските лидери, подкрепени от САЩ, най-накрая имат възможност да укрепят конституцията на Съюза, да рестартират НАТО и да възстановят Украйна, всичко това наведнъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
forexar
преди 1 година
Bravo, че в това време на политически коректност съществуват и такива статии! Стискам палци да няма санкции за авторката ! А това че ЕС вече не се интересува от интереса си и вече няколко пъти се застреля в крака вероятно означава, че ще се намери начин да се заобиколят правилата и да се направи изключение. България, чака с години и не беше ясно ще влезе ли, НО тук правилат са други - подобно на предизвестената ЕвроВизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още