IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ не е преходна, но не е и перманентна

Фед всъщност е отговорен за само около два пункта от нея, като елиминирането им ще стане с цената на по-висока безработица и ще отнеме време

16:33 | 03.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последните 12 месеца чувствителните към Covid компоненти са допринесли с около 3,5 пункта за базовата PCE инфлация в сравнение с около 1 пункт през 2019 г. Ако се използва само половината от това увеличение от 2,5 процентни пункта като груба оценка на Covid ефекта, оценката за PCE инфлацията без храни, енергия и Covid е около 3,7%.

Сравняването на този процент с инфлацията от 1,5% до 2%, която преобладаваше преди пандемията, оставя около 2 процентни пункта като разумна оценка за цената от оставянето на икономиката твърде гореща за твърде дълго време. Това е количеството инфлация, което Фед, чрез своята парична политика, трябва да отнеме.

Второто важно нещо е, че оръжията на Фед срещу инфлацията са по-малко мощни, отколкото мнозина си мислят. Централната банка дърпа инфлацията надолу не с магия, а чрез забавяне на икономиката. Едно старо и може би остаряло практическо правило гласи, че забавянетона инфлацията с 1 процентен пункт изисква около 2-2,5 пункта допълнителна безработица в продължение на една година. Така че намаляването на инфлацията с, да речем, 2 процентни пункта, ще изисква четири-пет години с 1 пункт по-висока безработица.

Това е висока цена. Още по-лошото е, че изглежда инфлацията днес е по-малко чувствителна към безработицата, отколкото когато бяха направени тези оценки, което прави работата на Фед още по-трудна. Така че внимавайте какво си пожелавате. Никой не би искал Фед да причини голям икономически срив, за да се пребори с инфлацията.

И накрая, не трябва да се забравя, че ефектите от рестриктивната парична политика върху инфлацията се реализират бавно. Прогнозите преди пандемията сочат, че на антиинфлационната монетарна политика ѝ отнема две до три години, за да постигне пълния си ефект. Така че както Федералната комисия за открития пазар (FOMC), така и коментаторите трябва да бъдат търпеливи. Това не означава, че FOMC трябва да отложи затягането; той вече чака твърде дълго. Просто не трябва да очакваме бързи резултати.

Обречени ли сме на висока инфлация за години напред? Не. Един ден, надявам се скоро, цените на храните и енергията ще спрат да растат и проблемите във веригата на доставки ще се разсеят. В зависимост от тайминга инфлацията ще спадне толкова бързо и драматично, колкото се повиши. Виждали сме това да се случва и преди.

Председателят на Фед Джером Пауъл и неговите колеги биха искали да отпушат веригите за доставки, да облекчат недостига на храни и да намалят цената на петрола, но не могат да направят нито едно от тези неща. Това, което могат да направят, е да повишат краткосрочните лихвени проценти. Това ще помогне, но не очаквайте чудеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 1 година
инфлацията във ваймарската република е преходна. само ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА е постоянна!И политиците са изнамерили точно същото лекарство за лечение: война и победа на фронта. сега баламосват хората си, че скоро ше победът и ше накарат унтерменшъните да плащат и за войната и за мирът след нея. А във Ваймар: мир и любов, богато население, зелена сделка, мяу,мяу, чудесен климат и рай.ДА БЕ ДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Сещам се за разни стари песни: "корабът потъва нормално" от времето на преходът и "Как болиииииииии" на оня - противоестественият. Ясно е, че казват на американците, че Вова е виновен, ама те нещо вече не вярват ного-ного...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 1 година
Щом ФЕД казват, че са виновни за 2%, значи е така. И Ердоган е виновен само да 2% от турската инфлация, за другите е виновен друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Имаш ли някакъв друг запис в празната си копейнишка кратуна, освен Пyттю?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Путин предизвика инфлацията в САЩ. Няма кой друг да е виновен. Всяко телеле ще ви потвърди това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Само нелепите заглавия на Нейков са непреходни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още