IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачни перспективи пред петролната индустрия на Русия

Корпорации като „Роснефт" все още печелят от високите цени на петрола, но производството им вероятно ще намалее значително

16:20 | 10.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин разговаря със служители на офшорен парк на Сахалин. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Korea National Oil Corp</em></p>

Путин разговаря със служители на офшорен парк на Сахалин. Снимка:  EPA/Korea National Oil Corp

До каква степен Русия се възползва от високите цени на петрола и природния газ в момента, показва новина от края на май: най-голямата петролна компания в страната, „Роснефт“, обяви, че ще изплати рекорден дивидент, равняващ се на около 7 млрд. долара, което е приблизително половината от годишната ѝ нетна печалба. Преди това държавната газова компания „Газпром", която подобно на „Роснефт" е контролирана от държавата, също обяви по-високо плащане към инвеститорите си от всякога.

И все пак перспективите пред „Роснефт" за тази година са мрачни. Успешна година като 2021 г., когато групата успя да увеличи нетните си приходи в долари до безпрецедентните 11,7 млрд. долара, докато световната икономика се възстановяваше, едва ли ще се повтори. Тази година започна добре и от гледна точка на компанията: след инвазията на Русия срещу Украйна и в очакване на влизането в сила на петролното ембарго на ЕС в края на годината цената на петрола продължи да се покачва. Така че „Роснефт“ може дори да преодолее факта, че в момента трябва да продава своя петрол със значителни отстъпки от около 30% заради санкциите и доброволното оттегляне на западните купувачи.

В същото време обаче през май стана ясно, че групата вече е засегната много по-силно от западните санкции в сравнение с руските си конкуренти, месеци преди да влезе в сила ембаргото на ЕС върху голяма част от руските петролни доставки. Данни на руското министерство на енергетиката, анализирани от агенция Bloomberg, показват, че “Роснефт” e отговорна за две трети от спада в руското производство на петрол след инвазията в Украйна. Въпреки това на компанията се падат едва 40% от производството на петрол в страната.

Ето защо „Роснефт“ е трябвало да намали производството си повече от останалите. По данни на Bloomberg делът на неактивните кладенци на компанията е нараснал от 17% през януари до 30% през април. Като цяло, според руската статистическа агенция, производството на петрол и на страничния продукт - кондензат от природен газ, е намаляло с 11,5% през април в сравнение с март.

„Роснефт“ е технологично изостанала

Има няколко причини, поради които „Роснефт“ е засегната толкова тежко: от една страна, забраната за внос на руски петрол в САЩ, която беше наложена още в началото на март, изигра роля, тъй като засегна доставките на тежък петрол до крайбрежието на Мексиканския залив, които са важни за „Роснефт“ като най-големия оператор на рафинерии в Русия. Освен това, според руския петролен експерт Михаил Крутихин, съществува проблемът, че рафинериите на „Роснефт“ в Русия са „много по-изостанали в технологично отношение" от тези на конкурентите ѝ. Те доставят много мазут и суров бензин, които са по-малко търсени в Европа - това, както и доброволното оттегляне на много търговци, принуди „Роснефт“ да намали производството.

И накрая, оттеглянето на американската петролна компания Exxon-Mobil от съвместния проект „Сахалин-1" за добив на нефт и газ на едноименния остров близо до Япония също нанесе удар на компанията. По данни на Bloomberg добивът на петрол в Сахалин е спаднал със 71% в средата на май в сравнение с февруари. През последните години Exxon-Mobil вече постепенно се оттегли от други проекти заради санкциите срещу Русия. На западните компании отдавна е забранено да продават на Русия технологии, които са необходими за шистовия петрол и офшорните проекти. Но именно те са тези, с които Русия трябва спешно да се заеме, за да замени многобройните, до голяма степен изчерпани нефтени находища в Западен Сибир, които са били в експлоатация още от времето на СССР.

Друг престижен проект на „Роснефт" - проучването на огромни нефтени находища в Арктика под името „Восток нефт" - също може да срещне трудности. Най-големият западен инвеститор - търговецът на петрол Trafigura, обяви в началото на юни, че ще замрази своя 10-процентен дял в проекта. Не е ясно дали „Роснефт" ще успее да осъществи без подкрепата на Запада технически сложния проект, който е критикуван от природозащитниците заради възможните щети върху арктическата екосистема. Според петролния експерт Крутичин проектът така или иначе върви много зле - няма дори достатъчно танкери за износ на добития петрол.

ОПЕК+ произвежда повече

През май руските производители на петрол успяха леко да увеличат производството си в сравнение с април; според експертите това вероятно се дължи на разширяването на по-евтините доставки за азиатските купувачи. Въпреки това дори руските държавни служители предполагат, че петролното ембарго на ЕС ще спре това развитие. Според министъра на финансите Антон Силуанов производството на петрол в Русия може да намалее със 17% през годината в отговор на отказа на европейските клиенти. Крутичин е много по-скептичен: производството на „Роснефт" може да намалее с 30-40%, казва той пред германския F.A.Z.

В този контекст решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните поддръжници (ОПЕК+) от миналата седмица да увеличат значително производството през юли и август едва ли ще зарадва Русия. Защото руските производители на петрол могат да продават стоките си изгодно само ако предлагането остане ограничено, а цената на петрола - висока. Поради това в края на май съсобственикът и вицепрезидент на частната петролна компания "Лукойл" Леонид Федун предложи самостоятелно да се намали производството с 20 до 30%, за да се продава по-малко петрол, но на по-висока цена. „Кое е по-добре - да продадеш 10 барела суров петрол за 50 долара или седем за 80 долара?", пише Федун в статия за бизнес медията RBK. Няма реакция от страна на висшето ръководство на „Роснефт".

От 2004 г. насам ръководител на компанията е влиятелният довереник на Путин Игор Сечин, който е бил негов съветник още през 90-те години на миналия век, когато настоящият президент все още работи в градската администрация на Санкт Петербург. Въпреки това Сечин рядко се появява публично - през седмиците след инвазията на Русия в Украйна той не е нито чуван, нито виждан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Ем ще продават по-малко на по-високи цени. Да видим кой ще плаче повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още