IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още имат достатъчно възможности за източници на доход

Най-важното е, че цената на времето има значение, пише Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek

09:04 | 11.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това не означава, че акциите, изплащащи дивиденти, са заместител на парите по депозити. Разбира се, че не са. (Това е тема, която може да заеме много редове, но кратката причина е, че при акциите вашият капитал винаги е много изложен на риск.) Те са просто значително по-добри от акциите, които не плащат дивиденти.

Все пак уроци бяха научени (отново напомняне, че докато във всички други области ученето е кумулативно, във финансите то е циклично). Vodafone се повиши с 15 на сто от последната реакция на моя стар приятел. Shell скочи със 73%, а BAT се повиши с 27%. Scottish Mortgage спадна с 33 на сто.

Добрата новина за тези от нас, които търсят допълнителен доход, е, че все още има много възможности за такъв наоколо. И привлекателността му не е само заради самия доход, но и заради знанията, които ви дава за въпросната компания, тъй като нейните мениджъри дават известна стойност на вашия капитал и са в състояние да изкарват дохода, за да ви изплатят тази стойност.

Нов доклад на Stifel посочва 25 инвестиционни тръста в акции в Обединеното кралство с текуща доходност от над 4%. Повечето имат добра дългосрочна статистика в осигуряване на дивидентен растеж и значителни резерви от дивиденти (парите, които са натрупали от получени дивиденти през годините и могат да използват за изплащане на бъдещи дивиденти на своите акционери и следователно за плавна възвръщаемост, ако е необходимо). Те също така редовно заемат мястото на Scottish Mortgage на върха на класацията с най-купувани фондове на платформите.

Има няколко неща, за които трябва да внимавате. Осем тръста имат за цел да изплащат процент от стойността на активите си всяка година, обикновено около 4%, независимо дали са получили този процент като доход или като капиталова печалба.

Единият е Montanaro UK Smaller Cos - който има 5,9% историческа дивидентна доходност, изплатена до голяма степен от капитал, а не от доход. През годината до края на март 2021 г., например, приходите на акция са били 1,2 пенса, а дивидентът - 5,5 пенса, посочват от Stifel.

Това е нещото, което - като оставим настрана данъчните последици - няма голямо значение за никого, когато капиталовите печалби са високи, но може да имат голямо значение, когато не са. През същата година нетната стойност на активите (NAV) на тръста нарасна с 35%. Оттогава тя се понижи с 5% (и е с 25% под най-високата си стойност).

Някои може да са ОК с това. Ако разглеждате портфолиото си от инвестиционни тръстове като анюитет, няма да имате нищо против да намалите капитала до такава степен.

Тръстове, които да разгледате, ако искате постоянен доход, изплащан от дивиденти, а понякога и от приходни резерви, включват City of London (плаща 4,5 на сто и инвестира в подобни на BAT, Shell и Rio Tinto); Merchants (4,8 на сто с много сходно портфолио); JPM Claverhouse (4,3 на сто); и Lowland (4,8 на сто).

За тези, които искат да потърсят стойност извън Обединеното кралство, Murray Inernational оглавява списъка с доходност от 4,2% и поддържа 17-годишна история на нарастващи дивиденти.

Едно предупреждение, Много от тези тръстове сега се търгуват с премии към тяхната NAV. Вие плащате за тръста повече, отколкото за пазарната стойност на сбора от неговите инвестиции. Това на практика означава, че приписвате по-голяма стойност на уменията и, разбира се, времето на фонд мениджъра, отколкото той ви начислява като такси за управление. Това може да е напълно оправдано в момента - но може и да сте наясно, че го правите. В крайна сметка цената на времето има значение.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още