IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ не е преходна, но не е и перманентна

Фед всъщност е отговорен за само около два пункта от нея, като елиминирането им ще стане с цената на по-висока безработица и ще отнеме време

16:33 | 03.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв е в ранните етапи на затягане на паричната политика за борба с инфлацията. Повечето наблюдатели очакват повишения на основната лихва с по 50 базисни пункта през юни и юли и повече след това. Скоро ще започне и количествено затягане за свиване баланса на централната банка, пише за Wall Street Journal Алън Блайндър, професор по икономика в Принстънския университет и бивш зам.-председател на Фед в периода 1994-96 г.

Както винаги Фед ще бъде оценяван за представянето си от пазарната реакция, коментаторите и някои членове на Конгреса. Всъщност оценките вече валят, като огромното мнозинство дава ниски такива на Фед за това, че не е затегнал монетарната политика по-рано, т.е. той изостава.

Съгласен съм, пише Блайндър, че Фед закъсня да се оттегли от хиперекспанзионистичните парични политики, които започна по отлични причини през март 2020 г. Но с покачването на лихвените проценти, поддръжниците и критиците на Фед трябва да имат предвид три важни неща.

Първо, само малка част от днешната прекомерна инфлация може да се отдаде на лесните пари. Фед се стреми към инфлация от 2%, измерена чрез любимия му показател: разходите за лично потребление (PCE). Този индекс регистрира обезпокоително увеличение от 6,3% на годишна база през април. Но базовият PCE дефлатор, който изключва цените на храните и енергията, е нагоре с 4,9% за същия период.

Тези допълнителни 1,4 процентни пункта от инфлацията очевидно не се дължат на хлабава парична политика, защото Фед не може да направи нищо по отношение цените на храните и енергията. Тази допълнителна инфлация в голямата си част ще изчезне, когато цените на храните и енергията се успокоят. Кога ще стане това? Не знаем. Например, никой не знае кога и как ще приключи войната в Украйна. Но ние знаем, че това трябва да се случи в един момент. Цените на петрола скочиха над 100 долара за барел, но няма да продължат да се покачват до 200 или 300 долара.

Трябва да се обърне внимание на важния тънък момент тук. За да се забави инфлацията на храните и енергията, не е необходимо тези цени да паднат до предишните си нива, а само да спрат да се покачват толкова бързо.

Друг немонетарен източник на скорошна инфлация са множеството проблеми във веригата на доставки, които са както симптоми, така и причина за неравномерното икономическо възстановяване. Размерът на допълнителната основна инфлация, дължаща се на Covid, е труден за оценяване. Един умел опит на Адам Шапиро от клона на Фед в Сан Франсиско разделя елементите на PCE на „чувствителни към Covid“, като употребявани автомобили и самолетни билети, и „нечувствителни към Covid“, като тютюн и хардуер.

Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
инфлацията във ваймарската република е преходна. само ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА е постоянна!И политиците са изнамерили точно същото лекарство за лечение: война и победа на фронта. сега баламосват хората си, че скоро ше победът и ше накарат унтерменшъните да плащат и за войната и за мирът след нея. А във Ваймар: мир и любов, богато население, зелена сделка, мяу,мяу, чудесен климат и рай.ДА БЕ ДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Сещам се за разни стари песни: "корабът потъва нормално" от времето на преходът и "Как болиииииииии" на оня - противоестественият. Ясно е, че казват на американците, че Вова е виновен, ама те нещо вече не вярват ного-ного...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 1 година
Щом ФЕД казват, че са виновни за 2%, значи е така. И Ердоган е виновен само да 2% от турската инфлация, за другите е виновен друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Имаш ли някакъв друг запис в празната си копейнишка кратуна, освен Пyттю?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Путин предизвика инфлацията в САЩ. Няма кой друг да е виновен. Всяко телеле ще ви потвърди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Само нелепите заглавия на Нейков са непреходни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още