fallback

Мрачни перспективи пред петролната индустрия на Русия

Корпорации като „Роснефт" все още печелят от високите цени на петрола, но производството им вероятно ще намалее значително

16:20 | 10.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

До каква степен Русия се възползва от високите цени на петрола и природния газ в момента, показва новина от края на май: най-голямата петролна компания в страната, „Роснефт“, обяви, че ще изплати рекорден дивидент, равняващ се на около 7 млрд. долара, което е приблизително половината от годишната ѝ нетна печалба. Преди това държавната газова компания „Газпром", която подобно на „Роснефт" е контролирана от държавата, също обяви по-високо плащане към инвеститорите си от всякога.

И все пак перспективите пред „Роснефт" за тази година са мрачни. Успешна година като 2021 г., когато групата успя да увеличи нетните си приходи в долари до безпрецедентните 11,7 млрд. долара, докато световната икономика се възстановяваше, едва ли ще се повтори. Тази година започна добре и от гледна точка на компанията: след инвазията на Русия срещу Украйна и в очакване на влизането в сила на петролното ембарго на ЕС в края на годината цената на петрола продължи да се покачва. Така че „Роснефт“ може дори да преодолее факта, че в момента трябва да продава своя петрол със значителни отстъпки от около 30% заради санкциите и доброволното оттегляне на западните купувачи.

В същото време обаче през май стана ясно, че групата вече е засегната много по-силно от западните санкции в сравнение с руските си конкуренти, месеци преди да влезе в сила ембаргото на ЕС върху голяма част от руските петролни доставки. Данни на руското министерство на енергетиката, анализирани от агенция Bloomberg, показват, че “Роснефт” e отговорна за две трети от спада в руското производство на петрол след инвазията в Украйна. Въпреки това на компанията се падат едва 40% от производството на петрол в страната.

Ето защо „Роснефт“ е трябвало да намали производството си повече от останалите. По данни на Bloomberg делът на неактивните кладенци на компанията е нараснал от 17% през януари до 30% през април. Като цяло, според руската статистическа агенция, производството на петрол и на страничния продукт - кондензат от природен газ, е намаляло с 11,5% през април в сравнение с март.

„Роснефт“ е технологично изостанала

Има няколко причини, поради които „Роснефт“ е засегната толкова тежко: от една страна, забраната за внос на руски петрол в САЩ, която беше наложена още в началото на март, изигра роля, тъй като засегна доставките на тежък петрол до крайбрежието на Мексиканския залив, които са важни за „Роснефт“ като най-големия оператор на рафинерии в Русия. Освен това, според руския петролен експерт Михаил Крутихин, съществува проблемът, че рафинериите на „Роснефт“ в Русия са „много по-изостанали в технологично отношение" от тези на конкурентите ѝ. Те доставят много мазут и суров бензин, които са по-малко търсени в Европа - това, както и доброволното оттегляне на много търговци, принуди „Роснефт“ да намали производството.

И накрая, оттеглянето на американската петролна компания Exxon-Mobil от съвместния проект „Сахалин-1" за добив на нефт и газ на едноименния остров близо до Япония също нанесе удар на компанията. По данни на Bloomberg добивът на петрол в Сахалин е спаднал със 71% в средата на май в сравнение с февруари. През последните години Exxon-Mobil вече постепенно се оттегли от други проекти заради санкциите срещу Русия. На западните компании отдавна е забранено да продават на Русия технологии, които са необходими за шистовия петрол и офшорните проекти. Но именно те са тези, с които Русия трябва спешно да се заеме, за да замени многобройните, до голяма степен изчерпани нефтени находища в Западен Сибир, които са били в експлоатация още от времето на СССР.

Друг престижен проект на „Роснефт" - проучването на огромни нефтени находища в Арктика под името „Восток нефт" - също може да срещне трудности. Най-големият западен инвеститор - търговецът на петрол Trafigura, обяви в началото на юни, че ще замрази своя 10-процентен дял в проекта. Не е ясно дали „Роснефт" ще успее да осъществи без подкрепата на Запада технически сложния проект, който е критикуван от природозащитниците заради възможните щети върху арктическата екосистема. Според петролния експерт Крутичин проектът така или иначе върви много зле - няма дори достатъчно танкери за износ на добития петрол.

ОПЕК+ произвежда повече

През май руските производители на петрол успяха леко да увеличат производството си в сравнение с април; според експертите това вероятно се дължи на разширяването на по-евтините доставки за азиатските купувачи. Въпреки това дори руските държавни служители предполагат, че петролното ембарго на ЕС ще спре това развитие. Според министъра на финансите Антон Силуанов производството на петрол в Русия може да намалее със 17% през годината в отговор на отказа на европейските клиенти. Крутичин е много по-скептичен: производството на „Роснефт" може да намалее с 30-40%, казва той пред германския F.A.Z.

В този контекст решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните поддръжници (ОПЕК+) от миналата седмица да увеличат значително производството през юли и август едва ли ще зарадва Русия. Защото руските производители на петрол могат да продават стоките си изгодно само ако предлагането остане ограничено, а цената на петрола - висока. Поради това в края на май съсобственикът и вицепрезидент на частната петролна компания "Лукойл" Леонид Федун предложи самостоятелно да се намали производството с 20 до 30%, за да се продава по-малко петрол, но на по-висока цена. „Кое е по-добре - да продадеш 10 барела суров петрол за 50 долара или седем за 80 долара?", пише Федун в статия за бизнес медията RBK. Няма реакция от страна на висшето ръководство на „Роснефт".

От 2004 г. насам ръководител на компанията е влиятелният довереник на Путин Игор Сечин, който е бил негов съветник още през 90-те години на миналия век, когато настоящият президент все още работи в градската администрация на Санкт Петербург. Въпреки това Сечин рядко се появява публично - през седмиците след инвазията на Русия в Украйна той не е нито чуван, нито виждан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
fallback